10/10/16

Νίκος Φίλης για θεολόγους: Είναι καθήκον των εκπαιδευτικών να εφαρμόζουν τα προγράμματα που έχει εγκρίνει το Υπουργείο Παιδείας


Το ρεπορτάζ του esos.gr αναφέρει:"Δεν θα ανεχθούμε ως υπουργείο φαινόμενα παρενόχλησης της νομιμότητας. Παρακαλώ κι εσείς στο βαθμό που αντιληφθείτε έστω και περιθωριακά τέτοια ζητήματα, υπηρεσιακά να τα ανακοινώσετε .

Την παραπάνω έκκληση απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, προς τους Σχολικούς Συμβούλους, στη σημερινή ενημέρωση για το μάθημα των Θρησκευτικών, αναφερόμενος σε όσους εκπαιδευτικούς αρνούνται να εφαρμόσουν τα νέα Προγράμματα Σπουδών για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών.
“Δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε διοικητικού ή άλλου τύπου αποφάσεις , αλλά είναι καθήκον των εκπαιδευτικών να εφαρμόζουν τα προγράμματα που έχει εγκρίνει το υπουργείο Παιδείας”, είπε ο υπουργός Παιδείας και υπογράμμισε: “ Ούτε να αρνούνται, ούτε να κάνουν του κεφαλιού τους. Διότι αλλιώς δεν υπάρχει εκπαίδευση. Υπάρχει κατ' οίκον διδασκαλία ή άλλα πράγματα”.

Σχόλια του ιστολογίου μας:
1. Προς το παρόν θα αρκεστούμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Υπουργό την Γνωμοδότηση του Επιτίμου Προέδρου Εφετών κ. Απόστολου Βλάχου σύμφωνα με την οποία "οι διδάσκαλοι της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Θεολόγοι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν την υποχρέωση και το δικαίωμα να αρνηθούν την εκτέλεση των παραπάνω αντισυνταγματικών και παρανόμων Υπουργικών Αποφάσεων" (δηλ. των νέων Προγραμμάτων Σπουδών). Δεν την διάβασε ο ίδιος και οι Σύμβουλοί του; Προς τι οι απειλές;
2. Αναμένουμε την δημοσίευση του βίντεο της σημερινής ημερίδας των Σχολικών Συμβούλων Θεολόγων και Δασκάλων όπως είχε δεσμευτεί το Υπουργείο με ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του. Παρακαλούμε χωρίς μοντάζ και περικοπές. Διότι όπως μαθαίνουμε στην ημερίδα ακούστηκαν πολλά και διάφορα άκρως... ενδιαφέροντα!

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριοι της κυβέρνησης, κυβερνάτε με μόνο το δεκαοκτώ τοις εκατό (18%) του συνολικού Ελληνικού εκλογικού σώματος, εάν υπολογίσουμε και τις αποχές στις εκλογές και τα λευκά και τα άκυρα.

Ρωτήσατε τον Ελληνικό λαό, εάν δέχεται όσα κάνετε;

Ανώνυμος είπε...

Νά καί ἡ ἐπιβεβαίωση τῆς ἄρσεως τῶν παρεξηγήσεων πού ἔγινε στό Μέγαρο Μαξίμου. Ἀνειλικρίνεια καί ὐποκρισία!

Ανώνυμος είπε...

Αρχίζει το σκληρό ρόκ; Ας δούμε λοιπόν ποιος το αντέχει;

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή σε λίγο μπορεί να δούμε θεολόγους να απολογούνται (υπηρεσιακά πάντα!) γιατί διδάσκουν Παλαιά και Καινή Διαθήκη ή την εκκλησιαστική ιστορία και όχι τον διαθρησκειακό αχταρμά που περιέχουν τα νέα προγράμματα;
Ας το ζήσουμε κι αυτό.

Αλήθεια, ο ζήλος του Αρχιεπισκόπου και της Συνόδου μαράθηκε; Αν δεν κάνω λάθος αύριο έχουν Διαρκή Ιερά Σύνοδο; Παρακολουθεί κανένα μέλος της τις εξελίξεις; Θα παρέμβουν; Ή αφήνουν για ...λίγο αργότερα την έναρξη του διαλόγου με την πολιτεία για τα Θρησκευτικά;

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή μέχρι πέρσι που κάναμε από τα βιβλία δεν υπήρχε εκπαίδευση!!! Τι λέει ρε το άτομο!!! Μαζέψτε τον!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΔΙΚΤΑΤΩΡ ΦΙΛΗΣ, ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΥΝΗΓΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑ ΑΠΟ ΕΠΑΝΩ.

Ανώνυμος είπε...

Με όλο τον σεβασμό, υπάρχει ένα πρόβλημα στη γνωμάτευση του κ. Βλάχου, την οποία επικαλούνται πολλοί για το εάν μπορεί ο θεολόγος μπορεί να μην εφαρμόσει τα νέα Προγράμματα. Η γνωμάτευση παρουσιάζει τα νέα Προγράμματα Σπουδών ως απλή -παράνομη- "διαταγή" της προϊσταμένης αρχής και γι’ αυτό παραπέμποντας στον Υπαλληλικό Κώδικα θεωρεί ότι ο υπάλληλος μπορεί να μην τα εφαρμόσει.
Σύμφωνα με το άρθρο 7, του Ν. 2525/1997, ο οποίος τροποποιεί τον Ν. 1566/1985 στο σημείο αυτό, ο Υπουργός Παιδείας έχει τη νομική εξουσιοδότηση να υπογράφει Προγράμματα Σπουδών. Επομένως, τα Προγράμματα Σπουδών ισχύουν σε εφαρμογή του Συντάγματος και κατά νομική εξουσιοδότηση. Επομένως, σύμφωνα με το άρθρο αυτό και σε συνδυασμό με την «αρχή της νομιμότητας της δημόσιας διοίκησης», τα Προγράμματα Σπουδών επέχουν ισχύ νόμου. Δεν είναι ούτε μια απλή εντολή της διοίκησης ούτε μια απλή Υπουργική Απόφαση.
Θέλω να πιστεύω ότι ο σεβαστός νομικός απλώς δεν είχε υπόψη του την εν λόγω τροπολογία.
Συμπερασματικά, η αντισυνταγματικότητα των Προγραμμάτων Σπουδών μπορεί να κριθεί μόνο στα Δικαστήρια και όχι μεμονωμένα από τον κάθε εκπαιδευτικό, ο οποίος σε κάθε περίπτωση μπορεί να βρει και τον μπελά του ακόμη, εάν δεν τα εφαρμόσει.
Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας. Παρακαλώ για τη δημοσίευση του σχολίου, προς ενημέρωση των θεολόγων, οι οποίοι δικαιούνται να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μας αγγίζουν οι απειλές σας "κύριε" υπουργέ...τέτοιες δηλώσεις μάλλον θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλετε...κάποιοι θεολόγοι που ίσως ήταν διστακτικοί για το αν θα εφαρμόσουν το νέο πρόγραμμα μετά από αυτήν την προσβολή ελπίζω να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους... Μόνο οργή μπορεί να προκαλέσετε και τίποτε άλλο...

GeorGRE είπε...

Πολυχρονεμένε μας υπουργέ
έχει και το υπουργείο κάποια καθήκοντα απέναντι στο Σύνταγμα.
Για μπες στον κόπο να διαβάσεις να θυμηθείς τα παλιά, τότε στο σχολείο...

Ανώνυμος είπε...

Εδώ ισχύει το μήνυμα της Άντζελας κατά το παρελθόν Πάσχα :
΄΄ Κτύπα , κτύπα σάν Άνδρας ΄΄ ή μάλλον σαν Υπουργός του πάλαι ποτέ 35% τοις εκατό ...
Κύριοι Καμμένε και Μακαριώτατε : Προτού αρχίσουν οι πειθαρχικές διώξεις κατά των Συναδέλφων, - διότι έτσι σέβεται η νυν αντισκοταδιστική και αντιρατσιστική Κυβέρνηση την ετερότητα , την επανάσταση , την αντίθετη άποψη , τα ανθρώπινα δικαιώματα της πλειοψηφίας και το σεβασμό της Θρησκευτικής ελευθερίας και συνείδησης - μήπως ήρθε ή ώρα ο μεν πρώτος να άρει την εμπιστοσύνη του και να τελειώνει επιτέλους ο βίος αυτής της Κυβέρνησης - ανέκδοτο και ο δε Παναγιώτατος ομού μετά των λοιπών Ιεραρχών να ηχήσουν τα σήμαντρα των απανταχού Εκκλησιών και να κηρύξουν εν διωγμώ την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία πριν να ξυπνήσουνε μία ημέρα και να είναι πλέον οριστικά αργά και για τα εναπομείναντα Νομικά δικαιώματά της ;
Όσο για εμάς τους Θεολόγους οφείλουμε, προτού να μας αφήσουν άνεργους ένεκα της πίστης μας άλλως θα διδάσκουμε κόντρα στην Συνείδησή μας , να προσφύγουμε Δικαστικά όσο απομένει ακόμη χρόνος και να είμαστε έτοιμοι και για πιθανη κάθοδό μας στην Πολιτική σε οποαδήποτε Κόμματα δηλώσουν δημοσίως και απαρέγκλιτα την πίστη τους στην Χριστιανική Θρησκεία εγγυόμενα αυτό με τη φιλοξενία μας στα ψηφοδέλτιά τους αλλά και με δυναμισμό εκ μέρους μας για την υπεράσπιση απευθείας των Κλαδικών και όχι μόνον συμφερόντων μας και όχι ευκαιριακά όπως επαγγέλονται προεκλογικά ορισμένα πολιτικά κόμματα , μέχρι σήμερα .
Το αντέχουμε, έχουμε το σθένος ;
Ασφαλώς όμως αξίζει να το προσπαθήσουμε και να αντισταθούμε από κοινού, διαφορετικά θα είμαστε διαπαντός άξιοι της τύχης μας ...

Υ.Γ. : Kαι επειδή όποιος έχει αντίθετη άποψη από τις Κυβερνητικές προκαταλήψεις ή εμμονές , βαπτίζεται ρατσιστής , φασίστας , ακροδεξιός ή ναζιστής , πληροφορώ τον αξιότιμο κύριο Υπουργό Φίλη και τους συν αυτώ πως είμαι Ανεξάρτητος Κεντρώος και Ορθόδοξος Χριστιανός και είμαι πολύ υπερήφανος για αυτά τα πιστεύω μου .
Ωσαύτως, η Ανεξάρτητη - υποτίθεται - Αρχή του Συνήγορου του Πολίτη που κάποτε το 2008 προάσπιζε με πάθος το δικαίωμα γονέων και μαθητών της απαλλαγής από το Μάθημα των Θρησκευτικών , τώρα για ποιό λόγο σιωπά ενώπιον των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας ;

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε, 11 Οκτωβρίου 2016 - 4:27 μ.μ.,
νομίζεις ότι οι νομικές σου γνώσεις υπερτερούν αυτών του κ. Βλάχου; Προσπαθείς να αποδείξεις ότι η Γνωμοδότηση έχει προβληματικά σημεία; Κάνεις λάθος. Είναι προϊόν μελέτης και πολύ προσεκτικά διατυπωμένη.
Όσο για "τον κάθε εκπαιδευτικό, ο οποίος σε κάθε περίπτωση μπορεί να βρει και τον μπελά του ακόμη, εάν δεν τα εφαρμόσει" όπως λες, σου θυμίζω ότι παρόμοιες απειλές, εκφοβισμούς κλπ δέχτηκαν οι εκπαιδευτικοί όταν αντέδρασαν στην αξιολόγηση. Τι έγινε τελικά; Η κυβέρνηση που την προωθούσε είναι τώρα αντιπολίτευση και η αξιολόγηση δεν έγινε ποτέ! Ας προσέξει ο κ. Φίλης μήπως με τις κινήσεις του οδηγήσει τη δική του κυβέρνηση αυτή τη φορά στον ίδιο δρόμο.
Αν και μαθαίνω ότι έρχεται ανασχηματισμός. Κι επειδή ο Τσίπρας ξέρει ότι χάνει ψήφους από τη στάση του Φίλη και των παρατρεχάμενων Συμβούλων του, μάλλον θα τον "ανασχηματίσει". Θα δούμε.

Ανώνυμος είπε...

Tα αναλυτικά προγράμματα πρέπει να εφαρμοστούν διότι είναι φεκ και οι θεολόγοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι. κι επιτέλους δείτε ότι αναφέρονται και σε κομμάτια της ορθόδοξης διδασκαλίας σήμερα δίδαξα ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1.2. Αυτογνωσία

. «Γνώρισε τον εαυτό σου πριν από όλα, διότι τίποτα δεν είναι δυσκολότερο από αυτό, τίποτα επιπονότερο, τίποτα κοπιαστικότερο. Όταν όμως γνωρίσεις τον εαυτό σου, τότε θα μπορέσεις να γνωρίσεις και τον Θεό και να εξετάσεις με τον λογισμό τα κτίσματα, όπως ταιριάζει».
Όσιος Νείλος ο Ασκητής
* * *
6. «Αυτός που γνωρίζει τον εαυτό του, έλαβε τη γνώση των πάντων. Διότι το να γνωρίζει κανείς τον εαυτό του, είναι η ολοκλήρωση της γνώσης των πάντων».
Άγιος Ισαάκ ο Σύρος

Ανώνυμος είπε...

"Tα αναλυτικά προγράμματα πρέπει να εφαρμοστούν διότι είναι φεκ και οι θεολόγοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι. κι επιτέλους δείτε ότι αναφέρονται και σε κομμάτια της ορθόδοξης διδασκαλίας....

Μηπως ξεχασατε το :"πειθαρχειν δει Θεώ μα΄λλον ή ανθρώποις"

Ανώνυμος είπε...

άκουσες τι είπε ο υπουργός; το θέλετε ομολογιακό το μάθημα; θα το κάνω κι εγώ επιλεγόμενο και θα χαθούν θέσεις εργασιας των θεολόγων....άμεσα να γίνει θρησκειολογικό και να καταργηθούν οι απαλλαγές

Ανώνυμος είπε...

ποιος πιστευει ο,τι αυτοι που απαλλασονταν ως μη ορθοδοξοι,π.χ. μουσουλμανοι, μαρτυρες του Ιεχωβά κ.λ.π. θα δεχθουν να διδαχθουν το θρησκειολογικο.
Μόνο οι "ορθόδοξοι " τα δέχονται όλα.
μας επιβαλει να το διδαξουμε απο φέτος χωρις να αλλαξει το θέμα των απαλλαγών γιατί ξέρει ότι θα αντιδρασουν.

Ανώνυμος είπε...

όταν θα γίνει θρησκειολογικό θα γίνει και υποχρεωτικό για όλους ως ουδέτερο και όχι μονοφωνικό οπότε δεν θα έχει κανείς λόγο ή το δικαίωμα να μην το παρακολουθεί.

Ανώνυμος είπε...

Και μόνον αυτό το τελευταίο ουτοπικό επιχείρημα δηλαδή ότι ΄΄ όταν θα γίνει θρησκειολογικό θα γίνει και υποχρεωτικό για όλους ως ουδέτερο και όχι μονοφωνικό οπότε δεν θα έχει κανείς λόγο ή το δικαίωμα να μην το παρακολουθεί ΄΄ αποδεικνύει πως οι αλλαγές επί του Μαθήματος είναι εις βάρος του Χριστιανισμού κινούμενες προς την κατεύθυνση υλοποίησης του ενδόμυχου σχέδιου των Κυβερνώντων που δεν είναι άλλο από την έμμεση και ουσιαστικά κατάργηση του Χριστιανικού περιεχομένου του , διασύροντάς το , καθώς και στην απόπειρα επιβολής της πολυθρησκείας ή αθεϊσμού , επομένως τη κατάλυση της αρχής της Νομιμότητας του Χριστιανισμού ως επικρατούσης επίσημης Θρησκείας . Άρα δεν θα πρέπει να αποδεχτούμε αυτή την εξέλιξη , υποκύπτοντας τώρα στα σχέδιά τους , αφού είτε συναινέσουμε απεμπολώντας τον Χριστιανισμό είτε όχι, το επόμενο βήμα τους είναι να το κάνουν επιλεγόμενο και μετά να το καταργήσουν οριστικά ...

