3/9/16

Επιλεκτική η αλλαγή στο μάθημα των Θρησκευτικών – Δεν εφαρμόζονται τα νέα Προγράμματα Σπουδών στα άλλα μαθήματα

Η εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για γενικευμένη εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών στο μάθημα των Θρησκευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης γεννά ερωτηματικά για τον επιλεκτικό τρόπο που προωθούνται αλλαγές μόνο στα Θρησκευτικά και όχι και στα άλλα μαθήματα.
Όπως έχει υποστηρίξει πολλές φορές δημόσια ο Υπουργός Παιδείας, οι αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών δεν είναι δικό του σχέδιο αλλά έχουν δρομολογηθεί ήδη από την εποχή της Άννας Διαμαντοπούλου. Πράγματι το 2011 τέθηκαν σε πιλοτική εφαρμογή νέα Προγράμματα Σπουδών στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Μετά τη διετή πιλοτική εφαρμογή τους τα προγράμματα αυτά «πάγωσαν». Τώρα ο Νίκος Φίλης τα ανασύρει και αποφασίζει τη γενικευμένη εφαρμογή τους σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Που βρίσκεται όμως το παράδοξο στην όλη διαδικασία; Τα νέα Προγράμματα Σπουδών που εφαρμόστηκαν πιλοτικά το 2011 αφορούσαν σε πολλά, σχεδόν σε όλα, τα μαθήματα Δημοτικού και Γυμνασίου. Μπορεί κανείς να τα διαβάσει στην επίσημη ιστοσελίδα του Ψηφιακού Σχολείου όπου δημοσιεύονται κάτω από τα ισχύοντα Αναλυτικά Προγράμματα (ΔΕΠΠΣ – ΑΠΣ) με τον τίτλο «Συμπληρωματικά προς τα ισχύοντα Προγράμματα Σπουδών». Εκεί υπάρχουν νέα Προγράμματα Σπουδών για Γλώσσα – Λογοτεχνία, Ξένες Γλώσσες, Μαθηματικά, Φυσικές επιστήμες, Κοινωνικές επιστήμες και Ιστορία, Πληροφορική και Νέες Τεχνολογίες, Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη κ.α. Από όλα αυτά τα νέα Προγράμματα Σπουδών το Υπουργείο προχωρά τώρα στην γενικευμένη εφαρμογή μόνο του Προγράμματος Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών!
Ο επιστημονικός υπεύθυνος στο ΙΕΠ για τα νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά, θεολόγος Σταύρος Γιαγκάζογλου κατέχει επίσης τη νευραλγική θέση του Προϊσταμένου του Γραφείου Έρευνας, Σχεδιασμού και Εφαρμογών Α΄ του ΙΕΠ. Είναι σαφές πως όλες οι σχετικές εισηγήσεις του ΙΕΠ τις οποίες τελικά έκανε δεκτές το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάσθηκαν από εκείνον και έτσι τώρα οδηγούμαστε στο παράδοξο φαινόμενο της γενικευμένης εφαρμογής των νέων Προγραμμάτων Σπουδών για ένα μόνο μάθημα, τα Θρησκευτικά, την ίδια στιγμή που τα νέα Προγράμματα Σπουδών όλων των υπολοίπων μαθημάτων παραμένουν απλώς αναρτημένα στο Ψηφιακό Σχολείο χωρίς εφαρμογή στην πράξη.
Το προηγούμενο διάστημα μάλιστα στην προσπάθεια να πεισθεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την ανάγκη γενικευμένης εφαρμογής των νέων Προγραμμάτων Σπουδών στα Θρησκευτικά χρησιμοποιήθηκε και το επιχείρημα της χρηματοδότησης του εγχειρήματος και των προβλημάτων που θα ανέκυπταν εάν αυτά τα Προγράμματα έμεναν «παγωμένα» για πάντα. Επειδή δηλ. η εκπόνηση των Προγραμμάτων αυτών έγινε με χρηματοδότηση, σε ένα μεγάλο ποσοστό, από κονδύλια του ΕΣΠΑ, εάν δεν προχωρούσε η γενικευμένη εφαρμογή τους θα υπήρχε δήθεν πρόβλημα με τα προβλεπόμενα στις σχετικές συμβάσεις χρηματοδότησης. Το επιχείρημα ήταν ψευδές καθώς τα Προγράμματα Σπουδών των υπολοίπων μαθημάτων δεν εφαρμόζονται γενικευμένα ούτε και έχει εξαγγελθεί κάποιος τέτοιος σχεδιασμός χωρίς προφανώς να δημιουργείται κάποιο ανάλογο πρόβλημα.
Αντιθέτως η γενίκευση της εφαρμογής των νέων Προγραμμάτων Σπουδών για τα Θρησκευτικά θα αποτελέσει επιχείρημα για την χρηματοδότηση της συγγραφής νέων βιβλίων Θρησκευτικών που κρίνεται απαραίτητη –ήδη ο Σταύρος Γιαγκάζογλου υποστήριξε στο ΑΠΕ ότι το ΙΕΠ θα εισηγηθεί τη συγγραφή νέων βιβλίων Θρησκευτικών – καθώς τα σημερινά βιβλία κρίνονται ασύμβατα με το περιεχόμενο των νέων Προγραμμάτων Σπουδών.
Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων σε σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε κάνει λόγο για «βεβιασμένη εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών μόνον! για το μάθημα των Θρησκευτικών» και διερωτάται «γιατί άραγε, δεν εφαρμόζονται τα νέα Προγράμματα Σπουδών και στα υπόλοιπα μαθήματα;». 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΕΘ έχει ελλιπή ενημέρωση. Η βιασύνη οδηγεί σε λάθη. Απλώς στα λοιπά μαθήματα δεν υπάρχουν οι αντιπαραθέσεις του θεολογικού χώρου και οι όποιες αλλαγές περνούν στα ψιλά γράμματα.
Δείτε εδώ για την προώθηση αντίστοιχων αλλαγών στα ΠΣ των μαθημάτων ξένων γλωσσών:
http://minedu.gov.gr/eidiseis/23132-01-09-16-imerides-gia-ekpaideftikoys-ksenon-glosson-4

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε, 3.19μμ
θα εφαρμοστούν δηλ. νέα Προγράμματα σπουδών και στα άλλα μαθήματα; Στα μαθηματικά, τη γλώσσα, κλπ;

Ανώνυμος είπε...

Oι πραξικοπηματιες που δεν επικυρωσαν την Δανειακη Συμβαση συνεχιζουν την ΧΟΥΝΤΑ.Θ ελουν να μας επιβαλουν εκτος απο οικονομικη δουλεια και να μας ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)