Συνέντευξη του Νίκου Φίλη στην τηλεόραση της ΕΡΤ
Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μεταξύ άλλων τόνισε:
Για την ενδοσχολική βία
Αναφερόμενος στο φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας, ο υπουργός ανακοίνωσε «την πρόσληψη περίπου 1.000 ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, το λεγόμενο επιστημονικό προσωπικό», προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε αυτή να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του μήνα»
«Αλλά, πέρα απ΄ αυτό», σχολίασε ο Νίκος Φίλης, «το Υπουργείο Παιδείας έχει αναλάβει ένα μεγάλο έργο για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών προκειμένου να αντιμετωπίζουν φαινόμενα σχολικής βίας, το λεγόμενο bullying. Περίπου 10.000 με 12.000 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων έχουν περάσει απ’ αυτά τα επιμορφωτικά σεμινάρια και συνεχίζεται αυτό το πρόγραμμα. Τα συμπεράσματα από την έρευνα που έχει γίνει είναι ότι τα φαινόμενα σχολικής βίας είναι λιγότερα και χαμηλότερης έντασης απ’ αυτή που δημιουργείται από τις διάφορες τηλεοπτικές μεταδόσεις και δημοσιεύματα.»
Για το ολοήμερο σχολείο
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο υπουργός είπε ότι «στο Υπουργείο Παιδείας, το τελευταίο διάστημα έχουμε τελευταία δώσει πολλές αφορμές θετικής επιδοκιμασίας. Η πρώτη ήταν η μάχη που δώσαμε για να ανοίξουν τα σχολεία από την πρώτη μέρα με το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα βιβλία. Ήταν μια μάχη, σε συνθήκες κρίσης μεγάλης, μια μάχη που μετά από 30 χρόνια που βγάλαμε αυτό το αποτέλεσμα. Το κατάλαβαν όλοι οι άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα. Και αυτό δείχνει, ότι, για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προς όφελος της εκπαίδευσης και των παιδιών, πρέπει κατ’ αρχήν, να έχεις μία καλή διαχείριση της λειτουργίας των σχολείων.»
«Όχι εξεταστικό κέντρο το Γυμνάσιο, όχι 7ωρα που κουράζανε τα παιδιά καθημερινά στο δημοτικό σχολείο, η νέα μορφή του Ολοήμερου και του Νηπιαγωγείου, όλα αυτά εκτιμώνται.»
Για την ιδιωτική εκπαίδευση
Σε ερώτηση για την ιδιωτική εκπαίδευση ο Νίκος Φίλης απάντησε: «δώσαμε μία μάχη για την κατοχύρωση δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που δεν αφορούν αυτούς μόνο, αλλά αφορούν την ποιότητα της εκπαίδευσης στα ιδιωτικά σχολεία. Και αυτό το κατάλαβαν οι άνθρωποι, ότι ήταν μια μάχη, επαναλαμβάνω, για την ποιότητα της εκπαίδευσης και στο ιδιωτικό και στο δημόσιο.»
Για τα αποτελέσματα του συνεδρίου
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του συνεδρίου ο κ. Φίλης είπε: «Οι σύνεδροι, ψηφίσανε και βγάλανε ψηλά στην πρώτη πεντάδα αν δεν κάνω λάθος δυο Υπουργούς που κάνουν κοινωνική πολιτική, τον κύριο Ξανθό της Υγείας, και μένα της Παιδείας. Και αυτό πέρα από την έκφραση επιδοκιμασίας κι εμπιστοσύνης, είναι ένα μήνυμα προς όλους μας στην Κυβέρνηση αυτό που λέμε ότι η ραχοκοκαλιά της πολιτικής είναι η κοινωνική πολιτική, η ανασύσταση του κοινωνικού Κράτους να γίνει πράξη. Εκεί θέλω να μείνω, τα θέματα της Εκκλησίας κι αυτά διαδραμάτισαν ένα σημαντικό ρόλο στους προβληματισμούς των συνέδρων, προφανές είναι ότι χωρίς να θέλουμε να έχουμε καμιά επιθετικότητα απέναντι στην Εκκλησία θέλουμε να προσδιορίσουμε τα όρια αυτού που ονομάζουμε Κοσμικό, δημοκρατικό κράτος και αυτό γίνεται με καθαρό τρόπο, όχι με παρασκηνιακό και υπόγειο τρόπο.»
Για τις εισαγωγικές
“Αν δεν αλλάξουμε την εκπαίδευση με ένα πρόγραμμα”, υπογράμμισε ο υπουργός, «αν δεν αλλάξουμε το Λύκειο, το πώς θα λειτουργεί το Λύκειο, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Διότι έχει μεγάλη σημασία να δούμε πώς αναβαθμίζεται το Λύκειο, πώς παύει να είναι ένας νεκρός τόπος για τα παιδιά η Γ’ Λυκείου σήμερα, και πώς να φέρουμε την ευθύνη επιλογής, που σήμερα βρίσκεται στα Φροντιστήρια, εντός του Λυκείου καθώς και το πώς θα αναβαθμίσουμε το περιεχόμενο αυτών των τάξεων."
Για το χρέος
Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της οικονομίας ο Νίκος Φίλης είπε: «Κοιτάξτε, δεν το λέει η Κυβέρνηση ούτε εγώ προσωπικά, το λέει η Συμφωνία με τους Θεσμούς. Έχουμε αναλάβει να εκπληρώσουμε μέτρα, τα οποία σε ορισμένες πτυχές είναι σκληρά, το ξέρουμε, έχουνε κόστος, αλλά υπάρχει ως αντιστάθμισμα, που μπορεί να βοηθήσει ώστε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, το πρόγραμμα για τη ρύθμιση του χρέους σε τρία στάδια. Βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο.
Έχουν δεσμευτεί να ξεκινήσουμε τη συζήτηση από φέτος και ταυτοχρόνως έχουν δεσμευτεί ότι παρεπόμενο αυτής της συζήτησης είναι και το άνοιγμα της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Άρα υπάρχει ένα σύνολο θεμάτων τα οποία πρέπει να τεθούν προς συζήτηση και τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, διότι διαφορετικά, δεν είναι μόνο θέμα της Κυβέρνησης, είναι θέμα της χώρας."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου