10/10/16

Αρνούνται οι θεολόγοι της Πιερίας να εφαρμόσουν το νέο Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών

Κατερίνη 10-10-2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  
Ένωσης Θεολόγων Ν. Πιερίας
Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών της ένωσής μας και ύστερα από πολύωρη συζήτηση και με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Πολιτεία και την Εκκλησία αποφασίσαμε ομόφωνα τα εξής:
1.       Αρνούμαστε να διδάξουμε τα νέα προγράμματα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης.
Είναι πολύ επιεικής ο χαρακτηρισμός «επικίνδυνα και απαράδεκτα» που απέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος σε αυτά. Αντλούμε αυτό το δικαίωμα από το Σύνταγμα της Ελλάδας και συγκεκριμένα από το άρθρο 103, παράγραφο 1 του Συντάγματος και άρθρο 24 του ν. 3528/2007 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και  σύμφωνα με τον ίδιο νόμο άρθρο 25, παράγραφο 3.
2.       Αποφασίσαμε να διδάξουμε το μάθημα, σύμφωνα με τα βιβλία των μαθητών, τα οποία διανεμήθηκαν κανονικά και βρίσκονται στην διάθεση των καθηγητών αλλά και των μαθητών όπως ακριβώς τόνισαν στις δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός όσο και ο Αρχιεπίσκοπος.
3.       Αρνούμαστε μια μικρή μειοψηφία του παράνομου Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός» εντελώς αντιδημοκρατικά και αυθαίρετα να καθορίζει αποκλειστικά το περιεχόμενο και τις μεθόδους διδασκαλίας του μαθήματός μας. Είναι εντελώς ανέντιμο να μην συμμετέχει στο σχεδιασμό των νέων προγραμμάτων το Πανελλήνιο όργανο που εκπροσωπεί τον κλάδο μας και είναι η ΠΕΘ  (Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων) αλλά και η Εκκλησία.
4.       Ήταν  σκόπιμη και εντελώς προσχεδιασμένη η προσπάθεια επιβολής των νέων προγραμμάτων ξαφνικά τον Σεπτέμβριο για  να προκαλέσει αναστάτωση στους καθηγητές, στους μαθητές και στα σχολεία ώστε να φανεί σαν αίτημα «δικό μας» δηλαδή των Θεολόγων εκπαιδευτικών η συγγραφή νέων βιβλίων. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί το μάθημα των Θρησκευτικών σε «θρησκειολογική σούπα».  Αποτελεί πάγιο αίτημά μας η αναμόρφωση των σχολικών εγχειριδίων γιατί πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Άλλο πράγμα όμως νέα βιβλία και άλλο πράγμα αυτή η ανιστόρητη και παράνομη επιβολή ενάντια στο Σύνταγμα τους Νόμους και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης νέων προγραμμάτων που ωθούν και προσηλυτίζουν τους ορθόδοξους μαθητές στην αθεΐα και την πολυθρησκεία.  
5.       Απαιτούμε όπως ακριβώς η κυβέρνηση με το νόμο που ψήφισε τον Μάιο και ορίζει πως οι Έλληνες Μουσουλμάνοι, οι Έλληνες Εβραίοι και οι Έλληνες Ρωμαιοκαθολικοί  μπορούν και έχουν το δικαίωμα να κάνουν το δικό τους ξεχωριστό ομολογιακό μάθημα να ισχύσει ακριβώς το ίδιο και για τους Έλληνες Ορθόδοξους μαθητές που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών μας. Με ποιο δικαίωμα η κυβέρνηση συντηρεί και προωθεί μια τέτοια κατάφορη ανισότητα εις βάρος των ορθοδόξων μαθητών;
6.       Καλούμε τις ενώσεις των Γονέων, τους συλλόγους γονέων και όλους τους πολίτες να αντιδράσουν σε αυτή την κατάφορη αδικία εις βάρος των παιδιών μας. Είναι απαραβίαστο δικαίωμα από τις διεθνείς συνθήκες να διδαχθούν τα παιδιά μας την πίστη των γονέων τους.
7.       Δεν έχουμε επιμορφωθεί και είμαστε ουσιαστικά έξω από την διαδικασία διδασκαλίας του νέου προγράμματος. Είναι απαραίτητο να προηγηθεί ενημέρωση και πρότυπη διδασκαλία από τους συμβούλους ώστε να κατανοήσουμε το νέο τρόπο και την ουσία των αλλαγών που προτείνει το υπουργείο παιδείας και αυτό διότι η πράξη πολλές φορές δίνει άλλη οπτική, σε σχέση με αυτήν την πρώτη ματιά που δίνει η προφορική και πρόχειρη, βιαστικά δοσμένη ενημέρωση.
8.       Τέλος είναι σημαντικό να έχουμε οι  καθηγητές και  οι μαθητές τα νέα βιβλία, τα οποία θα είναι καρπός της συνεργασίας όλων όσων εμπλέκονται σε αυτή την διαδικασία Εκκλησίας, ΠΕΘ και Πολιτείας. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να ορίζουμε το περιεχόμενο, την ουσία και τους στόχους του μαθήματος «οι καθηγητές της τάξης» και όχι οι «θεωρητικοί» του ΙΕΠ και του Υπουργείου.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο Πρόεδρος                       Η Γραμματέας

