8/2/17

Προκαλούν την Εκκλησία με τα Θρησκευτικά

«Στον αέρα» οι διαβεβαιώσεις του Αλ. Τσίπρα στον Ιερώνυμο για τα βιβλία
Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), το «μακρύ χέρι» του υπουργείου Παιδείας, που με τις... εκσυγχρονιστικές μεθόδους του θέλει να «αλώσει» τα πάντα, προκαλεί και πάλι την Εκκλησία. Ενώ υπάρχει ρητή διαβεβαίωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι δεν θα αλλάξει κανένα βιβλίο Θρησκευτικών χωρίς διάλογο και τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας, το ινστιτούτο «αποφασίζει και διατάζει».

Σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γεράσιμος Κουζέλης προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών -και μάλιστα από τον Σεπτέμβριο-, καθώς θα αντικατασταθούν τα διδακτικά εγχειρίδια όλων των τάξεων. Ο ίδιος τόνισε ότι τα Θρησκευτικά θα παραμείνουν μάθημα «με ορθόδοξο άξονα, αλλά με ανοίγματα στα κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα των μαθητών».

«Τα νέα βιβλία θα έχουν χαρακτήρα φακέλου. Θα περιλαμβάνουν όλα τα υλικά που θεωρούμε ότι ανταποκρίνονται στον κορμό των καινούργιων προγραμμάτων σπουδών. Δηλαδή, πηγές, κείμενα αναφοράς, παραδείγματα βιωματικά, υλικό της θεολογικής επιστήμης και της ορθόδοξης παράδοσης, καθώς και ασκήσεις-ερωτήσεις για τους μαθητές σχετικά με τη διοργάνωση του μαθήματος. Είναι βιβλία με πολύ μεγάλη χρήση υλικού, εικόνας, λογοτεχνικών αναφορών, παραδόσεων και πολιτισμικών δεδομένων» σημείωσε. Ερωτηθείς για το αν το μάθημα θα είναι υποχρεωτικό στη β' και τη γ' λυκείου, ο κ. Κουζέλης εξέφρασε την άποψη ότι, αν δεν διδάσκεται εναλλακτικά, χάνονται ευκαιρίες, ωστόσο πρόσθεσε πως αν η Εκκλησία επιμείνει, τότε το μάθημα θα παραμείνει ως έχει.

Ο πρόεδρος του ΙΕΠ κλήθηκε να δώσει απαντήσεις και για το μάθημα της Ιστορίας, εκφράζοντας μια ομολογουμένως... πρωτότυπη άποψη: Ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησε να γραφτεί Ιστορία για γεγονότα που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.
«Πρέπει να ξαναδούμε κάποια βιβλία που είναι προβληματικά και έχουν λογική αντιμετώπιση της Ιστορίας απολύτως παρωχημένη. Τα παιδιά δεν ξέρουν τίποτα για το σήμερα και τίποτα για τη διεθνή κατάσταση. Βλέπουν τον Σύρο και δεν καταλαβαίνουν ότι η Ιστορία τον έφερε εδώ» δήλωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου οι μαθητές δεν διδάσκονται τα γεγονότα του 20ού και του 21ου αιώνα.

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"ο κ. Κουζέλης εξέφρασε την άποψη ότι, αν δεν διδάσκεται εναλλακτικά,": τι εννοεί καταλαβαίνετε;

Ανώνυμος είπε...

Tώρα για να είμαστε ειλικρινείς ο Ιερώνυμος για να εμπιστευτεί τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα για το ζήτημα των θρησκευτικών θα πρέπει να είναι πάρα πάρα πολύ ΑΦΕΛΗΣ! Εδώ έχει κοροϊδέψει όλο τον κόσμο. Γιατί να μην κάνει το ίδιο με την Εκκλησία;

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΜΕΝΌΜΕΝΟ ΕΊΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ "ΔΟΥΛΕΥΕΙ" ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΦΟΥ Η ΙΔΙΑ ΞΕΧΝΑ ΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΙΚΑ ΤΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ. ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΤΟΣΕΣ ΒΡΩΜΕΣ... ΣΚΕΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Ανώνυμος είπε...

Ποιές είναι οι "βρώμες"; Ερωτά ένας αφελής θεολόγος που εφαρμόζει τα ΝΠΣ. Κι απ' την εφαρμογή τους, μάλιστα, κρίνει ότι ορθοδοξότατα είναι και καλά γράμματα μαθαίνουν τα παιδιά μας.

Έλεος συνάδελφοι, έλεος. Μας σιχάθηκε ο κόσμος. Τι άλλο να πει κανείς γι' αυτόν το ορυμαγδό παραπληροφόρησης και μίσους;

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμην, μια ερώτηση μπορώ να σου θέσω Συνάδελφε ; Ποιά σχέση έχει το ΝΠΣ με το παλαιό διανεμηθέν βιβλίο , ειδικά στην Γ ΄ Γτμνασίου ; Είναι ο Μαχάντμα Γκάντι και η υποτιθέμενη μητέρα Τερέζα Ορθοδοξότατοι ; Δικαίωμά σας, Συνάδελφοι, να ζείτε με αυταπάτες ή ψευδαισθήσεις έχοντας πρακτικά ανοίξει ορθάνοιχτα την πόρτα του Θρησκευτικού συγκρητισμού και της απο-Ορθοδοξοποίησης του Μαθήματος και να παίζετε το παιχνίδι της Αθεϊστικής Αριστεράς και των δήθεν Χριστιανο-Σοσιαλιστών Συμμάχων της. Προσωπικά, δεν θα σας ακολουθήσω σε αυτόν τον κατήφορο και στο διασυρμό του Μαθήματος . Δεν ανέχομαι όμως να με κοροϊδεύετε και μάλιστα κατά πρόσωπον, εκτός εάν πράγματι είναι κανείς τόσο αφελής και δεν αντιλαμβάνεται πως τον χρησιμοποιούν ή τον εκμεταλλεύονται μέχρι να το κάνουν Επιλεγόμενο και το καταργήσουν εντέχνως , δια του ασφυκτικού ανταταγωνισμού του με τα υπόλοιπα - κυρίως πρώην Βασικά - συνωστιζόμενα Μαθήματα επιλογής.

