Έξτρα προσλήψεις εκπαιδευτικών ζητά ο Λοβέρδος
Τροποποιήσεις στο καθεστώς προσλήψεων στο Δημόσιο (του 1 προς 10) ειδικά όσον αφορά την Εκπαίδευση προωθεί ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και υπογραμμίζει ότι αυτό το θέμα πρέπει να μπει ξανά προς συζήτηση στην κυβέρνηση.
Ο υπουργός επαναφέρει στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» το ζήτημα αυτό με αφορμή τις μεγάλες ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών που θα υπάρχουν τον Σεπτέμβριο στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
«Αυτό το 1 πρός 10 μας οδηγεί σε αδιέξοδο. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις στην Εκπαίδευση. Η κατάσταση δεν πάει άλλο», δήλωσε στο «Εθνος» ο υπουργός Παιδείας και τόνισε ότι: Ακόμη και αν φέτος τα καταφέρουμε να λειτουργήσουν τα σχολεία με τα μέτρα που θα πάρουμε, του χρόνου η κατάσταση θα είναι εφιαλτική. Πρέπει λοιπόν να το δούμε εγκαίρως το πρόβλημα και να το λύσουμε γιατί φτάνουμε σε σημεία που κινούνται εκτός ορίων. Εγω είμαι υποχρεωμένος να θέσω το ζήτημα στην κυβέρνηση και αυτό θα κάνω».
Φέτος υπήρξε μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτήθηκε και το υπουργείο Παιδείας ζήτησε την πρόσληψη 22.500 αναπληρωτών εκπαιδευτικών αλλά τελικά θα πάρει 19.500 άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι και πάλι θα λείπουν 3.000 εκπαιδευτικοί. Μάλιστα στο υπουργείο Παιδείας φτάνουν αιτήματα για διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ αλλά ήδη υπάρχουν 360 άτομα από τον προηγούμενο διαγωνισμό που δεν έχουν διορισθεί, ενώ για το 2015-'16 θα προσληφθούν μόλις 450 άτομα.
Απαντώντας σε αυτό ο κ. Λοβέρδος τόνισε «να κάνουμε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να προσλάβουμε τελικά 200 άτομα ενώ έρχονται 30.000 άνθρωποι στον διαγωνισμό; Είναι μία σκληρή κατάσταση αυτή. Δεν νομίζω ότι η Εκπαίδευση αντέχει άλλο. Είναι ίσως η τελευταία χρονιά που προσπαθούμε να ανοίξουμε τα σχολεία με αυτές τις διαδικασίες. Στις 11 Σεπτεμβρίου όμως πρέπει να τα ανοίξουμε. Θα καλύψουμε τα κενά ζητώντας από καθηγητές και δασκάλους να διδάξουν αυτό που λέμε τα εγγύτερα προς την ειδικότητά τους αντικείμενα. Και μέσα στον χειμώνα η πληθώρα των ειδικοτήτων θα εξορθολογιστεί».
Το καθεστώς των διπλών αναθέσεων στην Εκπαίδευση ισχύει έτσι και αλλιώς αφού πολλές ειδικότητες καλούνται να διδάξουν και δεύτερο μάθημα, όπως για παράδειγμα οι φιλόλογοι, που διδάσκουν Ιστορία και Αρχαία και Λογοτεχνία, κάτι που, όπως φαίνεται, το υπουργείο Παιδείας θα προσπαθήσει να επεκτείνει σε περισσότερες ειδικότητες ώστε να μπορέσει και με αυτόν τον τρόπο να καλύψει όσο περισσότερα κενά μπορεί κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς.
Οσον αφορά το θέμα των μετεγγραφών των φοιτητών, ο υπουργός είπε χτες ότι «αυτό το πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε αυτήν τη στιγμή είναι το πρόβλημα των μετεγγραφών. Προσπαθούμε να βρούμε μία λύση, είμαστε σε διαβούλευση. Δεν είμαι σε θέση να μιλήσω δημόσια γι' αυτό, πρέπει να το συζητήσω πρώτα με την κυβέρνηση και τις Αρχές των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Θα συνεχίσω με διάλογο». Σχετικά με τους «αιώνιους φοιτητές» ξεκαθάρισε ότι στις 31 Αυγούστου όσοι έχουν ξεπεράσει τα όρια που προβλέπει ο νόμος (σ.σ.: δηλαδή τα 11 χρόνια) θα διαγραφούν οριστικά.
ΠΑΣΟΚ
Υγεία και Παιδεία χρήζουν άλλης αντιμετώπισης
Θετικά αντιμετωπίζει η Χαριλάου Τρικούπη το αίτημα Ανδρέα Λοβέρδου για τροποποιήσεις στο καθεστώς προσλήψεων στην Παιδεία, με την υποσημείωση ότι θα πρέπει να εξεταστεί και να αποφασιστεί μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστούν διαφορετικά η Υγεία και η Παιδεία στον τομέα των προσλήψεων. Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης,, αναφέρουν ότι οι δεσμεύσεις της χώρας είναι συγκεκριμένες όσον αφορά την αναλογία προσλήψεων «1 προς 10» .
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου