22/3/18

Βιαστικές παρερμηνείες της απόφασης του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά

Βιαστικές παρερμηνείες της απόφασης του ΣτΕ 
για τα Θρησκευτικά
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Ενώ ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά, πολλοί σπεύδουν να την ερμηνεύσουν μολονότι δεν την έχουν διαβάσει!
Κάποιοι εξ αυτών, του Υπουργού Παιδείας μη εξαιρουμένου, αναφέρουν ότι η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει τις Υπουργικές Αποφάσεις (Υ.Α.) Φίλη για τα Θρησκευτικά ενώ σήμερα στα σχολεία εφαρμόζονται οι Υ.Α. Γαβρόγλου που αντικατέστησαν εκείνες του Νίκου Φίλη. Επομένως, καταλήγουν, καμία υποχρέωση δεν δημιουργεί προς το Υπουργείο η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ (sic)! Τραγελαφικό ότι την παραπάνω συλλογιστική υιοθέτησε με δήλωση του και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος!
Δεν θα απαντήσουμε αναλυτικά στην παραπάνω λανθασμένη ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ. Θα διατυπώσουμε την άποψή μας όταν τη μελετήσουμε στο σύνολό της. Απλώς, για να μην επαναλαμβάνεται η ίδια "καραμέλα", μέχρι την μελέτη όλης της απόφασης και την ερμηνεία της από νομικούς, μεταξύ αυτών και από τους νομικούς συμβούλους του Υπουργείου Παιδείας που πιστεύουμε ότι θα κάνουν το χρέος τους υποδεικνύοντας στον Υπουργό τι είναι δέον να πράξει, σημειώνουμε επιγραμματικά τα εξής:

1. Οι Υ.Α. Γαβρόγλου ελάχιστα διαφέρουν από τις Υ.Α. Φίλη. Πρόκειται για την ίδια προσπάθεια «εκσυγχρονισμού» του μαθήματος των Θρησκευτικών με την ίδια ακριβώς προσέγγιση του περιεχομένου του μαθήματος. Ακόμη και ο κ. Γαβρόγλου στις πολλές του συνεντεύξεις των τελευταίων ημερών τονίζει ότι πρόκειται για κοινή προσπάθεια με συνέχεια, που ξεκίνησε από τον Νίκο Φίλη και συνεχίστηκε με τον ίδιο! Μικροαλλαγές κατά την διαδικασία έκδοσης νέων ΦΕΚ δεν αλλάζουν την ουσία των Υ.Α.

2. Απλή παράθεση δίπλα – δίπλα των Υ.Α. Φίλη και Γαβρόγλου αναδεικνύει τις ελάχιστες και όχι επί της ουσίας διαφορές τους και την πλήρη τους ομοιότητα ως προς το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό του «νέου» μαθήματος των Θρησκευτικών.

3. Το ΣτΕ ακυρώνει τις Υ.Α. Φίλη αλλά προφανώς στηρίζεται σε ένα σκεπτικό (δεν το έχουμε ακόμη διαβάσει) το οποίο αναφέρεται σε όλο τον προσανατολισμό που πρέπει να έχει το μάθημα των Θρησκευτικών ώστε να είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα.

4. Προσπάθεια παράκαμψης της απόφασης του ΣτΕ από το Υπουργείο Παιδείας δεν θα μείνει αναπάντητη. Υπάρχουν νόμοι και διατάξεις που καθορίζουν τι δέον γενέσθαι όταν η Διοίκηση, εν προκειμένω το Υπουργείο Παιδείας, δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά παρέκκλιση των προβλέψεων και αυτού του Συντάγματος. Οι νομικοί που αγωνίστηκαν για να φτάσουμε ως εδώ δεν θα παραδώσουν τώρα τα όπλα. Ας μην αναλύσουμε όμως περισσότερο το ζήτημα προσδοκώντας αλλαγή στάσης του Υπουργείου και εφαρμογή της νομιμότητας αμέσως μόλις μελετηθεί στο σύνολό της η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστή προσέγγιση! Πολυ σωστό άρθρο! Μπράβο!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστός συλλογισμός! Πάνε να εξαπατήσουν τον κόσμο! Άλλαξαν το ΦΕΚ μόνο αλλά ο κεντρικός κορμός είναι του περιβόητου Φιλη.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί συνεχίζετε να λέτε ΨΕΜΑΤΑ; Ξεχνάτε ότι τα Νέα Προγράμματα Σπουδών εκπονήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;