Ανώνυμος είπε...

@2:56 μ.μ.
Εσύ ή κάποιο κομματόσκυλο του ΣΥΡΙΖΑ είσαι ή κάποιος μεγάλος μαζοχιστής που δεν έχει πρόβλημα, σε αντίθεση σε όλους τους άλλους συναδέρφους που χρησιμοποιούν βιβλία, να αναπαράγει κατά χιλιάδες τις σελίδες των φωτοτυπιών. Φωτοτυπίες που χάνονται, ξεχνιούνται, πλακώνονται από άλλα βιβλία, τις παίρνει ο αέρας όταν κάποιος περνάει από δίπλα, δεν φαίνονται καλά λόγω έλλειψης τόνερ και άλλα πολλά. Τόσοι αγώνες έχουν γίνει στο παρελθόν για να έχουν συγγράμματα και βιβλία οι μαθητές και οι φοιτητές. Εσύ θεολόγε της νέας τάξης και του πολυπολιτισμού μάλλον προτιμάς να λες στους μαθητές για το πόσα κεφάλια έχει ο Σίβα και ο Βίσνου παρά για τα μηνύματα ζωής του Ευαγγελίου. Αξιοθρήνητε...

Ανώνυμος είπε...

Για ποια παραπληροφόρηση μιλάς συνάδελφε; Δηλαδή εμείς που δεν εφαρμόζουμε τα ΝΠΣ είμαστε παραπληροφορημένοι, αγράμματοι αφελείς ή μήπως είμαστε και φανατισμένοι υπερ-ορθόδοξοι;Από την στιγμή που τα ΝΠΣ αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ είναι στην διάθεση όλων των θεολόγων να τα μελετήσουν και να τα κρίνουν. Εσύ δεν έχεις προβληματιστεί καθόλου από τον θόρυβο που γίνεται;Μήπως όλοι ξαφνικά τρελαθήκαμε ομαδικώς ή μήπως θεωρείς ότι όλοι αυτοί που αντιδρούν είναι μία "αναχρονιστική" και "παρωχημένη"μειοψηφία; Αν συμφωνείς με τα ΝΠΣ και θέλεις να τα εφαρμόσεις είναι σεβαστό. Θα σου ζητήσω όμως να μην μιλάς σε συναδέλφους σου για παραπληροφόρηση και μάλιστα για μίσος. Ούτε μισούμε, ούτε φανατιζόμαστε εάν αυτό υπονοείς. Ανησυχία, αγωνία και φόβο εκφράζουμε για τα παιδιά μας ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί θεολόγοι. Για μίσος, εμμονές και απειλές κοίτα αλλού....

Ανώνυμος είπε...

Η απόλυτη σύγχυση! Το πρόβλημα με το μτΘ, καταφέρατε να το κάμετε πολιτικό. Αφήσατε κάθε πολιτικάντη (όποιου κόμματος και όποιου χρώματος) να λέγει για το μάθημά μας τη δική του αρλούμπα. Χάρισμά σας.

Φονταμενταλισμού πρακτικές και λογικές, δυστυχώς και στο χώρο της εκπαίδευσης.

Και μόνον οι μύδροι που εξαπολύεται κατά πάντων και το ύφος της γραφής σας, δείχνουν όχι μόνον έλλειψη εν Χριστώ Αγάπης αλλά και έλλειψη παιδείας.

Εύχομαι, ειλικρινά, ο Θεός κι η Παναγιά να σας φωτίσει.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά που αναφέρεις Ανώνυμε της 9 Φεβρουαρίου 2017 - 8:44 μ.μ. να μην τα απευθύνεις προς εμάς αλλά στο Κόμμα της κυρίας Διαμαντοπούλου και του Σύριζα που τάσσονται υπέρ της φωτοτυπίας και του Αθεϊσμού και κατόρθωσαν να περάσουν τις Πολιτικές εμμονές τους περί φωτοτυπιών , ουδετερόθρησκου Θρησκευτικά Κράτους στα Σχολεία και στο Μάθημα των Θρησκευτικών, εσχάτως δε και με τις ιδέες τους περί gay , trans ή Κονσίτες κοκ , μέσω της Θεματικής Εβδομάδας , στην Ελληνική νεολαία . Και ερωτώ άπαντες : Είναι πλέον αυτό ένα Κράτος Χριστιανικό ή οιωνεί Αντίχριστο ; Kαι εν πάσει περιπτώσει, ποιανού Κράτους θα γίνουμε υπηρέτες, οι Θεολόγοι ;

΄΄ Εύχομαι, ειλικρινά, ο Θεός κι η Παναγιά να σας φωτίσει ΄΄, όλους Εσάς , που ακολουθείτε ήδη το δεύτερο και εξυβρίζετε όσους τηρούμε το παλαιό Π Σ , για λόγους καθαρά αρχής και συνείδησης .

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ συνάδελφε.

Είμαστε Θεολόγοι Κράτους Ορθόδοξου Χριστιανικού. Τι σε φοβίζει; Μόνο όσοι έχουν ελάχιστη πίστη στον Θεάνθρωπο Ιησού, μάλλον πρέπει να φοβούνται. Η λέξη και μόνο "υπηρέτης" που αναφέρεις, δεν τιμά το ρόλο του Θεολόγου. Και το κυριότερο: γιατί προσπαθείς να παίξεις το ρόλο του ορθοδοξοπατέρα; Έλεος πια! Που νομίζεις ότι απευθύνεσαι; Σε οπαδούς σου;

Ετούτη η μεταλλαγή των παλαιότερα ευσεβιστών σε σημερινούς χριστιανομαθημένους μόνο για αφελείς είναι. Πονάει η διαπίστωση αυτή, αλλά είναι η σκληρή αλήθεια.

Ολίγο διάβασμα του Ντοστογιέφκσυ, για αντίχριστους και αθέους, όπως λέγεις, δεν βλάπτει.

Το ρόλο της Εκκλησίας μας στην αγωγή των ελληνοπαίδων ουδείς τον αμφισβήτησε. Κι αυτή η αγωγή βασίζεται στη εκκλησιαστική σχέση, πέρα από ηθικοπλαστικά μοντέλα. Αν σ' έχουν μάθει να ψάχνεις παντού εχθρούς, καλό είναι να βρεις καλό γιατρικό: πάρε τις Διδαχές του Αγίου Πατροκοσμά ή το βιβλιαράκι του Μπαστιά για τον Παπουλάκο και διάβασε να δεις τι σημαίνει ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, και μετά βγες για σεργιάνι στο Διαδίκτυο.

Όσον αφορά στη ρετσινιά του οπαδού κάποιου κόμματος, σε πληροφορώ ότι ουδέποτε υπήρξα κομματόσκυλο, ούτε οπαδός. Παλεύω πάντα για την ελευθερία μου. Αυτό και μόνο.

Σοβαρά, τίμια και ειλικρινά. Και μακρυά από φληναφήματα. Για να εξηγούμαστε, λοιπόν.

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν, συμφωνώ ότι ακόμη ΄΄ Είμαστε Θεολόγοι Κράτους Ορθόδοξου Χριστιανικού ΄΄ αν και το υπάρχον Κράτος από το περασμένο Σεπτέμβριο ουσιαστικά έπαψε να είναι Χριστιανικό, υιοθετώντας την πολυθεία και την δήθεν ουδετερο-θρησκεία στο Μάθημά μας, τις Θεματικές εβδομάδες και τις ετήσιες παρελάσεις gay pride , την επιδίωξη επιλεγοποίησης του μαθήματος και την σταδιακή αποπομπή των Κληρικών από τα Σχολεία. Εάν θέλει τώρα κανείς να τα παραθεωρεί αυτά είναι δικαίωμά του και δικό του πρόβλημα . Επιπλέον , αντί του Ντοστογιέφσκυ σου αντιπαραβάλλω την Α΄ Καθολική Επιστολή του Ιωάννη Κεφ. 2 , στιχ. 18 : " Παιδία, ἐσχάτη ὥρα ἐστί, καὶ καθὼς ἠκούσατε ὅτι ὁ ἀντίχριστος ἔρχεται, καὶ νῦν ἀντίχριστοι πολλοὶ γεγόνασιν· ὅθεν γινώσκομεν ὅτι ἐσχάτη ὥρα ἐστὶν " και στιχ. 19 : ''ἐξ ἡμῶν ἐξῆλθον, ἀλλ᾿ οὐκ ἦσαν ἐξ ἡμῶν· εἰ γὰρ ἦσαν ἐξ ἡμῶν, μεμενήκεισαν ἂν μεθ᾿ ἡμῶν· ἀλλ᾿ ἵνα φανερωθῶσιν ὅτι οὐκ εἰσὶ πάντες ἐξ ἡμῶν. ''
Επομένως την παράγραφο περί " Το ρόλο της Εκκλησίας μας .... και μετά βγες για σεργιάνι στο Διαδίκτυο. ", μετά λύπης μου στην επιστρέφω αυτούσια , επειδή αφορά άμεσα εσένα .
Αναρωτιέσαι '' Τι με φοβίζει ;'' Μα δίνεις μόνος σου την απάντηση παραπάνω:
'' Η απόλυτη σύγχυση! '' και το ότι '' Το πρόβλημα με το μτΘ, καταφέρατ(ν)ε να το κάμετ(αν)ε πολιτικό. '' αυτοί που Κυβερνούν τώρα . Επομένως ούτε η παράγραφος '' Όσον αφορά στη ρετσινιά του οπαδού κάποιου κόμματος, σε πληροφορώ ότι ουδέποτε υπήρξα κομματόσκυλο, ούτε οπαδός. '' με αφορά ΟΥΤΕ συμφωνώ με τη φρασεολογία αυτή . Βιάστηκες. Μάλλον πρέπει να την απευθύνεις στο Συνάδελφο Ανώνυμο της 9 Φεβρουαρίου 2017 - 7:28 μ.μ. , όχι σε εμένα διότι δεν με ενδιαφέρουν τα Πολιτικά σου φρονήματα , άρα και η παράγραφος '' Και το κυριότερο: γιατί προσπαθείς να παίξεις το ρόλο του ορθοδοξοπατέρα; Έλεος πια! Που νομίζεις ότι απευθύνεσαι; Σε οπαδούς σου; '' , όπως βλέπεις , δεν με αγγίζει και επιστρέφεται στον συγγραφέα της ...
Μία Αντίφαση : Ενώ πολύ σωστά αναφέρεις ότι '' Είμαστε Θεολόγοι Κράτους Ορθόδοξου Χριστιανικού. '' κατόπιν αναγράφεις '' Η λέξη και μόνο "υπηρέτης" που αναφέρεις , δεν τιμά το ρόλο του Θεολόγου. '' Δηλαδή εσύ, εγώ, όλοι εμείς εάν προτιμάς , δεν είμαστε υπάλληλοι - ορκισμένοι μάλιστα και μισθοδοτούμενοι - του Ελληνικού Δημοσίου ; Με τις λέξεις θα παίξουμε τώρα ; Ή μήπως όταν αναφερόμαστε όλοι οι Χριστιανοί, στην Εκκλησιαστική Ορολογία , ως Δούλοι του Θεού ή του Κυρίου είναι υποτιμητικό και δεν μας τιμά αυτό ; Επομένως το '' Και μακρυά από φληναφήματα. Για να εξηγούμαστε, λοιπόν. '' ανήκει ολοκληρωτικά σε εσένα αλλά και για το ποιός έχει '' ελάχιστη πίστη στον Θεάνθρωπο ΄΄, άς το αφήσουμε να το κρίνει εν καιρώ ο Ίδιος ...
Λυπούμαι αν ‘’ Σοβαρά, τίμια και ειλικρινά ‘’ σε στεναχώρησα με το ευπρεπέστατο σχόλιό μου της 9 Φεβρουαρίου 2017 - 7:19 μ.μ ( και μόνον ) αλλά απέδειξε πως πράγματι σε ‘’ Πονάει η διαπίστωση αυτή, αλλά είναι η σκληρή αλήθεια. ‘’ και άρα εάν ακόμη επιμένεις στο ‘’ Αν σ' έχουν μάθει να ψάχνεις παντού εχθρούς ‘’ είναι γενικά λάθος τακτική και νοοτροπία που δεν τη συνιστώ για κανέναν.

Ανώνυμος είπε...

"Άρες μάρες κουκουνάρες". "Πράσσειν άλογα". Η λαϊκή σοφία ταιριάζει απολύτως στο σχόλιό σου.

Με αγάπη Χριστού! Τίποτε περισσότερο.

Ανώνυμος είπε...

Ουδέν σχόλιον επί της ουσίας του απαντητικού σχολίου μου της 12 Φεβρουαρίου 2017 - 12:56 π.μ. . Άλλωστε τι να απαντήσεις, όταν τόσοι Συνάδελφοι σε καταχερίζουν - πολύ πιο άκομψα από εμένα - για τις ανωτέρω θέσεις σου και εσύ νομίζεις πως πέρα βρέχει ή προέρχονται από ένα μόνον άτομο . Αλλά αφού σου αρέσουν τα γνωμικά υπάρχουν δύο στη Κρήτη πολύ χιουμοριστικά που ταιριάζουν στην περίσταση : '' Τα ήθελες και τα άκουσες '' δηλαδή συγκρουόμενος με όλους εμάς του Παλαιού ΠΣ καθώς και το '' Και κερατάς και ζημιωμένος '' δηλαδή και εφαρμόζει κανείς το ΝΠΣ και μελλοντικά θα του πούν οι Εκπρόσωποι του Ουδετερόθησκου και τότε παγιωθέντος Ειδωλολατρικού Κράτους, πέρασε τώρα και στην Αδιοριστία διότι το Μάθημα καταργείται ...

Προφανώς , στο '' "Άρες μάρες κουκουνάρες". "Πράσσειν άλογα". '' συμπεριλαμβάνονται και τα ανωτέρα χωρία του Ευαγγελιστού Ιωάννη. Ωραία , Ορθοδοξότατο και αυτό !

Υ.Γ. : '' πάρε τις Διδαχές του Αγίου Πατροκοσμά ή το βιβλιαράκι του Μπαστιά για τον Παπουλάκο '': Όπου ο πρώτος έλεγε, τον Πάπα να καταράστε και ο βίος κι ο λόγος του δευτέρου ήταν σταθερά Αντικυβερνητικός και καταγγελτικός της έκλυσης ηθών της τότε Πολιτικής ζωής και Κοινωνίας . Αυτά , '' με αγάπη Χριστού! '', που εάν δεν την επικαλούσουν, σκέπτομαι τι άλλο θα μας έγραφες .

Ανώνυμος είπε...

Άντε στην ευκή της Παναγιάς και του Χριστού άνθρωπέ μου. Που νομίζεις ότι απευθύνεσαι; Από λιβελογραφήματα έχουμε χορτάσει. Κάτι ουσιαστικό έχεις να γράψεις;

Ανώνυμος είπε...