Παυλίδης Δημήτριος
Κατά τα λοιπά ισχύει το ανωτέρω αναρτηθέν Άρθρο μου :

Εδώ ισχύει το μήνυμα της Άντζελας κατά το παρελθόν Πάσχα :
΄΄ Κτύπα , κτύπα σάν Άνδρας ΄΄ ή μάλλον σαν Υπουργός του πάλαι ποτέ 35% τοις εκατό ...
Κύριοι Καμμένε και Μακαριώτατε : Προτού αρχίσουν οι πειθαρχικές διώξεις κατά των Συναδέλφων, - διότι έτσι σέβεται η νυν αντισκοταδιστική και αντιρατσιστική Κυβέρνηση την ετερότητα , την επανάσταση , την αντίθετη άποψη , τα ανθρώπινα δικαιώματα της πλειοψηφίας και το σεβασμό της Θρησκευτικής ελευθερίας και συνείδησης - μήπως ήρθε ή ώρα ο μεν πρώτος να άρει την εμπιστοσύνη του και να τελειώνει επιτέλους ο βίος αυτής της Κυβέρνησης - ανέκδοτο και ο δε Παναγιώτατος ομού μετά των λοιπών Ιεραρχών να ηχήσουν τα σήμαντρα των απανταχού Εκκλησιών και να κηρύξουν εν διωγμώ την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία πριν να ξυπνήσουνε μία ημέρα και να είναι πλέον οριστικά αργά και για τα εναπομείναντα Νομικά δικαιώματά της ;
Όσο για εμάς τους Θεολόγους οφείλουμε, προτού να μας αφήσουν άνεργους ένεκα της πίστης μας άλλως θα διδάσκουμε κόντρα στην Συνείδησή μας , να προσφύγουμε Δικαστικά όσο απομένει ακόμη χρόνος και να είμαστε έτοιμοι και για πιθανη κάθοδό μας στην Πολιτική σε οποαδήποτε Κόμματα δηλώσουν δημοσίως και απαρέγκλιτα την πίστη τους στην Χριστιανική Θρησκεία εγγυόμενα αυτό με τη φιλοξενία μας στα ψηφοδέλτιά τους αλλά και με δυναμισμό εκ μέρους μας για την υπεράσπιση απευθείας των Κλαδικών και όχι μόνον συμφερόντων μας και όχι ευκαιριακά όπως επαγγέλονται προεκλογικά ορισμένα πολιτικά κόμματα , μέχρι σήμερα .
Το αντέχουμε, έχουμε το σθένος ;
Ασφαλώς όμως αξίζει να το προσπαθήσουμε και να αντισταθούμε από κοινού, διαφορετικά θα είμαστε διαπαντός άξιοι της τύχης μας ...

Υ.Γ. : Kαι επειδή όποιος έχει αντίθετη άποψη από τις Κυβερνητικές προκαταλήψεις ή εμμονές , βαπτίζεται ρατσιστής , φασίστας , ακροδεξιός ή ναζιστής , πληροφορώ τον αξιότιμο κύριο Υπουργό Φίλη και τους συν αυτώ πως είμαι Ανεξάρτητος Κεντρώος και Ορθόδοξος Χριστιανός και είμαι πολύ υπερήφανος για αυτά τα πιστεύω μου .
Ωσαύτως, η Ανεξάρτητη - υποτίθεται - Αρχή του Συνήγορου του Πολίτη που κάποτε το 2008 προάσπιζε με πάθος το δικαίωμα γονέων και μαθητών της απαλλαγής από το Μάθημα των Θρησκευτικών, τώρα για ποιό λόγο σιωπά ενώπιον των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας;

11 Οκτωβρίου 2016 - 8:48 μ.μ.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)