Το έχετε ξεφτιλίσει το ζήτημα, το πολιτικοποιήσατε, κάνατε μπαλάκι το μάθημά μας στα χέρια κάθε τυχάρπαστου πολιτικάντη όλων των χρωμάτων και αποχρώσεων. Είναι ντροπή για το μάθημά μας αυτή η στάση σας. Γιατί δεν το καταλαβαίνετε. Ποιος νομίζετε ότι κέρδισε με την περιβόητη απόφαση του ΣτΕ; Αν λέτε η Ορθοδοξία, μάλλον πλανάσθε. Διότι κανέναν δεν έχει ανάγκη για να νικήσει η Ορθοδοξία.

Φτάνει πια η υποκρισία. Θέλετε επιστροφή των προηγούμενων βιβλίων, ενώ κι αυτά πριν 15 περίπου χρόνια τα "στολίζατε" και τα χαρακτηρίζατε ως επικίνδυνα. Ολίγη αξιοπρέπεια συνάδελφοι δεν βλάπτει.

Στο σποτάκι σας για το συλλαλητήριο της Αθήνας τα ΨΕΜΑΤΑ ήταν πολλά. Εξακολουθείτε να παραπλανάτε τον λαό μας.

Θα ήθελα, όμως, να σας δω όταν το μάθημά μας το κάνουν επιλεγόμενο, τι θα λέτε τότε.

Όχι στη διχόνοια συνάδελφοι. Ας διαφυλάξουμε το μάθημά μας! Νηφάλιος λόγος κι όχι λάβαρα, πολτοποίηση και καύση βιβλίων.

Ιωάννης Τάτσης είπε...

Πέραν του ορθόδοξου χαρακτήρα του μαθήματος για τον οποίο η τωρινή απόφαση του ΣτΕ δεσμεύει τη Διοίκηση, παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ δεσμεύουν το Υπουργείο και για την υποχρεωτικότητά του και για τον αριθμό ωρών διδασκαλίας του.

Ας μην επαναλαμβάνονται οι θεωρίες για μετατροπή του μαθήματος σε επιλογής. Αν δεν υπήρχαν οι αποφάσεις του ΣτΕ, λέτε να μην είχαν μετατρέψει ήδη το ΜτΘ σε επιλογής;

Ανώνυμος είπε...

Για ποιόν ορθόδοξο χαρακτήρα του μτΘ μιλάτε κ. Τάτση; Για αυτόν που και στα ΝΠΣ είναι απόλυτα δεδομένος; Έχετε δει τους Φακέλους Μαθήματος με προσοχή κι όχι επιλεκτικά; Που νομίζετε ότι απευθύνεστε; Σε ακροατήριο που θέλετε να σας χειροκροτήσει; Σας παρακαλώ, λοιπόν, όχι άλλη ρητορεία και εντυπώσεις.

Ομόνοια κι όχι διχόνοια στους Θεολόγους καθηγητάς! Δώστε το παράδειγμα με τα γραπτά σας.

Ιωάννης Τάτσης είπε...

Ανώνυμε 23 Μαρτίου 2018 - 12:27 μ.μ,
με ρωτάτε: "Έχετε δει τους Φακέλους Μαθήματος με προσοχή κι όχι επιλεκτικά;".

Έχω μελετήσει αναλυτικότατα τους Φακέλους. Διδάσκω στις τάξεις των ελληνικών σχολείων το μάθημα των Θρησκευτικών.

Δεν πρόκειται για ρητορεία ή εντυπώσεις. Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό, πρακτικό και καθημερινό για διδάσκοντες και διδασκόμενους. Και είναι πρόβλημα ουσίας.

Αφού Θεολόγοι, Υπουργείο και κάποιοι στην ηγεσία της Διοικούσας Εκκλησίας δεν κατενόησαν τόσο καιρό τα αυτονόητα για το μάθημα των Θρησκευτικών, τώρα όλοι οφείλουν να συμμορφωθούν στην απόφαση του ΣτΕ που υπενθύμισε όσα έπρεπε να είναι αυτονόητα σύμφωνα με το Σύνταγμα της πατρίδας μας. Οι χωρίς αποτέλεσμα συζητήσεις τελείωσαν. Η νομιμότητα επιβάλλει σε όλους την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ με συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να επανέλθουμε στην κατάσταση πριν από τα "νέα Θρησκευτικά" που κρίθηκαν αντισυνταγματικά δηλ. να επανέλθουμε στα παλαιά βιβλία και στα παλαιά αναλυτικά προγράμματα σπουδών.

Εάν κάποιοι ετοιμάζονται για ανταρσία κατά του ΣτΕ και επομένως εις βάρος της δημοκρατίας μας, υπάρχουν ευτυχώς εργαλεία δημοκρατικά για να οδηγηθούν, αναγκαστικά πλέον, στην συμμόρφωση με τη νομιμότητα.

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να υπάρξει ομόνοια χωρίς αλήθεια;
Δεν ντρεπόμαστε;

Ανώνυμος είπε...

Κ.Τάτση πολυ σωστά τοποθετήστε! Ο κάθε ένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Το ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε! Η διοίκηση πρέπει να συμμορφωθεί! Ο περιβόητος Φίλης εχει θέματα ψυχολογικά με την Εκκλησία και προσπάθησε να τα βγάλει με το θέμα των θρησκευτικών! Αυτη είναι η αλήθεια! Αναστάτωσε τον κόσμο και η επίσημη Εκκλησία έπεσε στην παγίδα!

Ανώνυμος είπε...

Άφησε τα μεγάλα λόγια! Εδώ μιλάμε για απόφαση ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου που κρίνει ότι το πνεύμα των νέων προγραμμάτων σπουδών δεν ειναι σύμφωνα με το Σύνταγμα! Σεβαστείτε το νόμο και αφήστε τις ιδεολογίες σας στην άκρη!

Ανώνυμος είπε...

(Για τον ΑΝΩΝΥΜΟ της 22ης Μαρτίου 2018 - 11:30 μ.μ.)
Ορθοδοξία σημαίνει ορθοπραξία. Δύναμή της ήταν πάντοτε το Χριστεπώνυμο πλήρωμα που θα την υπερασπίζεται όσων την επιβουλεύονται, εις τον αιώνα. Εάν π.χ. ο Ορθόδοξος λαός στο Βυζάντιο δεν είχε κατέβει στους δρόμους για να ανατρέψει τις ατιμωτικές υπογραφές της Φεράρας - Φλωρεντίας του 1439, σήμερα θα ήμασταν όλοι Παπικοί - Ουνίτες.
Εάν είχες έστω και μια στοιχειώδη θεολογική γνώση - και ειλικρινά διαβάζοντας κάποιος τα παραπάνω γραπτά σου, το καταλαβαίνει αυτό - δεν θα ισχυριζόσουν το αντίθετο (΄΄κανέναν δεν έχει ανάγκη για να νικήσει η Ορθοδοξία.΄΄)

Αν κάποιον δεν έχει ανάγκη η Ορθοδοξία είναι άτομα σαν κι εσένα, γιατί δεν είναι τίποτε άλλο παρά αναχώματα διαστρέβλωσης της διδασκαλίας του δόγματός της.

Ανώνυμος είπε...

Πόσο αξιοπρεπές και ανδροπρεπές είναι να επιτίθεται κάποιος ανώνυμα σε όποιον έχει τη τόλμη να γράφει επώνυμα ; Είναι ήθος αυτό Ορθόδοξου Θεολόγου ; Και εννοώ το σχολιαστή της 23 Μαρτίου 2018 - 1:03 μ.μ..
Τέτοια σχόλια βεβηλώνουν το Ιστολόγιό σας. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.


Ανώνυμος είπε...

Εύγε! Πολύ σωστή απάντηση!

Ανώνυμος είπε...

Eάν ο ορθόδοξος χαρακτήρας του μτΘ στα ΝΠΣ ήταν απόλυτα δεδομένος, τότε για ποιόν λόγο το ΣτΕ δεν το αναγνώρισε και ακύρωσε το περιεχόμενό τους ; Κι η απόπειρα αποβλάκωσης έχουν τα όριά τους.

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο που δεν ακούσαμε ακόμη είναι ότι οι σκοταδιστές θεολόγοι της ΠΕθ κατάφεραν να παραπλανήσουν τους δικαστές του ΣτΕ!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)