Σου έγραψα στις 12 Φεβρουαρίου 2017 - 12:56 π.μ. και κάνεις ακόμη πως δεν καταλαβαίνεις , υπεκφεύγοντας , ισοπεδώνοντας λεκτικά και καταφεύγοντας στο λαϊκισμό και τώρα στεναχωριέσαι, χωρίς λόγο. Στο ξαναλέω, όλοι εμείς εδώ, δεν έχουμε συνειδησιακό πρόβλημα επιλογής . Δεν σε ενοχλούμε λοιπόν, τη γνώμη τους λένε οι Συνάδελφοι. Αυτό εσένα '' Τί σε φοβίζει; '' Εσύ άρχισες - αλήθεια εσύ '' Που νομίζεις ότι απευθύνεσαι; '' - και φυσικά τα άκουσες και διαμαρτύρεσαι ... Τρέξε τώρα - όσο προλαβαίνεις δηλαδή και εσύ - να μιλήσεις στα παιδιά για Ριάννα , Άσιμο , Πορτοκάλογλου , '' μητέρα '' Τερέζα κ.ο.κ. και όλα αυτά τα προβαλλόμενα '' Μορφωτικά πρότυπα '' των Κυβερνώντων και άλλη φορά - τουλάχιστον - μην προκαλείς, όσους παραμείναμε πιστοί στο Παλαιό έγκριτο ΠΣ και στην Ομολογιακή Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη , που δεν αποτελούν ούτε '' λιβελογραφήματα '' ούτε απλά '' Κάτι ουσιαστικό '' αλλά προαπαιτούμενο Ζωής . Κατανοητόν ;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ συνάδελφε, για να γίνει σοβαρός και ειλικρινής διάλογος μαζί σου οφείλεις να πάψεις να παίζεις το ρόλο του κόκορα.

Και το κυριότερο: να έχεις το ήθος να είσαι ευπρεπής, τίμιος, ειλικρινής και καλός συζητητής. Ειδεμή ο γραπτός λόγος σου, πάντα θα απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους επιπέδου χειροκροτητών του ισναφιού σου.

Στον Ντοστογιέφσκυ, λοιπόν, τον άγιο Πατροκοσμά και τον Παπουλάκο, με τα μούτρα, για να καταλάβεις τι σημαίνει διδάσκω Θρησκευτικά στο σχολειό.

Κι αν ποτέ το καταλάβεις, έχει καλώς, αλλιώς ετοιμάσου να χωνέψεις την κατάσταση ότι το μάθημά μας θα γίνει επιλεγόμενο - αυτό θέλουν τα κομματικά εθνομηδενιστικά ανδρελίκελα που μας κυβερνούν - γιατί εκεί, χρόνια τώρα, το φτάσατε όλοι εσείς που αρέσκεστε στο ρόλο του ορθοδοξοπατέρα.

Τελεία και παύλα.

Ανώνυμος είπε...

Αναφορικά με το '' σοβαρός και ειλικρινής διάλογος μαζί σου '' , προσωπικά έκανα κι εγώ , όπως και οι υπόλοιποι , συζήτηση μαζί σου αλλά δεν ήσουν έτοιμος για κάτι τέτοιο. Αντιθέτως , ξεκίνησες τις εγωϊστικές '' κοκορομαχίες '', ως ειδικός στο είδος, προφανώς ...

Εάν το Μάθημα γίνει Επιλεγόμενο , το θεμέλιο λίθο της Επιλεγοποίησης - κατάργησής του , τον τοποθέτησαν όχι αυτοί που το ήθελαν Ομολογιακό και αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο για αυτό - δεν εννοώ Κατηχητικό - αλλά κάποιοι πρόθυμοι, όπως εσύ, που έσπευσαν να '' υπηρετήσοουν '' ή να υιοθετήσουν το Νέο ΠΣ , απολογούμενοι μάλιστα για αυτό . Στα είπαν και οι παραπάνω Συνάδελφοι αλλά εσύ δεν ... Επίσης για το '' χωνέψεις '' και τα όψιμα Πολιτικά σχόλιά σου για '' κομματικά εθνομηδενιστικά ανδρελίκελα '' σε παραπέμπω στα όσα έγραψα στις 10 Φεβρουαρίου 2017 - 12:13 π.μ.

Για τον άθλιο , από καθε άποψη , υπαινιγμό σου : '' Και το κυριότερο : να έχεις το ήθος να είσαι ευπρεπής, τίμιος, ειλικρινής και καλός συζητητής. Ειδεμή ο γραπτός λόγος σου, πάντα θα απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους επιπέδου χειροκροτητών του ισναφιού σου. '', - ξέχωρα ότι κατανοεί κάποιος πως κρίνεις μάλλον εξ ιδίων τα αλλότρια - λυπάμαι επειδή, αρχικά, σε προάσπισα στις 12 Φεβρουαρίου 2017 - 12:56 π.μ. και δεν το εκτίμησες , όταν κάποιοι άλλοι Συνάδελφοι σε αποκαλούσαν '' κομματόσκυλο του ΣΥΡΙΖΑ '' και '' Αξιοθρήνητε... ''. Επιπλέον αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως όποιος δεν έχει αντεπιχειρήματα καταφεύγει σε προσωπικές ύβρεις . Πάντως όλοι οι Συνάδελφοι- Αναγνώστες εδώ , διαβάζοντας τα Σχόλιά μας εξήγαγαν ήδη το συμπέρασμά τους για το επίπεδο τού καθενός μας καθώς και για το ποιός διαθέτει ή όχι τα προσόντα που εσύ αμφισβητείς , χωρίς να διερωτάσαι βέβαια εάν οι άλλοι αναγνωρίζουν αυτά πρωτίστως και για εσένα. Δυστυχώς, με κάθε κείμενό σου , αυτοεπιβεβαιώνεσαι για την αυτοκριτική παρατήρήσή σου : '' Έλεος συνάδελφοι, έλεος. Μας σιχάθηκε ο κόσμος. Τι άλλο να πει κανείς γι' αυτόν το ορυμαγδό παραπληροφόρησης και μίσους; ''

Περί των '' Στον Ντοστογιέφσκυ, λοιπόν, τον άγιο Πατροκοσμά και τον Παπουλάκο, με τα μούτρα, για να καταλάβεις τι σημαίνει διδάσκω Θρησκευτικά στο σχολειό. '' σου απάντησα στις 12 Φεβρουαρίου 2017 - 12:56 π.μ. , άρα απηύθυνε τη σύσταση αυτή στον εαυτό σου .

Τελικό Συμπέρασμα : Λυπάμαι που καλοπροαίρετα ασχολήθηκα με την περίπτωσή σου και κυρίως διότι δεν αξίζει καθόλου να το ξαναπράξω .

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο κήρυγμα! Μπράβοοο!!! Άξιοοος!!!

Κλαυσίγελως, συνάδελφε. Λυπάμαι βαθύτατα, ειλικρινά.

Ανώνυμος είπε...


Ανώνυμε @10:51 π.μ.

« Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν » .

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου συνάδελφε, το σοφό ρητό των αρχαίων μας προγόνων, ταιριάζει απόλυτα στον συντάκτη που νομίζει ότι υπερασπίζεται το ορθόδοξο μτΘ. Η ροπή προς την απρέπεια δεν είναι το χαρακτήρα μου. Αν νομίζει ότι το τελευταίο σχόλιο μου είναι απρεπές, νομίζω ότι κάμει μεγάλο λάθος. Αν νιώθει ότι τον υποτιμώ, μάλλον έχει κάποιο πρόβλημα.

Ως κομπορρήμων που είναι δεν έχει την τιμιότητα και την παλικαριά να καταγράψει επιχειρήματα για τα σημερινά θεολογικά και εκπαιδευτικά πράγματα. Ομιλεί ωσάν να απευθύνεται σε ακροατήριο που θα τον εκλέξει σε κάποια θέση. Δηλαδή επιζητεί χειροκροτητές. Κάμει κήρυγμα για τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και τον Παπουλάκο, λες και η ταπεινότητα μου δεν γνωρίζει τι συνιστούν οι δύο αυτές μορφές της πίστης μας.

Επίσης, δεν υποστηρίζει κάτι ουσιαστικό για ζητήματα που συνεχώς ανακύπτουν για το μτΘ. Υπό τη σκιά μιας κακέκτυπης απολογητικής, κρατά το μαστίγιο και κατακεραυνώνει όσους έχουν θεολογική και εκκλησιαστική αυτοσυνειδησία να διδάσκουν σύμφωνα με το ΝΠΣ. Θλιβερό είναι όμως και το γεγονός ότι υποστηρίζει το παλαιό Πρόγραμμα Σπουδών, το οποίο ολίγα χρόνια πριν οι της ΠΕΘ συνάδελφοι (προφανώς και ο ίδιος) είχαν πολεμήσει με την ίδια πρακτική που και σήμερα πολεμούν το ΝΠΣ, ενώ τώρα το υπερασπίζουν. Αν ετούτο δεν είναι υποκρισία, τότε τι είναι;

Λυπάμαι που το λέγω, αλλά όσοι αντιτάσσονται στο ΝΠΣ, βγάζουν αβασάνιστα γρήγορα συμπεράσματα. Εξ ου και η δριμύτατη πολεμική εναντίον του. Οφείλουν να γνωρίζουν όμως ότι καθετί καινούργιο κρίνεται σε βάθος χρόνου, κι όταν με την απαιτούμενη θεολογική και παιδαγωγική σοβαρότητα το κάμουμε πράξη στην τάξη, με την ελευθερία που πλουσιοπάροχα δίνει το ΝΠΣ. Στο Ελλαδιστάν, βέβαια, μας έμαθαν να βολευόμαστε και να μην ξεβολευόμαστε. Αμ «εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα», πάντα κατά το σοφό λαό μας.

Και κάτι ακόμη, εξαιρετικά σημαντικό: πέραν του θεολογικού του ναρκισσισμού, πέρα από τη στεναχώρια του θιγμένου του εγωισμού, ο κομπορρήμων συνάδελφος, που σεργιανάει σ’ αυτό το blog και τα πάντα «σφάζει και μαχαιρώνει» - εκφράζει βέβαια την άποψή του, δικαίωμά του άλλωστε – οφείλει να κάμει και καμιά άσκηση αυτοκριτικής: να πάψει να καμώνεται τον ορθοδοξοπατέρα και το ζητορθόδοξο (οι χαρακτηρισμοί αυτοί ανήκουν στον αξέχαστο συνάδελφο Ε. Μάϊνα). Όλους αυτούς που βάζει απέναντί του, καλόν είναι να τους σεβαστεί, γιατί κι αυτοί Χριστό και Παναγιά διδάσκουν, έχοντας το θάρρος να κατορθώνουν ρηγματώσεις σε εσωστρέφειες, μανιχαϊσμούς, ευσεβισμούς και φανατισμούς.

Σταματώ εδώ το διάλογο. Λυπάμαι βαθύτατα για το ότι δεν καταφέραμε να βρούμε ένα κοινό σημείο στη συζήτησή μας.

Με αγάπη Χριστού, ειλικρινά.

Ανώνυμος είπε...

Βρε καλέ συνάδελφε (15 Φεβρουαρίου 2017 - 11:25 μ.μ.), θα βοηθούσες πάρα πολύ τον διάλογο μεταξύ των συναδέλφων (αυτό μην το ξεχνάς) εάν άφηνες τις φωνές, τους "ευγενείς" χαρακτηρισμούς και τον διαγωνισμό ορθοδοξότερο θεολόγου και μας παρουσίαζες επιτέλους τα επιχειρήματά σου με παραδείγματα υπερασπιζόμενος το ΝΠΣ...!!!!Αν έχεις την καλοσύνη κάνε μας ένα πλάνο μαθήματος από αυτά που κάνεις κάθε μέρα, δώσε τα σημεία που θεωρείς ότι είναι σωστά και ορθόδοξα...να δούμε μήπως και έχεις δίκιο βρε αδελφέ...(εδώ κολλάει ο "κάβουρας"). Και ας αφήσουμε την αγάπη Χριστού και τις ειλικρίνειες κατά μέρους

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε @11:25 μ.μ.:

Όσοι υπερασπίζονται το Παλαιό και δοκιμασμένο Πρόγραμμα Σπουδών των θρησκευτικών δεν σημαίνει πως ανήκουν και στην Π.Ε.Θ. ή σε Παραεκκλησιαστικές οργανώσεις. Επίσης όποιος όπως εσύ εφαρμόζει και πασχίζει να το « διαφημίσει » στους Συναδέλφους του δεν είναι πρέπον να ομιλεί κατά των εμπνευστών του (εδώ κολλάει το δικό σου "κομματικά εθνομηδενιστικά ανδρελίκελα που μας κυβερνούν"), εκτός εάν υποκρίνεται φάσκοντας και αντιφάσκοντας ή έχει σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε , 11:25 μ.μ.
Δύο επιλογές υπάρχουν : Ή Απαντάς στην πρόσκληση του Συναδέλφου να επιχειρηματολογήσεις και παρουσιάζεις συγκεκριμένο & καλό σχέδιο Μαθήματος με το ΝΠΣ, που χειροκροτείς, Ή Ανακαλείς την απαράδεκτη, Θεολογικά, ύφους και περιεχόμενου ρυπαρογραφία σου, 15 Φεβρουαρίου 2017 - 11:25 μ.μ , που με τόση ευκολία υποτιμάς και θίγεις τη τιμή , τη προσωπικότητα , το Εκπαιδευτικό έργο των Συναδέλφων σου ( έμαθαν να βολευόμαστε και να μην ξεβολευόμαστε ), εκλεγμένων θεσμικών οργάνων π.χ. η Π.Ε.Θ. και μεμονωμένων Συναδέλφων, άγνωστών σου, που τους επιτίθεσαι εμμονικά με συμπλεγματικά απωθημένα ή από ζηλοφθονία ωσάν να είναι προαιώνιοι αντίπαλοι. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, η λιβελογραφία σου μετατρέπεται αυτόματα σε αναλυτικό Ατομικό ψυχογράφημα που αποδεικνύει το ήθος σου και θα σε χαρακτηρίζει για πάντα, γιατί θα αποτελεί «Μνημείο» ΦαρισαΪσμού, μισαλλοδοξίας, επιδειξιμανίας, εμπάθειας, διαβολής και περιαυτολογίας, (εδώ κολλάει το τρολλάρισμα _ Ως κομπορρήμων που είναι δεν έχει την τιμιότητα και την παλικαριά ) και αυτο-εξευτελισμού σου.
Εάν ο σκοπός σου ήταν να πετύχεις να εφαρμόσουμε το ΝΠΣ , με την όλη συμπεριφορά σου, μας έπεισες για το ακριβώς αντίθετο.

Ανώνυμος είπε...

Ηρέμησε αγαπητέ συνάδελφε, ηρέμησε! Πες την ευχή: Κύριε ελέησον και Δόξα σοι ο Θεός!

Ανώνυμος είπε...

Αυτή την υπόδειξη να την απευθύνεις στον Ανώνυμο που θα έπρεπε να το είχε σκεφθεί καλά προτού να καταφερθεί επαίσχυντα ( εδώ κολλάει το τρολλάρισμα του _ Εξ ου και η δριμύτατη πολεμική ) χωρίς καν να προσκομίζει αποδεικτικά στοιχεία για όσα ισχυρίζεται, όπως επιβάλλεται Ηθικά και Νομικά , για τα όσα κατηγορεί αδίκως με τα γραφόμενα του και ιδιαίτερα με το της 15 Φεβρουαρίου 2017 - 11:25 μ.μ τον κάθε Συνάδελφο, στιγματίζοντας και έναν ολόκληρο Κλάδο . Σημεία των Καιρών ... Αλλά, ίσως έχεις και δίκιο , τι περιμένει κανείς από έναν Θρασύδειλο που δεν έχει την τόλμη να απαντήσει στην εύλογη και αποστομωτική πρόταση του Συναδέλφου μας την 16 Φεβρουαρίου 2017 - 9:05 μ.μ. και υποτιμά την ίδια την Πατρίδα του λέγοντάς την Ελλαδιστάν ; Συνάδει αυτή η επονομασία με το κήρυγμα για τον άγιου Κοσμά του Αιτωλού και του Χριστόφορου Παπουλάκου ή του Αγίου Παϊσίου ;
Αναξιόπιστος και Αξιοκαταφρόνητος λοιπόν. Καλά του τα έψαλλε και ο Συνάδελφος την 9 Φεβρουαρίου 2017 - 7:28 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ συνάδελφε, είπαμε ηρέμησε ολίγον! Κύριε ελέησον! Επιτέλους! Με τέτοιο ύφος γραφής, περιμένεις να συνεχιστεί ο διάλογος μαζί σου; Σε κοκορομαχία θα μπω; Δεν θα σου κάμω το χατήρι, πίστεψέ το. Ούτε θα μπω στον πειρασμό να χρησιμοποιήσω λεξιλόγιο που υποτιμά τις ανθρώπινες σχέσεις. Εξάλλου το έγραψα πιο πάνω: "σταματώ το διάλογο εδώ". Κι αυτό για έναν επιπρόσθετο λόγο: διότι η εποχή που ζούμε είναι εποχή του Πονηρού.

Εσύ, όμως, συνεχίζεις να λαλείς. Διαβάλλεις δίχως λόγο, δεν αντέχεις την καλόπιστη κριτική - εδώ αξίζει να σου επισημάνω και το εξής αυτονόητο, λυπάμαι που δεν το κατανοείς: κριτική από "κριτική" διαφέρει. Αν, λοιπόν, θέλεις να είσαι τίμιος και ειλικρινής πρώτα με τον εαυτό σου και μετά με τους συναδέλφους σου, ένθεν κακείθεν, αποδέξου χριστιανικά κι ορθόδοξα ότι ένας κακόβουλος άνθρωπος, με λεξιλόγιο ύβρεων (δυστυχώς αυτό είναι το λεξιλόγιό σου) δεν υπηρετεί τον Θεό και την Παναγιά, αντιθέτως υπηρετεί τον Πονηρό. Τελεσφόρα, και να τελειώνουμε εδώ τη συζήτηση, για ένα ισνάφι που παντού βλέπει εχθρούς, καλόπιστα ουδείς μπορεί να συζητήσει.

Κάμε τη δουλειά σου, όπως νομίζεις, κι άσε όλους εκείνους που με θεολογική και εκκλησιαστική αυτοσυνειδησία διδάσκουν το μτΘ, και που δυστυχώς τους θεωρείς "αιρετικούς" και "νεοποχίτες" (αυτό κι αν είναι κακόπιστη κριτική) να κάμουν κι αυτοί τη δουλειά τους. Η διαμάχη για το μτΘ, δεν έχει ουσία πια. Καθημερινά αποδεικνύεται ότι γίνεται για το "ποιός θα έχει το πάνω χέρι στο πάπλωμα". Ακόμη δεν το κατάλαβες;

Όσο για τον όρο "Ελλαδιστάν" διάβασε ολίγον Χρ. Γιανναρά και θα καταλάβεις.

Απορώ με την επιμονή σου! Κύριε ελέησον! Τελεία και παύλα.

Ανώνυμος είπε...

Ό,τι είχα να πω το είπα και απευθύνομαι μόνο προς τους Συναδέλφους και όχι πρός τον γνωστό - άγνωστο πλέον Ανώνυμο που εξακολουθεί να τρολλάρει ακόμη κρίνοντας συνεχώς και θρασύτατα από τον Εαυτό του : ( Διαβάλλεις δίχως λόγο, δεν αντέχεις την καλόπιστη κριτική - Αν, λοιπόν, θέλεις να είσαι τίμιος και ειλικρινής πρώτα με τον εαυτό σου και μετά με τους συναδέλφους σου, ένθεν κακείθεν, αποδέξου χριστιανικά κι ορθόδοξα ότι ένας κακόβουλος άνθρωπος, με λεξιλόγιο ύβρεων (δυστυχώς αυτό είναι το λεξιλόγιό σου) δεν υπηρετεί τον Θεό και την Παναγιά, αντιθέτως υπηρετεί τον Πονηρό. )

Και όπως του προείπε πολύ σωστά ο Συνάδελφος, : '' θα βοηθούσες πάρα πολύ τον διάλογο μεταξύ των συναδέλφων (αυτό μην το ξεχνάς) εάν άφηνες τις φωνές, τους "ευγενείς" χαρακτηρισμούς και τον διαγωνισμό ορθοδοξότερο θεολόγου , Και ας αφήσουμε την αγάπη Χριστού και τις ειλικρίνειες κατά μέρους ''. Και αυτός παριστάνει ακόμη τον ανήξερο.

Ξαναλέω : Ή Απαντά στην Πρόταση του Συναδέλφου που τον κατατρόπωσε Ή να έχει την τιμιότητα , την παλικαριά να έχεις το ήθος να είσαι ευπρεπής, τίμιος, ειλικρινής και καλός συζητητής ( αυτός τα πρωτοείπε , δείτε το ) να Ανακαλέσει τις χωρίς αποδείξεις ύβρεις και συκοφαντίες του που εκτόξευσε Εκείνος εξ αρχής κατά όλων ουσιαστικά των Συναδέλφων. Διαφορετικά ισχύουν απολύτως και αντικειμενικότατα όσα αναφέρονται παραπάνω 21 Φεβρουαρίου 2017 - 1:26 μ.μ. καθώς και των υπόλοιπων Συνάδελφων εναντίον του - και μόνον - αλλά εκείνος ( Ως κομπορρήμων που είναι ) έχει εμμονή και εμπάθεια μόνο με εμένα. Επίσης φαίνεται πουθενά να μίλησα ποτέ για αιρετικούς ; Αίσχος ! Τι άλλο να πει κανείς γι' αυτόν το ορυμαγδό παραπληροφόρησης και μίσους του; Αυτός το ειπε προκαταβολικά, πριν καν πρωτογράψω. Τυχαίο ή Εωσφορικό ;

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)