Μπεϊνάς Ιωάννης                Τολιοπούλου Άννα

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άξιοι! Ο Θεός να τους ευλογεί για την Ορθόδοξη Χριστιανική μαρτυρία τους!

Ανώνυμος είπε...

Για τους συνειδητούς Ορθόδοξους Χριστιανούς, ισχύει ο επόμενος λόγος του Αποστόλου στην Καινή Διαθήκη:
Πρέπει να πειθαρχούμε περισσότερο στον Θεό, παρά στους ανθρώπους.

Εάν οι Θεολόγοι κρίνουν ότι οι Ορθόδοξοι μαθητές βλάπτονται Χριστιανικά από τα νέα προγράμματα των Θρησκευτικών, τότε σαφώς δεν πρέπει να εφαρμόσουν αυτά τα νέα προγράμματα.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη διεθνή (Σιωνιστική) Μασονία, να καταστρέψει ό,τι καλό υπάρχει μέσα στην Ελλάδα.

GeorGRE είπε...

Ξεκάθαρο κείμενο. Θα πρόσθετα ότι είναι και αντιεπιστημονική η προσέγγιση του υπουργείου. Η Θεολογία είναι επιστήμη ως εκ τούτου η ΠΕΘ έχει ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση της ύλης αλλά και στη διασφάλιση του κύρους του μαθήματος. Εαν τολμούσαν να βάλουν τραγουδάκια στο μάθημα της Φυσικής και να παραποιούσαν και διακωμωδούσαν τους φυσικούς κανόνες και νόμους δεν θα ήταν αντιεπιστημονικό; Δεν θα αντιδρούσε η ένωση φυσικών;
Απ'όπου και αν το πιάσουμε λερώνει.
Συγχαρητήρια.

Ανώνυμος είπε...

Το ομολογιακό μάθημα που προτείνει ο σύλλογος μακροπρόθεσμα θα βλάψει το μάθημα καθώς όλο και θα μειώνονται οι ώρες του, όπως επίσης επικίνδυνο είναι το γεγονός πως κάποια στιγμή η πολιτεία θα το "δώσει" στην εκκλησία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 8:40 πες κι ένα τραγουδάκι τώρα από αυτά του Καιρικού Προγράμματος και όταν συνέλθεις από την Καιρική πλύση εγκεφάλου, τα ξαναλέμε.

GeorGRE είπε...

8:40
Τί είναι αυτά που γράφεις;
Εωλα επιχειρήματα απελπισμένου.

Ανώνυμος είπε...

Και το ΒΗΜΑ παρουσιάζει την Ανακοίνωση των αγωνιστών θεολόγων της Πιερίας υπό τον τίτλο:

«Ανταρσία» των θεολόγων της Πιερίας για το μάθημα των θρησκευτικών

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=835412

Ανώνυμος είπε...

εμείς εδώ στην Αθήνα τι κάνουμε;
ο καθένας μόνος ό,τι νομίζει;
οι σύμβουλοι;
αντιστεκεται κανείς;

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)