21/3/18

Σεβαστές οι απόψεις της μειοψηφίας αλλά η πλειοψηφία αποφασίζει

Σεβαστές οι απόψεις της μειοψηφίας 
αλλά η πλειοψηφία αποφασίζει
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Η δημοσίευση της είδησης ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ ανακοίνωσε την απόφασή της για τα Θρησκευτικά με την οποία ακυρώνονται οι υπουργικές αποφάσεις των «νέων Θρησκευτικών» προκάλεσε καταιγισμό σχολιασμών πριν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της απόφασης. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Το ΣτΕ έσβησε τα φώτα» και φιλοξενεί μεταξύ άλλων τις απόψεις τριών γνωστών «εκσυγχρονιστών» Θεολόγων για την απόφαση του ΣτΕ.
Δημοσιογραφική πρωτοτυπία επίσης ότι δημοσιεύει στην έντυπη μορφή αλλά και στην ηλεκτρονική της έκδοση το σκεπτικό των 5 δικαστών του ΣτΕ που μειοψήφισαν έναντι των υπολοίπων 20 οι οποίοι προχώρησαν στην ακύρωση των Υ.Α. για τα «νέα Θρησκευτικά».

Σεβαστές οι απόψεις των μειοψηφισάντων δικαστικών του ΣτΕ όπως και της μικρής μειοψηφίας των Θεολόγων που βρήκαν φιλόξενο χώρο στην Εφημερίδα των συντακτών. Μόνο που βασική αρχή της δημοκρατίας είναι ότι η άποψη της πλειοψηφίας υπερισχύει τόσο για τη λήψη δικαστικών αποφάσεων όσο και γενικώς για τις αποφάσεις που λαμβάνονται με δημοκρατικό τρόπο. Ελεύθεροι είναι επίσης άπαντες να κρίνουν και τους κρίνοντες δικαστές, ακόμη κι αν πρόκειται για τους ανώτατους δικαστικούς του ΣτΕ. Αρκεί να μην ξεπερνιούνται κάποια όρια, όρια που όπως όλα δείχνουν ουδόλως έχουν μάθει να σέβονται μερικοί πολιτικοί και άλλοι εκφέροντες δημόσιο λόγο. Μπορούν λοιπόν και οι πολιτικοί να κρίνουν τις αποφάσεις των δικαστών του ΣτΕ, οφείλουν όμως να τις εφαρμόζουν στην πράξη. Διαφορετικά η δημοκρατία μετατρέπεται σε αναρχία με απρόβλεπτες συνέπειες.
Και φυσικά εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων δεν γίνεται με μια γενικόλογη παραδοχή από πλευράς Υπουργείου Παιδείας ότι «Το Υπουργείο σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις» αλλά με την έμπρακτη υλοποίησή τους που εν προκειμένω απαιτεί συγκεκριμένες ενέργειες ακύρωσης των προγραμμάτων και των φακέλων που κρίθηκαν αντισυνταγματικά.
Κατά τον ίδιο τρόπο και η αρχιεπισκοπική δήλωση ότι «Σεβόμαστε πάντα τις αποφάσεις των δικαστηρίων» είναι άνευ νοήματος όταν συνοδεύεται από την δήθεν ειλημμένη – μόνος αποφασίζει ο Αρχιεπίσκοπος; – απόφαση ότι για τα Θρησκευτικά «η Εκκλησία και η Πολιτεία θα συνεχίσουν την συνεργασία τους ώστε αυτό που θα βγει στο τέλος να γίνει βιβλίο». Αυτό ακριβώς το πρόγραμμα για το οποίο η Εκκλησία υποτίθεται ότι συνεργάζεται με την Πολιτεία είναι αυτό που ακύρωσε το ΣτΕ. Επομένως εφαρμογή της δικαστικής απόφασης – γιατί αυτό είναι σεβασμός στις αποφάσεις των δικαστηρίων – σημαίνει παύση κάθε συνεργασίας και επεξεργασίας ενός προγράμματος που κρίθηκε πολλαπλώς αντισυνταγματικό και επάνοδος πάντων, Θεολόγων και μαθητών, στην κατάσταση προ του προγράμματος αυτού.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άριστα! Χίλια Μπράβο. Να βάλει ο Θεός το χέρι Του.

Ανώνυμος είπε...

Κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ότι η απόφαση αφορά την υπ. απόφαση και το ΦΕΚ για ΠΣ Δημ. Γυμν. Σεπτεμβρίου 2016 ΚΑΙ ΟΧΙ την υπ. απόφαση και τα ΦΕΚ Ιουνίου 2017 τα οποία έχουν αλλαγές αρκετές σε σχέση με του 2016. Π.χ. εντελώς πρόχειρα, στο ΠΣ 2017 ο Χριστός ως Σωτήρας είναι προσδ. μαθησ. αποτέλεσμα στη Γ ΘΕ 5: Τα παιδιά ...και στα ΒΘ της ίδιας ΘΕ αλλά και αποτυπώνεται στο φάκελο Γ΄Δημ. ενώ στο ΠΣ 2016 μάλλον δεν υπήρχε ως διατύπωση. Ο αρχιεπίσκοπος ξέρει τι κάνει και αυτή τη στιγμή ορθοτομεί και μην του κουνάτε το δάκτυλο...Πάρτε το είδηση το ποτάμι (όχι του φαιδρού Θεοδωράκη που αγωνίζεται να επιβιώσει πολιτικά)δεν γυρίζει πίσω. Αυτά τα Θρησκευτικά είναι της εποχής μας κι όχι της νέας εποχής όπως νομίζετε και "αγωνίζεσθε"...

