17/7/15

Κύπρος: Αρχίζει διαβούλευση για τα Θρησκευτικά στα σχολεία

Αρχίζει διαβούλευση για τα Θρησκευτικά στα σχολεία
Λευκωσία: Τα κριτήρια για τις απαλλαγές μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, η διεξαγωγή εκκλησιασμών και εξομολογήσεων σε σχολικό χρόνο και οι οδηγίες που παροτρύνουν τη συμμετοχή παιδιών σε θρησκευτικά μυστήρια, είναι τα τρία ζητήματα που θα συζητήσει ο υπουργός Παιδείας με την Επίτροπο Διοικήσεως.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση τη νέας έκθεσης της Επιτρόπου, όπου εγείρονται ζητήματα σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας των μαθητών και των γονιών τους, ο Κώστας Καδής σχολίασε στον «Φ» τα συμπεράσματα της ανεξάρτητης αξιωματούχου και μίλησε για τις προθέσεις του.

Όπως δήλωσε, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να καλέσει στο γραφείο του την Επίτροπο για να συζητήσουν ανοικτά, τα πιο πάνω ευαίσθητα θέματα, με στόχο την εξεύρεση λύσεων.

«Θέλουμε να έχουμε μια καλή συνεργασία με την Επίτροπο και εάν υπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις, είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε θετικά», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν επιθυμούμε την αντιπαράθεση και είμαστε σίγουροι ότι με καλή διάθεση πάντοτε επιτυγχάνονται λύσεις».

Συγχρόνως, όμως, τόνισε ότι πρόθεση του Υπουργείου δεν είναι να προχωρήσει σε αλλαγές που θα δημιουργήσουν άλλα πρακτικά προβλήματα. Σημείωσε ακόμα, ότι ο αριθμός των παραπόνων, που υποβλήθηκαν στην Επίτροπο, είναι ενδεικτικός ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο.

● Όσον αφορά στις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών και τη θέση της Επιτρόπου για διεύρυνση των λόγων απαλλαγής ώστε να συμπεριληφθούν και οι λόγοι συνείδησης, ο κ. Καδής σχολίασε ότι «μας προβληματίζει, διότι δεν θέλουμε να δημιουργηθούν στρεβλώσεις». Τόνισε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που χρήζει προσοχής και μελέτης και είπε ότι σκοπεύει να συζητήσει με την Ελίζα Σαββίδου τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα δίδονται οι απαλλαγές.

● Για τους εκκλησιασμούς και εξομολογήσεις σε σχολικό χρόνο, είπε ότι «δεν υποχρεώνει κανένας τους μαθητές να συμμετέχουν». Εξήγησε ότι όποιος δεν επιθυμεί να λάβει μέρος, δεν το κάνει, υποδεικνύοντας ότι το Υπουργείο «δεν εμποδίζει, ούτε παροτρύνει» τη διεξαγωγή τους.

● Ως προς την εγκύκλιο που παροτρύνει τα σχολεία να οργανώνουν παιδικές ομάδες για παροχή βοήθειας στην τέλεση της θείας λειτουργίας, ο υπουργός δήλωσε πως «το Υπουργείο είναι έτοιμο να εξετάσει με ποιους τρόπους μπορεί να διαφοροποιηθεί, ώστε να μην εγείρονται τα συγκεκριμένα ζητήματα» που θέτει η Επίτροπος.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεσή της, η Ελίζα Σαββίδου απεύθυνε πρόσκληση για διαβούλευση προς το Υπουργείο, προειδοποιώντας παράλληλα ότι θα προχωρήσει σε Σύσταση στην Επίσημη Εφημερίδα, σε περίπτωση αδιεξόδου.
Γράφει: Χριστίνα Κυριακίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)