8/2/15

Θα προχωρήσουμε άμεσα σε κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, ανέφερε ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή μιλώντας για θέματα παιδείας ανέφερε ότι άμεσα θα προχωρήσει στην κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και των διατάξεων που προβλέπουν άντληση του 50% των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων των τάξεων του Λυκείου από την Τράπεζα Θεμάτων.
Δείτε το απόσπασμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού που αναφέρεται σε θέματα Παιδείας
Στο χώρο της Παιδείας οι στόχοι μας είναι αντίστοιχοι. Εξισωτισμός, καθολική πρόσβαση, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Η παιδεία οφείλει να παίξει κεντρικό ρόλο στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας. Πρόκειται για ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας παρά το γεγονός ότι τόσο η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όσο και η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν υποστεί τεράστια πλήγματα όλο το προηγούμενο διάστημα. 
Η νέα κυβέρνηση θα ξεκινήσει έναν μεγάλο και ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου και των τριών βαθμίδων το οποίο πάσχει βαθύτατα. Και θα το πράξει σε ορίζοντα τετραετίας. Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει με αιφνιδιασμούς και εκπλήξεις. 
Άμεσα όμως καταργείται η επιλογή των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων κατά 50% από την Τράπεζα θεμάτων. 
Ενώ σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν τα Συμβούλια ιδρύματος, καθώς ο θεσμός απέτυχε θεαματικά και παραβίασε την συνταγματική επιταγή του αυτοδιοίκητου. 
Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στην προώθηση της Έρευνας με τον ορισμό αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού. Η επιστημονική έρευνα και καινοτομία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην μεγάλη προσπάθεια για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση και οι πόροι που δαπανώνται σε αυτή την κατεύθυνση δεν αποτελούν δαπάνες, αλλά μακροχρόνια επένδυση. Στόχος της κυβέρνησης επομένως δεν είναι μόνο η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θα εγγυάται την ανεξάρτητη λειτουργία Ερευνητών και Ερευνητικών Κέντρων, αλλά η εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου ώστε να επιστρέψουν στη χώρα οι χιλιάδες νέοι ερευνητές που σήμερα απασχολούνται σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα του εξωτερικού. Η αιμορραγία αυτή πρέπει να σταματήσει καθώς επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και υπονομεύει την εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)