10/4/17

Κώστας Γαβρόγλου, Τον Σεπτέμβρη θα έχουμε τον φάκελο του μαθητή στα θρησκευτικά

Απόσπασμα συνέντευξης του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου στην Αθηνά Καστρινάκη και στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΕΡ: Το θέμα της δημοκρατίας το έχετε υπογραμμίσει πολλές φορές, και νομίζω ότι είναι και ένα κομμάτι που αναφέρεται και στο προσχέδιο που ανήρτησε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην ιστοσελίδα του, για το νέο πρόγραμμα σπουδών της Ιστορίας.
Για μια πιο κοινωνική διάσταση της Ιστορίας. Τον Σεπτέμβριο, όπως ξέρουμε, σίγουρα δεν θα υπάρχουν αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας, θα έχουμε όμως το νέο πρόγραμμα για τα θρησκευτικά. Να περιμένουμε και κάτι άλλο;

ΑΠ: Έχω να κάνω δύο σχόλια. Το πρώτο είναι ότι εμείς είμαστε φανατικοί στο να θέτουμε τα θέματα δημοκρατίας, όχι γραφειοκρατικά -γιατί αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος, η «γραφειοκρατικοποίηση» της δημοκρατίας στη λειτουργία των θεσμών-, αλλά πάντα καλό είναι κανείς να κάνει μία επανεκκίνηση, να καταλαβαίνει τις παθογένειες, να δει πώς θα τις αντιμετωπίσει και να ενισχύει τη δημοκρατία, η οποία δεν είναι κάτι στατικό, αλλά ένα δυναμικό πράγμα.

Ως προς το θέμα της Ιστορίας, τον Σεπτέμβρη προφανώς δεν θα έχουμε καινούρια εκπαιδευτικά προγράμματα. Θα έχουμε, όπως είπατε, τον φάκελο του μαθητή στα θρησκευτικά, θα έχουμε όμως αρχίσει μια επί της ουσίας συζήτηση για τα θέματα της Ιστορίας. Κατ΄ αρχήν υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, πώς διδάσκουν σήμερα τα βιβλία την Ιστορία. Ξέρετε, όλα βασίζονται στο να απομνημονεύουμε γραμμή-γραμμή για να δώσουμε εισαγωγικές, κτλ. Αλλά αυτό που σίγουρα πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι είναι: Μπορούμε να ξανασκεφτούμε την Ιστορία που διδάσκουμε στα σχολεία και στο φως των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας; Σε όλο τον κόσμο, από τα πιο γόνιμα στοιχεία έρευνας είναι η Ιστορία. Έχουν γίνει εκπληκτικές μελέτες τις τελευταίες δεκαετίας. Και στη χώρα μας έχουμε ένα εξαιρετικά πλούσιο υλικό και ένα εξαιρετικά δημιουργικό προσωπικό. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: αυτά θα αντανακλώνται και στα σχολικά βιβλία; Ή θα αφορούν μόνο τους επιστήμονες, τις έρευνές τους και τα συνέδριά τους;

Αυτό είναι ένα θέμα ανοικτό στην Ευρώπη σήμερα. Αυτό που λέμε εμείς, είναι να τα συζητάμε. Τώρα, το αν θα αλλάξουμε, δεν θα αλλάξουμε, πού θα καταλήξουμε, θα το δούμε στην ώρα του.

Αυτό που θα κάνουμε, τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου θα εγκαινιάσουμε ένα σύνολο ημερίδων με συναδέλφους από τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, για να κάνουμε μία όσο πιο πλατιά συζήτηση γίνεται σε αυτά τα ζητήματα.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί « τον Σεπτέμβρη να έχουμε τον φάκελο του μαθητή στα θρησκευτικά » είναι όμως βέβαιον ότι ο Σύριζα θα προλάβει να τον εγκαινιάσει ή θα έχει, εκλογικά, τεθεί εκ ποδών ; Ζέον Κοινωνικόν και όχι μόνον ερώτημα, κύριε Υπουργέ.

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύει κανείς ότι ενδεχόμενη κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη θα αποσύρει τον "φάκελο μαθητή" ή τα νέα Πρ.Σπουδών; Η ΝΔ φημίζεται για την εφαρμογή στην πράξη αποφάσεων που έχουν λάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις!!!

Ανώνυμος είπε...

Η ΝΔ φημίζεται και για την εκπαραθύρωση των θρησκευτικών χωρίς περιστροφές και υποχωρήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Σημασία, για εμένα, δεν έχει τόσο ποιά επόμενη Κυβέρνηση θα εφαρμόσει, καλώς ή κακώς, ό,τι της κληρονόμησε η προηγούμενη π.χ. Φάκελος μαθητή αλλά ποιά Κυβέρνηση θέσπισε και προωθεί παρά τις αντιδράσεις ένα τέτοιο κατάπτυστο μέτρο, όταν μάλιστα αποδοκίμαζε το 2011 την Διαμαντοπούλου για τη μη έκδοση βιβλίων και την τότε αντικατάστασή τους από απλές φωτοτυπίες ; Να λοιπόν το ποιός εφαρμόζει δουλικά και στην πράξη απόφάσεις που έχουν λάβει οι προηγούμενές του Κυβερνήσεις, αφού πρώτα τις κατηγορεί υποκριτικά, έστω και εάν το άξιζαν πολιτικά και εκείνοι.

