2/11/14

Συνταξιοδοτήσεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών

Εκδόθηκε η εγκύκλιος των μεταθέσεων εκπαιδευτικών εμπρόθεσμα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί καλούνται να υποβάλλουν αιτήσεις έως 30 Νοεμβρίου ενώ μετά τις 16 Ιανουαρίου 2015 παύει η δυνατότητα των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης να επεξεργάζονται τις αιτήσεις και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την επεξεργασία των στοιχείων από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Κ.Υ. του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Μολονότι η έγκαιρη έκδοση της εγκυκλίου των μεταθέσεων έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς,
εάν αυτή συνδυαστεί με τις αλλαγές στο πλαίσιο συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών και την αργοπορημένη περσινή έκδοση των μεταθέσεων μπορεί να οδηγήσει σε νέα προβλήματα και κυρίως σε μηδαμινές μεταθέσεις.

Ως γνωστόν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών υποβάλλονται πλέον, η πρώτη μέχρι τέλος Απριλίου και η δεύτερη/οριστική μέχρι τέλος Μαΐου.

Τα νέα αυτά χρονικά όρια τηρήθηκαν πέρυσι και τα κενά που προέκυψαν από τις συνταξιοδοτήσεις ελήφθησαν υπόψη στη διαδικασία μεταθέσεων που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση (ανακοινώθηκαν 22 Ιουλίου 2014).

Τα κενά που προέκυψαν από τις περυσινές συνταξιοδοτήσεις καλύφθηκαν σε πολλές περιπτώσεις με τις μεταθέσεις και έτσι εάν οι φετινές μεταθέσεις ανακοινωθούν εγκαίρως, πριν το τέλος Μαΐου και την οριστικοποίηση των φετινών συνταξιοδοτήσεων, αυτές θα είναι μηδαμινές καθώς δεν θα ληφθούν υπόψη τα κενά που θα προκύψουν εκ των υστέρων λόγω των συνταξιοδοτήσεων.

Είναι σαφές πως για να υπάρξει ικανοποιητικός αριθμός μεταθέσεων που εξυπηρετεί και τους αιτούντες μετάθεση εκπαιδευτικούς αλλά και το υπουργείο Παιδείας αφού οι μετατιθέμενοι θα καλύψουν οργανικά κενά, πρέπει να προηγηθούν οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών και να ακολουθήσουν οι μεταθέσεις.

Διαφορετικά οι μεταθέσεις θα είναι ελάχιστες και εκ των υστέρων λόγω συνταξιοδοτήσεων θα δημιουργηθούν οργανικά κενά σε περιοχές για τις οποίες θα έχουν υποβληθεί αιτήσεις μετάθεσης.

Όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, για το καλό των αιτούντων μετάθεση αλλά και του Υπουργείου η ανακοίνωση των μεταθέσεων πρέπει να καθυστερήσει και να γίνει μετά την οριστικοποίηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Ι.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)