8/3/17

Αμφισβητεί ο Φίλης τα λεγόμενα Ιερώνυμου: πρακτικά δικής του συγγραφής και εμπνεύσεως

Την δική του εκδοχή των όσων έγιναν στην συνάντηση τής 5ης Οκτωβρίου 2016, όπου κορυφώθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ Κυβέρνησης και Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών, δίνει ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, απαντώντας στον Αρχιεπίσκοπο και στα όσα είπε κατά την σημερινή ομιλία του στην Ιερά Σύνοδο.

Ο κ. Φίλης με ανακοίνωση αναφέρει πως «για το ιστορικό της σύγκρουσης του Αρχιεπισκόπου με το Υπουργείο Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών και τις αιτίες που την προκάλεσαν, έχω αναφερθεί αναλυτικά στην ομιλία μου κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου στις 7 Νοεμβρίου 2016 και δεν προτίθεμαι να επανέλθω».

Προσθέτει δε πως «τα γεγονότα είναι γνωστά και καμιά εκ των υστέρων παραποίησή τους δεν μπορεί να τα αναιρέσει ή να τα διαστρεβλώσει».

Ο κ. Φίλης θεωρώντας πως Αρχιεπίσκοπος «βάζει στο στόμα του πρωθυπουργού και άλλων, λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν κατά την συνάντηση τής 5ης Οκτωβρίου 2016» αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Όμως, επειδή, ο κύριος Ιερώνυμος, επικαλούμενος κατά τη σημερινή του ομιλία στα μέλη της Ιεραρχίας, κάποια πρακτικά δικής του συγγραφής και εμπνεύσεως, βάζει στο στόμα του πρωθυπουργού και άλλων, λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν κατά την συνάντηση τής 5ης Οκτωβρίου 2016, παραθέτω από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής το σχετικό με το μάθημα των Θρησκευτικών απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία στις 28 Σεπτεμβρίου 2016:

Αλέξης Τσίπρας: «…Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι φέτος τα προγράμματα, στα οποία έχει καταλήξει το Ινστιτούτο, στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι θεολόγοι – και έγινε πολύ σοβαρή, κατά την άποψή μου, δουλειά – θα πάνε στα σχολεία. Είναι δοκιμαστική η φετινή χρονιά. Εάν δεν αρκούσε η μία συνεδρία με την παρουσία της Επιτροπής της Εκκλησίας, θα υπάρξουν και άλλες. Θα ακούσουμε τις απόψεις. Ούτως ή άλλως, στο τέλος της χρονιάς θα αξιολογηθεί το μάθημα. Και πιστεύω ότι θα έχουν τη δυνατότητα οι επιστήμονες του Ινστιτούτου, του ΙΕΠ, να καταγράψουν και να ενσωματώσουν τις παρατηρήσεις – γόνιμες παρατηρήσεις, ουσιαστικές παρατηρήσεις – και από την πλευρά της Εκκλησίας. Και σύγγραμμα θα έρθει την επόμενη χρονιά...»

Στο απόσπασμα αυτό, αποτυπώνεται η επίσημη κυβερνητική θέση για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, οι οποίες, παρά τη δική μου απομάκρυνση, υλοποιούνται κανονικά στα σχολεία όλης της χώρας από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, με βάση τα νέα αναλυτικά προγράμματα του ΙΕΠ. Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές, ότι, ουδέποτε η κυβέρνηση υποσχέθηκε στην Ιεραρχία λύση από μηδενική βάση, ούτε, βέβαια, δέχτηκε, ο αναγκαίος διάλογος να έχει ως προϋπόθεση τη ματαίωση των αλλαγών ή να οδηγεί σε συνδιαχείριση. Συζήτηση ναι, με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους Πολιτείας-Εκκλησίας, αλλά, για τα μαθήματα η τελική απόφαση είναι της Πολιτείας. Αυτή την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης, διατύπωσα προς τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε., ως υπουργός Παιδείας, κατ` εντολήν του Πρωθυπουργού, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά τη λήξη της προαναφερθείσας συνάντησής μας με τον κύριο Ιερώνυμο και τους άλλους τρεις εκπροσώπους της Εκκλησίας».

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εν ολίγοις ο κ. Φίλης μας λέει ότι ο αρχιεπίσκοπος λέει ψέμματα.
Άν αυτό είναι αλήθεια τότε το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα θρησκευτικά.
Όσο για το τί εφαρμόζεται φέτος στα σχολεία, αλήθεια λέγει ο κ. Φίλης.

Κρίμα για τους όσους Έλληνες θέλουν να είναι ορθόδοξοι.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας πότε θα αποφανθεί;

Ανώνυμος είπε...

Λέει ο Φίλης "... οι αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, παρά τη δική μου απομάκρυνση, υλοποιούνται κανονικά στα σχολεία όλης της χώρας από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, με βάση τα νέα αναλυτικά προγράμματα του ΙΕΠ".

Τούτο αληθές είρηκας.

Ανώνυμος είπε...

Ἐάν ἀληθεύουν τά ἀναφερόμενα ὑπό τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ἱερωνύμου τότε ἡ Πολιτεία ἐνεργεῖ ἐξαπάτηση τῆς Ἐκκλησίας καί ἐπιπλέον ἐάν αὐτή ὁλοκληρωθεῖ προσωπικῶς ὁ Πρωθυπουργός θά ἀποδειχθεῖ ὡς κοινός ψεύτης! Ὁ κ. Φίλης παρά τόν ἐπιχειρούμενο ἐντυπωσιασμό περί ἀναληθῶν ἀναφορῶν τοῦ Ἀρχιεπισκόπου ἀναφέρει ἀλλ' ἀντ'ἄλλων! Συμπεραίνεται δέ ἀπό τήν ἀποφυγή καί τήν προφανή ἀδυναμία του νά διαψεύσει τά ὑπό τοῦ Ἀρχιεπισκόπου ἀναφερόμενα καί δή περί τῶν λόγων καί διαβεβαιώσεων τοῦ Πρωθυπουργοῦ, ὅτι δέν ἐνδιαφέρεται παρά μόνο γιά τήν συνέχιση καί ὁλοκλήρωση τῶν προσωπικῶν σχεδιασμῶν του, ἀσχἐτως τοῦ ἐγερθέντος σάλου καί πρός ἰκανοποίηση τῆς ἐμπαθοῦς διαθέσεώς του ἔναντι τῆς Ἐκκλησίας. Ἡ εὐθύνη, τέλος, τῆς Ἱεραρχίας εἶναι τεράστια διότι μόνο ἀφελεῖς δέν κατανοοῦν τόν ἐμπαιγμό καί τέλος πάντων ὁ λαός ἀναμένει τουλάχιστον ἀπό αὐτήν εἰλικρίνεια καί ἀλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Γι΄ αυτό, Μακαριότατε, εφεξής να πραγματοποιείτε ανοιχτό Διάλογο με την εκάστοτε Πολιτική Εξουσία και όχι με όρους Μυστικής Διπλωματίας , όπως αυτοί είναι μαθημένοι , ή και κεκλεισμένων των θυρών , εάν δεν θέλετε να σας διαψεύδουν και εσείς να οδύρεσθε , εκ των υστέρων .

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)