6/10/15

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Ιεραρχία, "Φαινόμενα όπως το πρόσφατο επεισόδιο του μαθήματος των Θρησκευτικών, είναι η αιχμή του δόρατος"

Η πρώτη τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015, σε πρώτη τακτική Συνεδρία η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καρπενησίου κ. Νικολάου και Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τυπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής ευχαριστώντας τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς για την προσέλευσή τους στην Συνεδρίαση. Ακολούθως έκανε αναφορά στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας από την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ελλάδος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1850 έως το 1977, οπότε με τον Νόμο 590/1977 (ΦΕΚ 146/31-5-77 Τεύχος Α’), δόθηκε στην Εκκλησία ο νέος Καταστατικός Χάρτης.

Κατόπιν έκανε λόγο για τη σημερινή μας εκκλησιαστική πραγματικότητα τονίζοντας ότι παρόλες τις πολλές δυσκολίες, «η Εκκλησία μας έκανε, κάνει και θα κάνει το καθήκον της. Οι Μητροπολίτες, οι ενορίες, οι εκκλησιαστικοί φορείς απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδος στάθηκαν, στέκονται και θα σταθούν στο πλευρό του λαού μας που δεινοπαθεί. Δεν χρειάζεται επ’ αυτών να λεχθούν περισσότερα και ο πλέον κακόπιστος έχει πεισθεί. Σε αυτό τον αγώνα είμεθα πάντοτε ανοικτοί προς οιονδήποτε θέλει να συνεργασθούμε με σοβαρότητα, συνέπεια και ανυστεροβουλία για την βοήθεια του λαού μας και την ανασυγκρότηση της χώρας μας. Η Εκκλησία είναι η Μάνα όλου του λαού και δεν υπήρξε μια φορά μόνο ‘’τροφός του Γένους’’ υπήρξε και θα υπάρξει πάντα η τροφός του».

Ο Μακαριώτατος έκανε έκκληση προς την Πολιτεία, την Κυβέρνηση και όλον τον πολιτικό κόσμο: «Εκκλησία και Πολιτεία να συνεργαστούμε με ειλικρίνεια και συνέπεια και να δώσουμε το παράδειγμα στο λαό μας για συνεργασία και ενότητα. Να ενεργήσουμε έτσι ώστε να πείσουμε τον κάθε πολίτη, τον κάθε πιστό, ότι το πρώτο που μας ενδιαφέρει στις ημέρες μας είναι ο άνθρωπος και ιδιαίτερα ο πληγωμένος. Τα προβλήματα που υπάρχουν και δημιουργούνται καθημερινά είναι πολλά. Να ξεφύγουμε τις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες και να τα αντιμετωπίσουμε με σταθερότητα, ψυχραιμία και επιμονή».

Αναφερόμενος στο πρόσφατο επεισόδιο του μαθήματος των Θρησκευτικών τόνισε ότι φοβάται ότι «φαινόμενα όπως το πρόσφατο επεισόδιο του μαθήματος των Θρησκευτικών, είναι η αιχμή του δόρατος. Φαίνεται ότι οι φίλοι μας οι εδώ και οι Ευρωπαίοι, εκμεταλλευόμενοι την δεινή μας οικονομική κατάσταση, στα πλαίσια της ρυθμίσεως των οικονομικών μας σχέσεων, δεν θα παραλείψουν αλλά αντιθέτως θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο την αλλοίωση της ελληνικής κοινωνίας μας αρχίζοντας από την σχολική μας εκπαίδευση. Το τραγικό είναι ότι οι εχθροί μας δεν είναι πλέον πέρα και μακρυά, είναι εντός των τειχών μας. Το βλέπουμε, το οσφραινόμαστε».

Κλείνοντας την προσφώνησή του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος είπε: «Εάν όμως υπάρχουν δεσμεύσεις και σχεδιασμοί που αποσκοπούν, όπως ψιθυρίζεται ζωηρά, στην αλλοίωση της μορφής της κοινωνίας μας και μάλιστα στην υποτίμηση της ιστορίας και των παραδόσεών μας, το ξεθεμελίωμα του θεσμού της οικογένειας και την επιβολή της διαστροφής, την περαιτέρω υποβάθμιση της γλώσσας μας και την περιφρόνηση του από αιώνες πολιτισμού μας, της πατρίδος μας, των οσίων και των ιερών μας˙ αν όλα αυτά είναι μέσα στα «προαπαιτούμενα» (πράγμα ακατανόητο) τότε η Ιεραρχία, ο κλήρος, ο ευσεβής και πιστός ελληνικός λαός, θα γίνουμε ανάχωμα, τείχη οχυρά».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντεφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.

Κατόπιν έγινε ενημέρωση του Σώματος της Ιεραρχίας για τα πεπραγμένα των Συνοδικών Επιτροπών της παρελθούσης Συνοδικής Περιόδου (Σεπτέμβριος 2014 - Αύγουστος 2015) και ακολούθησε συζήτηση.
Τέλος συγκροτήθηκαν οι νέες Συνοδικές Επιτροπές για τα έτη 2016-2019 (άρθρ. 10 του Ν. 590/1977) και συμπληρώθηκε ο Κατάλογος των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.

Μετά το πέρας της Συνεδρίας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τέλεσε τα εγκαίνια του ανακαινισθέντος Ισογείου του Συνοδικού Μεγάρου (οδός Ιασίου 1).

Η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου ε.ε.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο πόλεμος των «Θρησκευτικών» και η αλλαγή ονομασίας τους πού επιτέλους χρειάζεται…
=================================================================================
http://www.kivotoshelp.gr/index.php/orthodoxo-bhma/983-o-polemos-ton-thriskeftikon-kai-i-allagi-onomasias-tous-poy-epitelous-xreiazetai

«….Πολύς λόγος γίνεται τελευταία, για τα λεγόμενα «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ». Μέχρι και ψηφοφορίες συνάντησα σε μεγάλες εφημερίδες για το αν χρειάζονται τα Θρησκευτικά και με συνήθη απογοητευτικά για το μάθημα αποτελέσματα….

Οί περισσότεροι βάλουν εναντίον του μαθήματος αυτού χωρίς να γνωρίζουν οι αφελείς και εν ολίγοις ανόητοι, ότι αν βγεί το μάθημα αυτό από την Εκπαίδευση άς ετοιμάζεται μετά η κοινωνία να γίνει φυτώριο κάθε εγκλήματος περισσότερο απ΄ ότι είναι σήμερα, πού λίγο - πολύ κάθε μικρός ή και μεγαλύτερος μαθητής ακούει και κάτι περί Θεού και έχει έναν φόβο αναστολής και μια άλλη σκέψη μέσα του. Άν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι…

Σε δεδομένη αφαίρεση εντελώς του μαθήματος τότε δεν θ΄ ακούγεται στην εκπαίδευση «γρύ» περί Θεού, και άς ετοιμάζουν μετά οι αρμόδιοι νέες φυλακές για να περιορίσουν το κακό πού αλματωδώς πιά θ΄ αυξάνεται…
Άς ετοιμάζεται μετά η Ελληνική Κοινωνία, παντελώς έρημη από τον «φόβο Θεού πού φυλάει τα έρημα», για τις «ξυλιές» πού θα φάει στην πλάτη της για να επαληθευτεί έτσι και ο λόγος του μεγάλου Ρώσσου συγγραφέως Φιοντόρ Ντοστογιέφσκυ ότι «χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται…»

«ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ» , ένας τίτλος πού όμως θέλει αλλαγή !
=============================================================


Δ.Ν.
Θεολόγος

Ανώνυμος είπε...


( συνέχεια - Β΄μέρος )

ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ και ο τίτλος του μαθήματος «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ» να αλλάξει, παίρνοντας μιά πιο βελτιωμένη σύγχρονη ονομασία, μια και ο τίτλος φαίνεται απηρχαιωμένος και απωθητικός για την σημερινή νεολαία.
Μια νεολαία πού βομβαρδίζεται από τόσες και τόσες άλλες πιο ενδιαφέρουσες ονομασίες μαθημάτων.
Το πώς θα είναι αυτός ο τίτλος του μαθήματος και αν θα λέγεται πχ. « όψεις Θεολογίας», ή «Πατερική Παράδοση» ή κάπως αλλοιώς αυτό άς γίνει θέμα Εκκλησιαστικής διαβούλευσης και Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων.
Θεωρώ όμως, και επιτρέψατέ μου εδώ να πώ την γνώμη μου, ότι είναι κρίμα ένα τέτοιο μάθημα να χαραμίζεται ακόμη και από τον ίδιο τόν τίτλο του !
Αυτό βέβαια μπορεί να μη το καταλαβαίνουν κάποιοι στα ανώτερα κλιμάκια της Ιεραρχίας οχυρωμένοι πίσω από παλαιά σκονισμένα πρότυπα, αλλά σημασία έχει, όχι μόνο το εσωτερικό του μαθήματος ( ψίχα ) αλλά σημασία έχει και το τσόφλι απ΄ εξω να γίνει πιο επιθυμητό ώστε να προσελκύει την νεολαία και να μη θεωρεί αυτό το πολύ ενδιαφέρον και Πανεπιστημιακό μάθημα της Θεολογίας ως «μπεμπέ» και «ώρα του παιδιού…» και «πάμε παιδιά να γελάσουμε…» ειδικά σε Λύκεια της Περιφέρειας, σε ΕΠΑΛ, κλπ-κλπ.
Όσοι μάχιμοι έχουν διδάξει σ΄ αυτά τα Σχολεία καί δεν είναι τρυπωμένοι στόν κόσμο τους ή καί σε τίποτα γραφεία, ξέρουν καλά τί ακριβώς γίνεται εκεί...
Κάποιοι άσχετοι μιλάνε απαξιωτικά για τα «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ», ένα μάθημα πού αν διδαχθεί σωστά δίνει απάντηση στα εσωτερικά κενά της νεολαίας ώστε να βγούνε αύριο τίμιοι, σωστοί, και ωφέλιμοι πολίτες στην κοινωνία έχοντας κάποιο φόβο Θεού μέσα τους και όχι άδικοι, λαμόγια, και κακοποιά στοιχεία έτοιμα να κλέψουν , να βιάσουν, και να σκοτώσουν τον διπλανό τους…
Μιλάνε έτσι για τά Θρησκευτικά λές και στο Πανεπιστήμιο μάθαμε μόνο Θεολογία αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα κύρια μαθήματα πού διδαχθήκαμε όπως :
Παιδαγωγική, Ψυχολογία, Εγκληματολογία, Εξελικτική Ψυχολογία, Αρχαία Ελληνικά, Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία, και βεβαίως Θεολογία.
Πρέπει λοιπόν νά γίνει το μάθημα πιο ενδιαφέρον, μια και οί περισσότεροι μαθητές σήμερα διακωμωδούνε, ή και ντρέπονται να αναφέρουν ακόμα και τις λέξεις «ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ … ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ» κοροϊδεύοντας στους διαδρόμους « σήμερα έχουμε τον Θρησκευτικό, ή την Θρησκευτικού, ή τόν κύριο ελέησον…» και άλλα τινά ξεκάρφωτα προς γενική θυμηδία τών υπολοίπων…
Κι΄ ακόμη, το κυριότερο, να γραφτούν άλλα βιβλία πιο κατανοητά και πιο εκλαϊκευμένα και απλά, βασισμένα στην Νεοελληνική γλώσσα και στην Πατερική Παράδοση και όχι «βαθειά επιστημονικά» όπως είναι γραμμένα σήμερα πού δεν καταλαβαίνεις τι λένε, και πού είναι σαν να είναι φτιαγμένα εξεπίτηδες για να τα μισήσουν οί μαθητές αλλά και οί καθηγητές. Εντελώς ακαταλαβίστικα τα περισσότερα…
Βέβαια δεν ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση αριστεράς απόκλισης θα συγκινηθεί από τέτοιες ανανεωτικές προτάσεις πού θα λαμπρύνουν ένα μάθημα πού αυτοί ειδικώς ούτε το θέλουν ούτε και το συμπαθούνε, αλλά η Ιεραρχία άς κάνει τό δικό της καθήκον, κάτι πού τελικά θα μείνει και στην Ιστορία…
Δ.Ν.
Θεολόγος

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)