Ανώνυμος είπε...

Εδώ μιλάμε για τα προβλήματα των θρησκευτικών από όλους τους πολιτικούς και το δυσοίωνο μέλλον
τους και ο άλλος μας λέει πόσο αγαπάει τη ΝΔ. Άσε μας χρονιάρες μέρες!
Και αφού θες να τα ακούσεις μετά τους άχρηστους τους σημερινούς μέρος των οποίων είναι πρώην ΝΔ το βρωμερό αυτό δήθεν φιλελεύθερο κόμμα διέλυσε οικονομικά, κοινωνικά, αξιακά και ηθικά τη χώρα. Τα θρησκευτικά θα άφηνε. Όσο ζω δε θα ξεχάσω το καλοκαίρι του 2008. Δεν ξέρω τι θα κάνει ο Μητσοτάκης αλλά έχει πολύ κοπριά να φτυαρίζει αν ποτέ θελήσει.

Ανώνυμος είπε...

Δεν αντιλαμβάνομαι, Φίλε, ποιός από όλους εμάς εδώ ''αγαπάει τη Ν.Δ.''. Εάν εννοείς το σχόλιό μου (10 Απριλίου 2017 - 10:24 μ.μ.) μάλλον θα πρέπει να ξαναδιαβάσει κανείς προσεκτικά και το τέλος του δηλαδή « έστω και εάν το άξιζαν πολιτικά και εκείνοι.» Εννοώ οτι της αξίζει αγάπη ή μήπως η αποδοκιμασία ; Λοιπόν, για να μην παρερμηνεύουμε τους άλλους - σκοπίμως ή μη - , θεωρώ τη Ν.Δ. ένα δειλό, μοιραίο κι άβουλο αντάμα Κόμμα που πρόσμενε ίσως - και προσμένει ακόμη - κάποιο θάμα ενώ για τον κ. Καραμανλή ότι απήλθε αποτυχημένος , εξ ου και νύχτα. Λυπάμαι εάν δεν σας ικανοποιεί αυτή η αντικειμενική εκτίμηση. Ξαναλέω όμως: Δεν κυβερνούν πια εκείνοι, είτε τους εμπιστευόμαστε είτε - προφανώς - όχι...
Αλλά άς μιλήσουμε και για αυτούς που περιγράφεις σαν ''τους άχρηστους τους σημερινούς'': Προσωπικά τους θεωρώ ένα σύγχρονο Εθνικο-μηδενιστικό ή Ανθελληνικό και συγχρόνως Αθεϊστικό ή καλύτερα Αντιχριστιανικό και σε κάθε περίπτωση, άκρως επικίνδυνο Μόρφωμα που ομού με το πρώτο διδάξαν από το 1981 ΠΑΣΟΚ - το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει μεταπηδήσει στον Σύριζα - κατέστρεψαν εργολαβικά, δολίως και συθέμελα την Ελλάδα με τη δεδομένη Θρησκευτική, Ηθική, Κοινωνική και Φορολογική – Οικονομική Πολιτική τους. Όσο για όσους τους ψήφισαν ή τους υπερασπίζονται ακόμη κάνοντας μικροπολιτικούς συμψηφισμούς ή αναλογιζόμενοι το καταδικαστέο « χθες » που αντιπροσωπεύει η παρωχημένη Ν.Δ., τι να πω ; Άς τους χαίρονται, αφού τέτοια Κόμματα, ως φαίνεται, τους αρμόζουν και τους αξίζουν! Εύχομαι Καλό Πάσχα , σε όλους.

Ανώνυμος είπε...

Εάν « Η ΝΔ φημίζεται για την εκπαραθύρωση των θρησκευτικών χωρίς περιστροφές και υποχωρήσεις » τότε ο Σύριζα είναι το πιο αποτελεσματικό και πειθήνιο Εκτελεστικό όργανο αυτού του σχεδίου, κατά τη Μεταπολιτευτική τουλάχιστον περίοδο.

Ανώνυμος είπε...

Ζητάω συγνώμη από τον σχολιαστή που αδίκησα, χωρίς φυσικά καμία πρόθεση.

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειάζεται, Φίλε μου, να ζητάς συγνώμη άν και αυτό σε τιμά, καθότι αποδεικνύει γενναιότητα, αξιοπρέπεια και φιλότιμο χαρακτήρος, όπως ταιριάζει σε έναν Έλληνα, στο κάτω - κάτω της Γραφής. Θα προτιμούσα όμως να ζητούσαν συγνώμην από τον Ελληνικό λαό όλοι όσοι Κυβέρνησαν από το 1981 μέχρι και σήμερα για τα εναντίον του πεπραγμένα τους αλλά και οι ψηφοφόροι από τον εαυτό τους επειδή τους ψήφιζαν. Δυστυχώς, δεν διαθέτουν όλοι την νοοτροπία που, Εσύ, επέδειξες. Ο Χριστός και η Παναγία να σε ευλογούν, όπως και όλους μας. Καλή Ανάσταση, Συνάδελφοι!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)