11/10/17

Με Αλκίνοο, Θαλασσινό και... Τομ Χανκς φέτος τα Θρησκευτικά στα Λύκεια

Προτείνεται στους καθηγητές να δώσουν στα παιδιά τον «Προσκυνητή», το «Ο δικός μου θεός», ακόμα και την ταινία «Ναυαγός», ώστε να θέσουν τους προβληματισμούς τους στην τάξη.

Mε την... βοήθεια των γνωστών μουσικών Αλκίνοου Ιωαννίδη και Παντελή Θαλασσινό, αλλά ακόμα και του γνωστού χολιγουντιανού ηθοποιού Τομ Χανκς, προτείνεται στους καθηγητές να διδάξουν φέτος τα Θρησκευτικά στα λύκεια, βάσει της εγκυκλίου που εξέδωσε μόλις χθες το υπουργείο Παιδείας.
Ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ορίζεται πως τα Θρησκευτικά φέτος θα διδαχθούν επί 50 ώρες στην Α' Λυκείου, άλλες τόσες στην Β' Λυκείου και περίπου τις μισές, δηλαδή 24, στην Γ' Λυκείου.
Στα σχολεία βρίσκονται έντεκα «φάκελοι μαθητή» που αφορούν στο συγκεκριμένο μάθημα και περιέχουν «συλλογές διδακτικών υλικών, συμβατών προς την μεθοδολογία των νέων προγραμμάτων σπουδών». Το νέο πρόγραμμα των Θρησκευτικών εξάλλου «είναι εννοιοκεντρικό πρόγραμμα, ως προς την δόμηση και την προσέγγιση των διδακτικών θεμάτων. Διδάσκονται έννοιες όπως η πανανθρώπινη γλώσσα, που αφορούν την θρησκευτική μάθηση και που μας δίνουν την δυνατότητα να παρουσιάσουμε και να ερμηνεύσουμε την ανθρώπινη εμπειρία».
Παράλληλα, η εγκύκλιος προτείνει, να δοθεί φύλλο εργασίας στους μαθητές με στίχους του τραγουδιού «Ο Προσκυνητής» του Αλκίνοου Ιωαννίδη, «Ο δικός μου θεός» του Παντελή Θαλασσινού ή το «What if God was one of us» της Joan Osborne, προκειμένου οι μαθητές να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους γύρω από τον Θεό και την θρησκεία, αλλά και να δουν αποσπάσματα της ταινίας «Ο Ναυαγός» με τον Τομ Χανκς. Μεταξύ άλλων προτείνεται και το κείμενο του Χρήστου Γιανναρά «Η θρησκευτικότητα είναι φυσική ανάγκη του ανθρώπου - ανάγκη ορμέμφυτη, ενστικτώδης».

Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ο Προσκυνητής


Παντελής Θαλασσινός, Ο δικός μου Θεός


Joan Osborne, What if God was one of us


Το τρέιλερ της ταινίας «Ο Ναυαγός» με τον Τομ Χανκς


Απόσπασμα από την ταινία «Ο Ναυαγός»


Πρώτο ΘΕΜΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς δεν έχουμε πρόβλημα με τους εξαίρετους καλλιτέχνες, τους οποίους τιμούμε για την ποιότητα της εργασίας τους. Όμως το μάθημα των Θρησκευτικών είναι άλλος χώρος, με συγκεκριμένη αποστολή. Τα τραγούδια μπορεί να μεταδίδουν τα μηνύματά τους, αλλά το ΜτΘ δεν αναζητά μόνο τις αναζητήσεις των ανθρώπων, γι' αυτό και δεν εγκλωβίζεται σ' αυτές.
Σχετίζει το μαθητή στον κόσμο των θρησκευτικών γνώσεων, αλλά διακρίνει και γνωρίζει επίσης Εκείνον που είναι "η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή, το Φως του κόσμου". Αυτή η διάκριση χάνεται στο ΠΣ το οποίο έχει την ιδεολογία να ισοπεδώνει όλους τους χώρους:Την Ορθοδοξία, τις θρησκείες, τους κοσμικούς χώρους κατά βούληση.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)