23/9/17

Προβληματική η διδασκαλία των Θρησκευτικών μέσω των «Φακέλων Μαθήματος»

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο άρθρο του Ορθοδόξου Τύπου που κυκλοφορεί (22.09.2017) «ὁ κ. Σταῦρος Γιαγκάζογλου ἐξελέγη Ἐπ. Καθηγητής εἰς τὴν ἕδραν τῆς Δογματικῆς εἰς τὸ Τμῆμα Θεολογίας τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς Ἀθηνῶν (18.09.2017)».
Είχε προηγηθεί αποχαιρετιστήριο μήνυμά του προς τους Σχολικούς Συμβούλους Θεολόγων όλης της χώρας με το οποίο τους ενημέρωνε ότι δεν ανήκει πλέον στο προσωπικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).
Στη Θεολογική Σχολή Αθηνών πλέον μετακινείται ο Σταύρος Γιαγκάζογλου αφήνοντας πίσω του και στους Θεολόγους των σχολείων τα αλλοιωμένα Θρησκευτικά με τους απαράδεκτους σε περιεχόμενο και δομή «Φακέλους Μαθήματος».
Επιτακτική καθίσταται πλέον η ανάγκη απόσυρσης από την καθημερινή σχολική ζωή των Φακέλων αυτών και η επανεκτύπωση και αποστολή στα σχολεία άμεσα των βιβλίων Θρησκευτικών που χρησιμοποιούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Η αναστάτωση που επικρατεί στους κόλπους των Θεολόγων είναι μεγάλη και αφορά στην καθημερινή διδασκαλία του θρησκευτικού μαθήματος και δεν αποτελεί απλώς θεωρητική συζήτηση για τον προσανατολισμό του μαθήματος. Η αποστολή στα σχολεία των εκτυπωμένων «Φακέλων μαθήματος» έκανε το πρόβλημα αισθητό ακόμη και σε εκείνους που δεν είχαν μπει μέχρι σήμερα στον κόπο να μελετήσουν το περιεχόμενο τους μέσω των διαδικτυακών δημοσιεύσεων του.
Καθώς πλέον οι «Φάκελοι Μαθήματος» είναι τυπωμένοι είναι χρέος όλων των Ιεραρχών αλλά και όσων ειλικρινά αγωνιούν για τα Θρησκευτικά να τους μελετήσουν. Η μελέτη τους δεν απαιτεί πλέον σύνδεση στο ίντερνετ, ούτε γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή τις οποίες πολλοί ηλικιωμένοι κυρίως Ιεράρχες δεν διαθέτουν. Τότε θα αντιληφθούν όλοι το μέγεθος του προβλήματος και την επιτακτική ανάγκη επαναφοράς των προηγούμενων βιβλίων Θρησκευτικών.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά, δεν με εκπλήσσει το θέμα της μετακίνησης του κ. Στ. Γιαγκάζογλου στην Θεολογική Σχολή Αθηνών. Φαντάζομαι ότι τώρα αισθάνεται δικαιωμένος και πως έτσι επιβραβεύεται ο αγώνας κι οι υπηρεσίες που πρόσφερε αμισθί, όπως υποστήριζε ο ίδιος το διήμερο της επιμόρφωσης του Μαϊου 2017, στην ''μεταρρύθμιση'' των Νέων Θρησκευτικών... Μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει κατά καιρούς και στον Πολιτικό στίβο με τους Βουλευτές ; Όταν αντιλαμβάνονται πως η παραμονή στη θέση τους είναι επισφαλής δηλαδή κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν με την ψήφο του κόσμου, θεωρούν πολύ φυσιολογικό το να σπεύδουν να μεταπηδήσουν στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή σε άλλη Εκλογική Περιφέρεια και μάλιστα εκλεγόμενοι με λίστα, ώστε να είναι( περισσότερο ) κατοχυρωμένοι. Αυτή η πρακτική - είτε το θέλουμε είτε όχι - καλλιεργήθηκε, εμπεδώθηκε επί μακρόν και είναι αποδοτική μέσα στην Ελληνική Κοινωνία.

Ανώνυμος είπε...

Αφού συντόνισε τη συγγραφή και επιβολή του πανθρησκειακού ΠΣ για τους μικρούς μαθητές τώρα θα μορφώσει πολυπολιτισμικά καθηγητές να το διδάξουν, μιας και οι εν ενεργεία, ακόμη αντιστέκονται.

Ανώνυμος είπε...

Το κακό είναι πως περνά και τους καθηγητές για μικρούς μαθητές που πρέπει να μορφώνει αλλά έχει και ο καιρός γυρίσματα...

Ανώνυμος είπε...

Για ποιά μετακίνηση μιλάτε κύριε ανώνυμε; (24 Σεπτεμβρίου 2017 - 2:13 μ.μ.) Τί νομίζετε ότι είναι οι Θεολογικές Σχολές της πατρίδας μας; Τισφλίκι του καθενός που βάζει όποιον θέλει σε κάποια θέση; Ο συγκεριμένος καθηγητής ποιά της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γιαγκάζογλου, πανάξια εξελέγη. Είχε τα προσόντα για μια τέτοια θέση. Όσο για το έργο του στο ΙΕΠ, βιάζετστε να το κρίνετε. Αλλά τί λέγω; Ο φανατισμός και η μισαλοδοξία φουντώνουν και στην εκπαιδευτική κοινότητα, δυστυχώς! Ολίγη συγκράτηση στον αντίλογό σας, ο οποίος διακρίνεται για αμετροέπεια δεν βλάπτει.

Ανώνυμος είπε...

Λάθος εκτίμηση! Δεν είναι αντίλογος. Είναι η άποψή μου σχολιάζοντας το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Εγώ, σας αναγνωρίζω το δικαίωμά να μην την κάνετε αποδεκτή. Το έργο του εν λόγω κυρίου στο ΙΕΠ αποτιμάται, όπως βλέπετε στο Ιστολόγιο, από τους περισσότερους αρνητικά. Θα αποτιμηθεί και στο μέλλον. Πόσοι άλλοι στην Ελλάδα δεν είχαν και δεν έχουν προσόντα όμως Καθηγητές δεν έγιναν. Αναρωτηθείτε λίγο το γιατί. Να η ευκαιρία, μιας και το θέτετε, να ξεκινήσει από τα Πανεπιστήμια μια αμερόληπτη ''ακομμάτιστη'' αξιολόγηση για να διαπιστώσουμε όλοι στην πράξη τα προσόντα όλων όσων εκεί τοποθετήθηκαν, κυρίως τα τελευταία χρόνια. Ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία αρμόζουν σε όποιον με τον διχαστικό λόγο του γίνεται βιαστικά και άκριτα απολογητής πρώην στελεχών του ΙΕΠ.. Το ίδιο η μη αυτοσυγκράτηση κι αμετροέπεια του βλαπτικού, του προφίλ σας, ύφους και ρητορικής που προδίδονται και από τα ορθογραφικά λάθη.
Καλή σας νύχτα.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)