9/5/13

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών εντός και εκτός έδρας

ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Φοβούνται τις μεταθέσεις
Περισσότερο από την ίδια την αύξηση του διδακτικού ωραρίου κατά δύο ώρες την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί ανησυχούν - όπως διατείνονται - για τις συνέπειες της αλλαγής στις μεταθέσεις. Μόλις αυξηθεί το ωράριο, πολλοί νεότεροι καθηγητές σε κάθε σχολείο θα εμφανιστούν πλασματικά υπεράριθμοι επειδή πρώτοι θα συμπληρώνουν το νέο ωράριο οι παλαιότεροι της ειδικότητας. Σύμφωνα όμως με τις προβλέψεις πρόσφατου Προεδρικού Διατάγματος - που δεν έχει υπογραφεί ακόμη - αν δεν συμπληρώνουν τουλάχιστον το 75% του υποχρεωτικού ωραρίου τους θα κατατάσσονται σε πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης, περιφερειακής ή πανελλαδικής εμβέλειας.

Μετά τον καθορισμό των κενών ανά περιοχή και κλάδο, θα καλούνται να υποβάλουν δήλωση συναίνεσης για τη σύνταξη πίνακα υποχρεωτικών μεταθέσεων περιφερειακής εμβέλειας. Οσοι δεν συναινέσουν στη μετάθεση θα κατατάσσονται σε πίνακες πανελλαδικής εμβέλειας. Φοβούνται δηλαδή ότι η αύξηση του ωραρίου θα οδηγήσει οικογένειες σε διάλυση και θα δώσει «φύλλο πορείας» σε χιλιάδες νεότερους.
Πέραν του ωραρίου, οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν και στην έναρξη της αξιολόγησης, φοβούμενοι τον «επιθεωρητή» στα σχολεία, που θα τους κρίνει περισσότερο με πολιτικά-υποκειμενικά κριτήρια.
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Μεταθέσεις εντός έδρας
Η μεγάλη αγωνία του υπουργείου Παιδείας για το επόμενο έτος είναι πώς θα καλύψει τα κενά στα σχολεία, χωρίς πιστώσεις για αναπληρωτές και νέους μόνιμους διορισμούς.
Η αύξηση του διδακτικού ωραρίου εξάλλου έγινε - έπειτα από πρόβλεψη του Μνημονίου - ακριβώς για να μειωθούν οι προσλήψεις αναπληρωτών, καθώς υπολογίζεται ότι τα κονδύλια επαρκούν για λιγότερους από 2.000 το ερχόμενο έτος, από περίπου 12.000 πέρυσι.
Ωστόσο, παράγοντες του υπουργείου διαβεβαίωναν χθες την ηγεσία της ΟΛΜΕ ότι οι υποχρεωτικές μεταθέσεις δεν θα οδηγήσουν σε μεγάλες μετακινήσεις, αλλά στη συντριπτική τους πλειονότητα θα γίνονται σε σχολεία της ίδιας περιφέρειας και οι πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί θα έχουν δικαίωμα να δηλώνουν 3 σχολεία προτίμησης, ενώ θα συνυπολογίζονται οικογενειακά και άλλα κριτήρια.
Πέραν αυτών, ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε χθες στην ΟΛΜΕ ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να περιέλθουν σε ομηρεία οι μαθητές και οι οικογένειές τους στις πανελλήνιες, με όσα αυτό συνεπάγεται.
ΤΑ ΝΕΑ 1 και 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)