1/8/16

Αθώοι και οι 26 για την εισβολή στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Αφέθηκαν ελεύθεροι
Αθώοι για το αδίκημα της υβριστικής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια θρησκευτικής λατρείας κρίθηκαν οι 26 συλληφθέντες για την εισβολή, το πρωί της Κυριακής, στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στο ναό Γρηγορίου του Παλαμά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκκένωση των καταλήψεων στην πόλη κατά τις προηγούμενες μέρες.


Ωστόσο, 19 εξ αυτών καταδικάστηκαν για την πράξη της απείθειας επειδή αρνήθηκαν να υποβληθούν σε εγκληματολογική σήμανση. Σε αυτούς το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή.

Όλοι οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πρόκειται για 19 γυναίκες και επτά άνδρες, νεαρής ηλικίας, ανάμεσα στους οποίους 17 Έλληνες και εννέα αλλοδαποί (από Γερμανία, Ισπανία, Αυστρία, Ελβετία, Ην. Βασίλειο και Μαρόκο), που εισέβαλαν την Κυριακή στον Ναό για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης τριών υπό κατάληψη κτηρίων.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου εκφωνώντας την απόφαση ως προς την κύρια πράξη, επισήμανε, ότι οι κατηγορούμενοι «δεν είχαν πρόθεση εξύβρισης του χώρου», προκαλώντας τον ενθουσιασμό των παρευρισκόμενων αλληλέγγυων.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε την ενοχή των κατηγορουμένων. Η ίδια πρότεινε να απαλλαγεί μόνο ένας εκ των συλληφθέντων, που, όπως φάνηκε - κατά την ακροαματική διαδικασία - βρέθηκε τελείως συμπτωματικά στο σημείο, καθώς επέστρεφε εκείνη την ώρα στο σπίτι του από τη δουλειά. Στην περίπτωσή του, το δικαστήριο έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση.

Οι υπόλοιποι απολογούμενοι, συντάχθηκαν με κείμενο που διάβασε στο δικαστήριο ο πρώτος των κατηγορουμένων, όπου εξήγησε τους λόγους της ενέργειας, εκφράζοντας - παράλληλα - την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Όπως είπε ο ίδιος, αφορμή για την εισβολή στο Ιερό Ναό του Γρηγορίου του Παλαμά, στάθηκε η κατεδάφιση του παλιού ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», αμέσως μετά την αστυνομική επιχείρηση της περασμένη εβδομάδας. Ο συγκεκριμένος χώρος τελούσε εδώ και μήνες υπό κατάληψη και φιλοξενούσε πρόσφυγες.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της απείθειας, επισήμανε την αντίθεσή του στη δημιουργία «τράπεζας δεδομένων με δακτυλικά αποτυπώματα και DNA» από πρόσωπα που ανήκουν στον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο.

Aπό νωρίς είχαν συγκεντρωθεί στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης δεκάδες άτομα προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους. Είχε προηγηθεί σχετικό κάλεσμα και το ραντεβού δόθηκε το πρωί, στο υπό κατάληψη κτίριο της Σχολής Θεάτρου του ΑΠΘ, απ' όπου οι συγκεντρωθέντες κινήθηκαν με πορεία προς τα δικαστήρια.
Δείτε σχετικά: 

Αιχμές της ΔΙΣ για τη στάση της κυβέρνησης στην επίθεση στο μητροπολιτικό ναό της Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)