14/8/17

Γερνάει και συρρικνώνεται ο πληθυσμός της Ελλάδας

Συνεχώς φθίνουσα πορεία θα ακολουθήσει ο πληθυσμός της Ελλάδας έως τα μέσα του αιώνα μας, εξαιτίας των αρνητικών δημογραφικών εξελίξεων. Αυτό προβλέπει μια νέα μελέτη του Ινστιτούτου του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι μεταξύ 2011-2016 η Ελλάδα έχασε σχεδόν το 3% του πληθυσμού της, μεταξύ άλλων λόγω της γέννησης λιγότερων παιδιών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Προβλέπεται ότι από περίπου 10,8 εκατομμύρια το 2016, ο πληθυσμός της χώρας μας θα μειωθεί στα 9,9 εκατομμύρια έως το 2030 και στα 8,9 εκατομμύρια έως το 2050, με συνέπεια να υποστεί μια πρόσθετη μείωση κατά περίπου 18%.
Με δείκτη ολικής γονιμότητας 1,33 (ο προβλεπόμενος μέσος αριθμών παιδιών ανά γυναίκα), η Ελλάδα έχει σήμερα σχεδόν τη χαμηλότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη μελέτη επισημαίνεται ότι εξαιτίας, κυρίως, του μικρού αριθμού παιδιών που γεννιούνται στη χώρα μας (περίπου 90.000 ετησίως), η Ελλάδα έχει πλέον έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, καθώς πάνω από το ένα πέμπτο των κατοίκων της (το 21%) είναι άνω των 65 ετών. Στην Ευρώπη μόνο η Ιταλία έχει υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων.
Οι Γερμανοί ερευνητές προβλέπουν ότι, με βάση τις έως τώρα δημογραφικές τάσεις, η Ελλάδα είναι πιθανό πως θα έχει τη χειρότερη σε όλη την Ευρώπη αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους έως το 2050.
ΑΜΠΕ από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν τους ενδιαφέρει!!!
Την ίδια στιγμή που ανακοινώνονται αυτά τα στοιχεία, ετοιμάζονται να περικόψουν (αναδιαρθρώσουν, "καλιμπράρουν" έλεγε η Νέα Δημοκρατία) τα οικογενειακά επιδόματα...
Ούνα φάτσα, ούνα ρούτσα τα κόμματα: Εχθροί ΚΑΙ της οικογένειας.
Μην περιμένετε λύση από αυτούς.
Πρέπει όλοι οι πατριώτες να συστρατευθούν σε μια κίνηση που να εμφορείται από πατριωτικά, εθνικά (όχι εθνικιστικά) ιδεώδη και με πολλή ταπείνωση (όχι φανφάρες περί ξαφνικής και αυτόματης απολύτρωσης) να προσπαθήσουν να δώσουν προοπτική με συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και στοιχειοθετημένο οικονομικό και γεωστρατηγικό πρόγραμμα, που να αντέχει στην κριτική και να προβάλλεται από σοβαρούς και αξιόπιστους επαγγελματίες πάσης φυσεως, και όχι απόμαχους της ζωής...
Σ.Α.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)