Έως την Τετάρτη τα πρώτα στοιχεία για τις υπηρεσίες και τους φορείς στους οποίους θα μπει μαχαίρι στις θέσεις
Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για τον προσδιορισμό των θέσεων που θα καταργηθούν το επόμενο διάστημα, οδηγώντας στη διαθεσιμότητα χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να προωθηθεί και η υπουργική απόφαση για τα κριτήρια αξιολόγησης των υπαλλήλων και τη μοριοδότησή τους.
Ειδικότερα, περιθώριο έως την Τετάρτη έχουν τα υπουργεία για να δώσουν τα πρώτα στοιχεία για τις υπηρεσίες και τους φορείς που εποπτεύουν, στους οποίους θα μπει μαχαίρι στις θέσεις. Στόχος είναι στα μέσα Αυγούστου να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για την κατάργησή τους και να προκύψει το πλεονάζον προσωπικό.
Οι διαδικασίες πρόσληψης και τα αυξημένα προσόντα θα αποτελέσουν στη συνέχεια το χαρτί για την παραμονή στο Δημόσιο, ενώ ήδη το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχεδιάζει το σύστημα μοριοδότησης. Οσοι υπάλληλοι ανά κλάδο και ειδικότητα συγκεντρώσουν λιγότερα μόρια θα οδηγούνται σε διαθεσιμότητα.
ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ιδιαίτερη βαρύτητα ως εκ τούτου και περισσότερα μόρια θα δίνονται στα τυπικά προσόντα όπως είναι οι σπουδές, η γνώση ξένων γλωσσών, καθώς και η εξειδίκευση σε συγκεκριμένα αντικείμενα ή η φοίτηση στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
Οπως πάντως έχει ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, βασικό κριτήριο θα είναι η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ. Εντός των ημερών αναμένεται να φτάσει στο υπουργείο και η πρόταση του προέδρου της ανεξάρτητης Αρχής Γιώργου Βέη, σχετικά με τη διαβάθμιση της μοριοδότησης ανάλογα με το αν κάποιος προσλήφθηκε με γραπτό διαγωνισμό, με προκήρυξη που πραγματοποίησε εξ ολοκλήρου το ΑΣΕΠ ή με προκηρύξεις άλλων φορέων υπό τον έλεγχο της Αρχής.
Στελέχη του Δημοσίου ανέφεραν πως στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα περάσει σε δεύτερη μοίρα η προϋπηρεσία. Ειδικότερα, επισήμαιναν πως θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε υπάλληλος με μεταπτυχιακό τίτλο και άλλα τυπικά προσόντα να προκρίνεται και να αποφεύγει την υπαγωγή σε διαθεσιμότητα, έναντι άλλου ο οποίος απλώς διαθέτει πολλά χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο, αλλά είναι χαμηλών προσόντων.
Παράλληλα, δεν θα αρκεί απλώς η κατάληψη κάποιας θέσης ευθύνης για να αποφύγει κάποιος τη διαθεσιμότητα. Οπως διευκρινιζόταν, με το προηγούμενο καθεστώς ιεραρχικής εξέλιξης δεν υπήρχε η απαίτηση να είναι ένας υπάλληλος ανώτατης εκπαίδευσης για να αναλάβει καθήκοντα τμηματάρχη ή διευθυντή. Για τον λόγο αυτό και σε αυτή την περίπτωση θα προβλεφθούν μόρια, αλλά δεν θα πριμοδοτείται το κριτήριο αυτό έναντι των τυπικών προσόντων.
ΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. «Στόχος είναι μαζί με την ικανοποίηση της απαίτησης από την τρόικα για διαθεσιμότητα, να επιτευχθεί και ανανέωση των δημόσιων υπηρεσιών με την τοποθέτηση στις κατάλληλες θέσεις υπαλλήλων υψηλών προσόντων», σημείωναν στελέχη του Δημοσίου.
Η μοριοδότηση θα γίνει από επιτροπές σε κάθε υπουργείο, υπό την προεδρία μέλους του ΑΣΕΠ, και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να δοθούν στην τρόικα λίστες με ονοματεπώνυμα για εκείνους που τίθενται σε διαθεσιμότητα και θα συμπληρώσουν μαζί με τους σχολικούς φύλακες, τους εκπαιδευτικούς και τους δημοτικούς αστυνομικούς τον αριθμό των 12.500 όπως ορίζει η μνημονιακή δέσμευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου