14/3/18

Σουηδία: Οι Σοσιαλδημοκράτες προτείνουν την απαγόρευση των θρησκευτικών σχολείων

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Σουηδίας πρότεινε να σταματήσουν τα θρησκευτικά σχολεία στη χώρα ως μέρος του μανιφέστου του.
“Οι θρησκευτικές επιρροές δεν έχουν θέση στα σχολεία της Σουηδίας.
Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν το σχολείο να παρέχει σε όλα τα παιδιά καλή εκπαίδευση ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, το φύλο ή τη θρησκεία”, εξηγεί το κόμμα σε δελτίο τύπου που εξέδωσε.
Ενώ τα περισσότερα σχολεία της Σουηδίας διευθύνονται από τον τοπικό δήμο, υπάρχει επίσης ένας μεγάλος αριθμός ανεξάρτητων σχολείων (friskolor), τα οποία χρηματοδοτούνται από το δημόσιο και πρέπει να ακολουθούν κυβερνητικές κατευθυντήριες γραμμές για το πρόγραμμα σπουδών, αλλά να λειτουργούν ανεξάρτητα.

Τα θρησκευτικά ελεύθερα σχολεία ήταν ένα αμφιλεγόμενο θέμα στη Σουηδία. Το 2017, για παράδειγμα, ο τηλεοπτικός σταθμός TV4 κυκλοφόρησε βίντεο από αγόρια και κορίτσια που εισέρχονται σε σχολικό λεωφορείο από διαφορετικές εισόδους σε ιδιωτικά ισλαμικά σχολεία στη Στοκχόλμη. Ο διαμεσολαβητής κατά των διακρίσεων της Σουηδίας έκρινε αργότερα ότι το σχολείο δεν είχε καταργήσει τους νόμους κατά των διακρίσεων.

“Για μας είναι σαφές ότι κανένας μαθητής δεν θα πρέπει να υποβληθεί σε θρησκευτική επιρροή στο σχολείο. Η πίστη ή όχι πρέπει να είναι επιλογή του ίδιου του παιδιού”, δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης Υπουργός ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εκπαίδευσης ενηλίκων Άννα Εκκρόμ.

Ο ακρογωνιαίος λίθος μιας βελτιωμένης Σουηδίας πρέπει να είναι η ισότητα μεταξύ σχολείων όπου οι γονείς και οι μαθητές «μπορούν να είναι σίγουροι ότι η εκπαίδευση παρέχει γνώσεις βασισμένες στην επιστήμη και την αποδεδειγμένη εμπειρία».

Οι Σοσιαλδημοκράτες θα υποβάλουν επίσης πρόταση στο κοινοβούλιο για ένα νέο νόμο που θα ελέγχει την καταλληλότητα αυτών που θέλουν να ξεκινήσουν και να λειτουργήσουν ένα ανεξάρτητο σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)