19/7/16

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Σημαντική πρόοδος τα επόμενα χρόνια στο διάλογο με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

φωτο αρχείου
Την πεποίθηση ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει σαφής πρόοδος στο διάλογο μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, όπως είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υπάρχει περιθώριο για κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Ως παράδειγμα έφερε την επίσκεψη στην Λέσβο «με τον αδελφό πάπα Φραγκίσκο», ως ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες».
Απαντώντας σε ερώτηση της La Repubblica σχετικά με την πρόοδο που μπορεί να έχει επιτελεσθεί στον Οικουμενικό Διάλογο μέχρι τους εορτασμούς της επετείου των δεκαεπτά αιώνων από την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο που έχουν ορισθεί για το 2025 απάντησε: «Από την πλευρά της ή Ορθόδοξη Εκκλησία έχει πίστη στον Θεό και με αισιοδοξία θα συνεχίσει τούς θεολογικούς διαλόγους, κυρίως με την Ρωμαιοκαθολική αδελφή Εκκλησία και πιστεύουμε ότι στα επόμενα χρόνια θα υπάρξει σημαντική πρόοδος. Δεν θα ήταν σοφό να θέσουμε χρονικά όρια στον διάλογό μας, δεν μπορούμε να εργαζόμαστε με κοσμικά κριτήρια και κανόνες. Πιστεύουμε ότι οφείλουμε να συνομιλούμε με ειλικρίνεια, αίσθημα αγάπης, να προσευχόμαστε πολύ και με την χάρη τού Θεού, όταν εκείνος το θελήσει, θα προχωρήσουμε στην επίλυση των διαφορών μας και στην ποθητή ενότητα».
Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, υπογραμμίζοντας ότι κατάφερε να ανταποκριθεί επιτυχώς στις ανάγκες του σύγχρονου Ορθόδοξου Χριστιανού αναλύοντας και διευθετώντας καθημερινά ποιμαντικά προβλήματα, όπως οι μικτοί γάμοι καθώς και οι σχέσεις μετά του Χριστιανικού κόσμου και η σημασία των διαλόγων σε διαχριστιανικό και διαθρησκειακό επίπεδο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι Οικουμενιστές εκτελούν πιστά τις εντολές που πήραν από τα διεθνή αφεντικά τους.
Όσοι ξέρουν ποιος κρύβεται πίσω από τον Οικουμενισμό (κρύβεται ο διεθνής σκληροπυρηνικός Σιωνιστικός παράγοντας), δεν παραξενεύεται για τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

Τά παραλειπόμενα τῆς συναθροίσεως στό Κολυμπάρι!

Ἀπειλές, ἐκβιασμοί, πιέσεις, ἀψιμαχίες καί ὕβρεις στό παρασκήνιο τῶν ἐργασιῶν... καταγγέλλονται ἀκόμη καί ἀπό ἐπίσημα χείλη!

Γράφει ὁ Θεολόγος και δημοσιογράφος, Διονύσης Μακρῆς.

http://www.orthodoxia.gr/show.cfm?id=1962&obcatid=1

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)