Αυστηρές συστάσεις, προκειμένου να εκπληρωθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, αναμένεται να απευθύνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα συγκληθεί επισήμως για τα οργανογράμματα των υπουργείων, στο Μέγαρο Μαξίμου.
του Γιωργου Π.Τερζη
Αυστηρές συστάσεις, προκειμένου να εκπληρωθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, αναμένεται να απευθύνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης
που θα συγκληθεί επισήμως για τα οργανογράμματα των υπουργείων, στο Μέγαρο Μαξίμου. Πέραν της κινητικότητας, τα μέτωπα είναι πολλά καθώς περιλαμβάνουν σειρά παρεμβάσεων όπως ο κώδικας των δικηγόρων, οι απολύσεις και η αναδιάρθρωση των - προς ιδιωτικοποίηση- ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα), ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, για την προώθηση της οποίας ανακοινώθηκε χθες η πρόσληψη ανεξάρτητων συμβούλων.
Η διαθεσιμότητα παραμένει το βασικό «μέτωπο». Η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να θέσει σε καθεστώς διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλους έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και άλλους τόσους έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Παρά τις οριζόντιες επιλογές της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, αναζητούνται σχεδόν 5.000 επιπλέον υπάλληλοι εντός του επόμενου διμήνου. Το πρωθυπουργικό γραφείο θα ζητήσει από τους υπουργούς να «τρέξουν» τις διαδικασίες αξιολόγησης του προσωπικού τους. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του οποίου, Ευ. Βενιζέλος, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά, ως αντιπρόεδρος, στη συνεδρίαση, επιμένοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά νέα οριζόντια μέτρα. Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε, ήδη, προειδοποιητικά μηνύματα στους συναδέλφους του. «Εχω επαναλάβει ότι το έργο της διοικητικής μεταρρύθμισης επιβλέπεται από το υπουργείο... για να πετύχουμε, όμως, τους στόχους θα χρειαστεί η συμμετοχή και όλων των άλλων υπουργείων», επισήμανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Δεδομένου ότι οι δύο μεγαλύτεροι «εργοδότες» του Δημοσίου είναι τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας και ότι το πρώτο έχει ήδη συνεισφέρει σημαντικά (Δημοτική Αστυνομία και φύλακες) το βάρος φαίνεται ότι θα πέσει στο δεύτερο. Περίπου 1.000 - 1.300 εργαζόμενοι αναμένεται να βρεθούν σε καθεστώς κινητικότητας και από την Υγεία, μέσω της αναδιάρθρωσης των δομών, ωστόσο στόχος είναι να απορροφηθούν στο σύνολό τους σε ιδρύματα που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού.
Ανοικτό παραμένει και το μέτωπο στην ΕΡΤ, όπου χθες δημοσιοποιήθηκε η προκήρυξη για την πλήρωση των 2.000 θέσεων προσωρινής απασχόλησης στο μεταβατικό σχήμα. Η καταληκτική προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 2 Αυγούστου και στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένουν με αγωνία τον βαθμό ανταπόκρισης του προσωπικού της πρώην ΕΡΤ καθώς θα φανεί αν το μέτωπο της Αγίας Παρασκευής παραμένει αρραγές ή θα αρχίσει να φθίνει. Σύμφωνα με συνεργάτες του αρμόδιου υφυπουργού Παντελή Καψή προβλέπεται, σε πρώτη φάση, η πρόσληψη 589 εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ η πρόσληψη των υπολοίπων 1.500 θα πραγματοποιηθεί μόλις παραληφθούν οι εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου