13/12/13

Θέμα τουρκικής μειονότητας έθεσε ο Νταβούτογλου στον Βενιζέλο

Το Κυπριακό, τα ενεργειακά, ο τουρισμός αλλά και η διαχείριση των βυζαντινών και οθωμανικών μνημείων βρέθηκαν στο επίκεντρο στη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αχμέτ Νταβούτογλου στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ωστόσο, όπως διεφάνη στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των δυο ανδρών, η διάσταση απόψεων Αθήνας - Άγκυρας παραμένει στο Κυπριακό, ενώ ετέθη εκ νέου θέμα τουρκικής μειονότητας από τον τούρκο ΥΠΕΞ.

Για το Κυπριακό και οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη να συμφωνηθεί το ταχύτερο δυνατό μία κοινή διακήρυξη των δύο κοινοτήτων, που θα επιτρέψει την εκκίνηση των απ ευθείας διαπραγματεύσεων. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί θα πρέπει να μπορεί να εγκριθεί από τον κυπριακό λαό με δημοψήφισμα. Η Ελλάδα είπε θέλει τη λύση υπό τον όρο ότι η κυπριακή δημοκρατία θα αντιμετωπιστεί ως κράτος - μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως βήματα προόδου στο Κυπριακό όπως η κοινή διακήρυξη, θα συμβάλουν στο άνοιγμα και άλλων σημαντικών ενταξιακών κεφαλαίων κατά την ελληνική προεδρία της ΕΕ.

«Θέλουμε λύση που να σέβεται ότι η κυπριακή δημοκρατία είναι κράτος - μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ. Δεν αναγνωρίζουμε τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Θέλουμε λύση με μια κρατική οντότητα, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια» πρόσθεσε ο έλληνας ΥΠΕΞ για το Κυπριακό.

"Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε μία λύση στο Κυπριακό που να μπορεί να γίνει δεκτή από το δημοψήφισμα του κυπριακού λαού", τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος διεμήνυσε την πάγια θέση της Αθήνας, ότι η ελληνική πλευρά δεν αναγνωρίζει θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

«Η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει απολύτως σεβασμός στην κληρονομιά που προστατεύεται από την UNESCO.

Για επωφελείς συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών έκανε λόγο από την πλευρά του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. «Οι δυο πλευρές έχουν καταλήξει σε πολύ σημαντικές συμφωνίες, 27 διμερείς συμφωνίες σε διάστημα 3 χρόνων, κι αυτό καταδεικνύει τη σημασία της σύσφιξης των σχέσεων μας. Πιστεύω ότι η σύσφιξη αυτών των σχέσεων είχε οφέλη πολύ σημαντικά για την οικονομία και το εμπόριο με εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών ύψους 5 δισ. ευρώ και στόχο 10 δισ. ευρώ.

Ο κ. Νταβούτογλου έθεσε πάντως εκ νέου θέμα τουρκικής μειονότητας, αναφέροντας ότι «το θέμα των μειονοτήτων μας, πρέπει να θεωρείται ευκαιρία, γέφυρα που θα ενώνει τους δυο λαούς μας, και πρέπει να το βλέπουμε υπό τη σκοπιά των δικαιωμάτων του πολίτη, των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών». Αναφορά έγινε και στο θέμα της Αγίας Σοφίας και κάποιες προθέσεις της τουρκικής πλευράς να την μετατρέψουν εκ νέου σε τζαμί.

Ο κ. Νταβουτογλου δεν απάντησε ευθέως αλλά σημείωσε πως η Άγκυρα αντιλαμβάνεται το βυζαντινό και οθωμανικό παρελθόν ως μια κοινή κληρονομιά για το τουρκικό κράτος. Τόνισε πως η θέση της Τουρκίας έχει αναγνωριστεί για το σεβασμό της σε άλλους πολιτισμούς.

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι υπάρχει επιτάχυνση των συνομιλιών με προοπτική την επίλυσή του επιχειρούμε να συμβάλουμε στην προοπτική επίλυσης του κυπριακού ως εγγυήτριες δυνάμεις, επιθυμούμε την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που εξαρτάται και από την επίλυση του Κυπριακού.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι τέθηκαν και οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει την προεδρία. «Αποδίδουμε πολύ σημασία στην ελληνική προεδρία για την ευρωπαϊκή μας προοπτική, και η υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών θα επιταχύνει περαιτέρω την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας» επισήμανε ο κ. Νταβούτογλου.

Σημείωσε ότι η Τουρκία θα στηρίξει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού όπως είχε υποστηρίξει και το σχέδιο Ανάν. «Χάσαμε πολύ χρόνο από το 2004» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο τούρκος ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι πρέπει να διαφυλάξουμε το θετικό κλίμα στις σχέσεις των δυο χωρών, ενώ ο κ Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι οι σχέσεις των 2 χρων είναι παραδειγματικές ενώ αναφερόμενος στον κ. Βενιζέλο που ήταν παρών στη συνάντηση, είπε ότι το όνομα Βενιζέλος είναι εμβληματικό για μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)