Ιωάννης Τάτσης είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε 21 Μαρτίου 2018 - 10:06 μ.μ,
βιάζεσαι πιο πολύ και από τον κ. Υπουργό. Περίμενε να διαβάσουμε όλη την απόφαση.
Όσο για τα δύο ΦΕΚ, Φίλη και Γαβρόγλου, οι διαφορές είναι ελάχιστες. Οι δικαστές του ΣτΕ αναφέρονται σε ολόκληρο τον προσανατολισμό που οφείλει να έχει το μάθημα. Άλλωστε δεν λένε κάτι καινούργιο αλλά ουσιαστικά εμμένουν, όπως ήταν αναμενόμενο, σε παλαιότερες σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Οι απόψεις μερικών όπως εσύ έχουν τη σύμφωνη γνώμη και υψηλόβαθμων δικαστικών, που είναι δικαστές του ΣτΕ, όμως -δυστυχώς για σένα - αυτοί είναι μειοψηφία. Και στη δημοκρατία η γνώμη των πλειόνων κρατεί. Μέχρι να πείσεις και τους υπόλοιπους 20 δικαστές ότι έχεις δίκιο ή μέχρι να αλλάξεις το Σύνταγμα για να μην βγαίνουν οι νεωτερισμοί σου αντισυνταγματικοί προσγειώσουν σε ένα μάθημα Θρησκευτικών σύμφωνο με τις διατάξεις του Συντάγματος. Και αυτό σίγουρα δεν είναι το νέο μάθημα Θρησκευτικών ούτε του Φίλη ούτε του Γαβρόγλου ούτε των Φακέλων Μαθήματος.

Ν.Σ. είπε...

Αγαπητέ συνάδελφε Γιάννη Τάτση
Θέλω για μια φορά ακόμη να σου εκφράσω τις ολόψυχες ευχαριστίες μου και τα θερμά μου συγχαρητήρια για τις καίριες παρεμβάσεις σου και τους εύστοχους σχολιασμούς σου κάθε φορά για το θέμα που μας ταλανίζει δύο χρόνια τώρα. Προσφορά πραγματικά πολύτιμη. Μακάρι να έφθαναν στο νου (κυριολεκτώ )όσων θεωρούν τους εαυτούς τους δημοκράτες , εκσυγχρονιστές και προοδευτικούς με ή χωρίς εισαγωγικά!!

Ανώνυμος είπε...

Ξέρετε, το ΣτΕ δεν λαμβάνει αποφάσεις για να τις πετάνε οι Υπουργοί στα σκουπίδια.

Αν αποφασίσει η κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την απόφαση, υπάρχουν πολλά άλλα βήματα που μπορεί να ακολουθηθούν... και δεν θα είναι ευχάριστα ούτε για την κυβέρνηση ούτε για τους Συμβούλους της ούτε και για όσους στην Διοικούσα Εκκλησία σφυρίζουν αδιάφορα λες και η απόφαση δεν τους αφορά. Καλό όμως είναι να μην ξεκινήσει αυτή η πορεία...

Αντιπροτείνω, τίμια, αντρίκια και λεβέντικη υπακοή στη νομιμότητα με εφαρμογή της απόφασης ΣτΕ.

Ανώνυμος είπε...

Αν κοιτάξετε το ΦΕΚ 2104 τ Β΄19.6.2017 θα δείτε ότι είναι καταργημένη η υπουργική απόφαση του Σεπτεμβρίου 2016 και το ΦΕΚ που τη συνόδευε (το λέει ξεκάθαρα στην τελ. σελίδα 21154). Η απόφαση του ΣτΕ αφορά την καταργημένη οπότε εκεί πατάνε και δεν κουνιέται τίποτα. Θα συνεχισθεί ως έχει το μτΘ και μόνο αν παρέμβει η Εκκλησία θα γίνουν αλλαγές σε αυτό που ήδη ισχύει. Για να έχει βάση η απαίτηση να αποσυρθούν τα ισχύοντα ΠΣ θα πρέπει εκ νέου να γίνουν προσφυγές ακριβώς γι΄ αυτά και να βγει ανάλογη νέα απόφαση από το ΣτΕ. Δεν γνωρίζω αν έχουν ήδη γίνει για τα ΦΕΚ του 2017 αλλά ξέρω ότι η Ένωση Αθέων αυτά ακριβώς έχει προσβάλει από τον Σεπτέμβριο του 2017 στο ΣτΕ και ζητά την απόσυρσή τους επειδή είναι Θρησκευτικά ομολογιακά και κατηχητικά κατά τη γνώμη τους και δεν συνάδουν με διατάξεις του Συντάγματος καθώς και ευρωπαϊκές συνθήκες!!!

Ανώνυμος είπε...

Το ποτάμι, μια χαρά, γυρίζει πίσω, με την απόφαση του ΣτΕ αλλά και με τη ψήφο του λαού. ''Πάρτε το είδηση'' όσοι και όσο κι αν λακτίζετε ή βρυχάσθε τώρα εναντίον της απόφασης του Δικαστηρίου ( όπως νομίζετε και "αγωνίζεσθε" ): H απόφαση αυτή ήταν η αρχή του τέλους των νέων - αντισυνταγματικών θρησκευτικών. Όσο για τον Μίκη Θεωδωράκη, ακόμη κι όταν διαφωνεί κανείς με τις θέσεις του, στοιχειώδης σεβασμός στην ηλικία του επιβάλλεται, εάν βέβαια διαθέτει κάποιος Χριστιανική αγωγή, ευπρέπεια και τρόπους... Τι πολιτικές φιλοδοξίες μπορεί να έχει ένας άνθρωπος 95 ετών ; Oρίστε που οδηγεί η εμπάθεια, η φτηνή μικροπολιτική και ο παραλογισμός !

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)