6/2/13

Ο εορτασμός του ιερού Φωτίου στο Διορθόδοξο Κέντρο

Στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης τιμήθηκε, όπως κάθε χρόνο, η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου, ο οποίος είναι και ο Προστάτης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο εορτασμός ξεκίνησε με το μυστήριο της Θείας ευχαριστίας το οποίο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης
Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Παρέστησαν οι Συνοδικοί Ιεράρχες και άλλοι Αρχιερείς, ενώ παρόντες ήταν Καθηγητές των Θεολογικών σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η καθιερωμένη κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών.

Στον εφετεινό εορτασμό ομιλήτρια ήταν η Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. κ. Δέσπω Λιάλιου, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Παράδοσις και Ανανέωσις κατά τον ιερόν Φώτιον». Στην εισήγησή της η Αντιπρύτανης ανέφερε πως "κατά την νεοελληνική προσέγγιση ο όρος παράδοση φορτίσθηκε με αρνητικό περιεχόμενο, καθώς ταυτίσθηκε με μία στατική επανάληψη των ρημάτων είτε της Αγίας Γραφής,είτε της Πατερικής γραμματείας των πρώτων αιώνων. Πέραν της κοινωνιολογικής ή πολιτικής ανάλυσης ο όρος παράδοση έχασε την παραστατική της δυναμική του παραδίδοντος και του αποδέκτη, που εν τη πορεία για την προαγωγή του κοινού σώματος κινητικά μεταλλάσεται ο ρόλος και ο αποδέκτης καθίσταται παραδίδων", ενώ για τον όρο ανανέωση η κ. Αντιπρύτανης επισήμανε πως "έχει ορισθεί με μια χρειά προοδευτικότητας σ'ένα πλαίσιο κοινωνικού προφητισμού με ρήξη προς ό,τι χαρακτηρίζει μονοσήμαντα ερμηνείες και δράσεις του παρελθόντος κοντινού ή μακρινού".
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και τέθηκαν ερωτήματα και απορίες μεταξύ των παρισταμένων. Αναφέρθηκαν στην Συνοδικότητα της Εκκλησίας, όπου η κ. Λιάλιου υπογράμμισε πως "στην Ορθόδοξη Εκκλησία κανείς δεν αδικείται", ενώ μίλησαν και για τις διαφορές συντήρησης και παράδοσης.
Όσον αφορά στη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ διοικούσας Εκκλησίας και καθηγητών Θεολογίας ο Μακαριώτατος τόνισε "χρειαζόμαστε περισσότερη επικοινωνία, συζήτηση και συνεργασία. Να ασχοληθούμε με θέματα που μας αφορούν. Να συνεργαστούμε στενά, έξω από προσωπικά συμφέροντα και θα έχουμε ανανέωση και παράδοση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)