Νέα κόντρα με την Εκκλησία
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Νέα σελίδα ανοίγεται στις σχέσεις Εκκλησίας - υπουργείου Παιδείας. Στην τριήμερη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που θα ξεκινήσει σήμερα, θα ζητηθεί η τελευταία προσφυγή της Εκκλησίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νέου οργανογράμματος του υπουργείου Παιδείας.
Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε προσπάθεια από το υπουργείο Παιδείας, ώστε το θέμα να κλείσει με την απόσυρση της προσφυγής.
Ωστόσο, η προσπάθεια δεν έχει τελεσφορήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα τηρήσει σκληρή στάση έναντι του υπουργείου, υπηρετώντας τις ισορροπίες εντός της 12μελούς ΔΙΣ και της 80μελούς Ιεραρχίας. Κατ’ αρχήν προτίθεται να συστήσει επιτροπή που θα χειριστεί το θέμα του νέου οργανογράμματος.
Ειδικότερα, με προσφυγή που κατέθεσε στο ΣτΕ, η Εκκλησία ζητεί να κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο Π.Δ. (18/2018) για το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου. Συγκεκριμένα, στο οργανόγραμμα δεν περιλαμβάνεται ως αποστολή του υπουργείου η «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης». Επίσης, η Εκκλησία υποστηρίζει ότι με το Π.Δ. δίνονται αρμοδιότητες στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων για την άσκηση εποπτείας και συνδιοίκησης στην Εκκλησία επί θρησκευτικών και εκκλησιαστικών ζητημάτων. «Ο τρόπος εσωτερικής οργάνωσης του υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων είναι αποκλειστικό ζήτημα της Πολιτείας, πάντοτε μέσα στα όρια που θέτει το Σύνταγμα και οι νόμοι. Πάντως, οι αρμοδιότητες του νέου Οργανισμού που αφορούν θέματα της Εκκλησίας είναι ακριβώς οι ίδιες με τις αρμοδιότητες που προέβλεπε ο προηγούμενος Οργανισμός που είχε θεσμοθετηθεί επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά (Π.Δ. 114/2014)», απάντησε το υπουργείο.
Η νέα κόντρα Εκκλησίας - κυβέρνησης έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, αφού έρχεται λίγο διάστημα μετά την απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε την προσφυγή εκκλησιαστικών παραγόντων κατά της υπουργικής απόφασης επί Νίκου Φίλη για την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών των Θρησκευτικών. Αλλωστε, στην τριήμερη συνεδρίαση της ΔΙΣ θα τεθεί επίσης και το αίτημα του μητροπολίτη Φθιώτιδος για έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας, ώστε η Εκκλησία να τοποθετηθεί για το μάθημα των Θρησκευτικών μετά την απόφαση του ΣτΕ. Οι συσχετισμοί εντός της ΔΙΣ θα κρίνουν εάν θα γίνει δεκτό το αίτημα, και η όποια απόφαση θα είναι αποτέλεσμα των χειρισμών του κ. Ιερώνυμου αλλά και των ισορροπιών μεταξύ των μητροπολιτών που μετέχουν κατά το τρέχον διάστημα στη 12μελή ΔΙΣ (σχεδόν οι μισοί προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα).
Εκκλησιαστικές πηγές ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι η κίνηση του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου να μη συμπεριλάβει στην αποστολή του υπουργείου την «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης», είναι πολιτική επιλογή που εντάσσεται στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσει την αριστερή ρητορική της. Ωστόσο, είναι αντισυνταγματική. Ως προς το θέμα των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, η Εκκλησία θεωρεί ότι «δεν μπορεί η Πολιτεία να αποφασίζει για την Εκκλησία χωρίς την Εκκλησία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου