5/7/13

Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, «Οι 2.000 υπεράριθμοι μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να απορροφηθούν είτε σε διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας είτε σε άλλα Υπουργεία»

Δελτίο Τύπου Υπουργείου Παιδείας (απόσπασμα)
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό RealFM και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. Μεταξύ άλλων τόνισε:
Για την Αναδιάρθρωση του Δημοσίου Τομέα
«Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή.
Ποια είναι η προγραμματική δέσμευση του Πρωθυπουργού; Ποια είναι η απαίτηση των καιρών; Είναι η μείωση του κράτους, η μείωση του δημόσιου τομέα.
Αλλά η μείωση αυτή πρέπει να έρθει μέσα από μια ουσιαστική αναδιάρθρωση, αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα. Αυτό το οποίο είχε συμβεί, είναι ότι το Νοέμβριο η Τρόικα επέβαλε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τους 12.500 περίπου δημοσίους υπαλλήλους που θα μπουν στην κινητικότητα, οι 7.500 να προέρχονται από το Υπουργείο Παιδείας. Γιατί; Γιατί είδαν το Υπουργείο Παιδείας ως τη μεγαλύτερη δεξαμενή δημοσίων υπαλλήλων. Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα. Ο ποσοτικός προσδιορισμός, εκ προοιμίου, πριν την αξιολόγηση είναι μεθοδολογικό σφάλμα».
«Εμείς θεωρούμε πως κάθε Υπουργείο πρέπει να αξιολογήσει τις δομές τους , να δει τις διαδικασίες του, να δει τις γραμματείες του, τις γενικές διευθύνσεις, τα τμήματα, να αξιολογήσει και να δει πόσα τμήματα έχει, πόσα δεν χρειάζεται, που έχει κενά, που έχει πλεονάζοντες. Και από εκεί να πάρει αυτούς που περισσεύουν και να καλύψει στους τομείς που λείπουν. Εμείς τι κάναμε λοιπόν; Μέσα σε έξι μήνες ολοκληρώσαμε την αξιολόγηση των δομών και των διαδικασιών του Υπουργείου μας, που στο σύνολό του απασχολεί 196.000 υπαλλήλους. Με άλλα λόγια το 1/3 του συνόλου του ελληνικού δημοσίου. Και είπαμε ότι, με κριτήρια αξιολόγησης και με το StuffingPlan, δηλαδή με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του προσωπικού ο αριθμός δηλαδή των υπεράριθμων-είναι γύρω στους 2.000».
«Επειδή επιστημονικά ήταν ορθό δέχτηκε τα αποτελέσματα η Τρόικα. Αξιολογήθηκαν δομές, αξιολογήθηκαν διαδικασίες , είδαμε που υπάρχουν τα κενά, και είπαμε ότι αυτοί που περισσεύουν είναι περίπου 2.000 οι οποίοι μπορούν να βγουν στην κινητικότητα και να απορροφηθούν είτε σε διοικητικές υπηρεσίες του ίδιου του Υπουργείου, είτε σε άλλα Υπουργεία . Παράλληλα είδαμε τις ειδικότητες που έχουμε υπεράριθμους. Και μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία αξιολόγησης καταλήξαμε σε αυτόν τον αριθμό. Δεν είναι δηλαδή ένα ποσοστιαίο μέγεθος το οποίο βγαίνει ποσοτικά και άκριτα.Αυτό λοιπόν νομίζω ότι πρέπει να αποτελέσει ένα «μπούσουλα»».

«Καμιά Απόλυση»
«Εδώ μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι θα πρέπει να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις. Δεν μιλάμε για απολύσεις. Δεν θα υπάρξει καμία απόλυση, στο Υπουργείο Παιδείας. Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι θα απορροφηθούν είτε σε διοικητικές υπηρεσίες του ιδίου Υπουργείου, είτε -εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό- σε άλλα Υπουργεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)