25/6/18

Συνταγματική αναθεώρηση και μάθημα Θρησκευτικών: Πολιτικές θέσεις και αντιθέσεις

Μία κυβερνητική διαρροή προς αθηναϊκή εφημερίδα στάθηκε ικανή για να ανοίξει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση που όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα φέρει στο προσκήνιο εντός του καλοκαιριού. Όπως είναι φυσικό, μια συνταγματική αναθεώρηση που προετοιμάζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ως κύριο στοιχείο τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας και από το κάδρο της συζήτησης αυτής δεν λείπει ασφαλώς το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Ως γνωστόν το ΣτΕ με δύο αποφάσεις του ακύρωσε τα νέα Θρησκευτικά Φίλη - Γαβρόγλου για λόγους αντισυνταγματικότητας. Καθένας κατανοεί ότι η αλλαγή στα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που ορίζουν τον σκοπό της παιδείας των ελληνοπαίδων αλλά και τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους είναι βασικός στόχος της κυβέρνησης.
Επομένως, στην συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει, τα πολιτικά κόμματα καλούνται να πάρουν θέση όχι γενικόλογα περί συνταγματικής αναθεώρησης αλλά συγκεκριμένα για το θέμα του διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους και ακόμη ειδικότερα για το χαρακτήρα και το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών. Με δεδομένες μάλιστα τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά, που στηρίζονται στο ισχύον Σύνταγμα της Ελλάδος, και τις οποίες προκλητικά αρνείται να εφαρμόσει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο στα πολιτικά κόμματα να αποφύγουν την τοποθέτηση για το ζήτημα της θρησκευτικής εκπαίδευσης των μαθητών των ελληνικών σχολείων.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εάν κάποιοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι σπεύδουν να θέσουν και θέμα μισθοδοσίας των κληρικών, ελπίζουμε να μην κλείσει το ζήτημα αυτό ο Αρχιεπίσκοπος δίνοντας ανταλλάγματα σε άλλα θέματα όπως αυτό των Θρησκευτικών.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O Ομότιμος καθηγητής Ε. Μ. Πολυτεχνείου κ. Ιωάννης Θ. Χαΐνης πριν λίγες μέρες έγραψε: "Στην Ένωση Θεολόγων, η οποία τόσο πολύ αγωνίζεται για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας και ΟΧΙ της Θρησκειολογίας, θα συνιστούσα το εξής: από τώρα να έλθει σε επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδος, και να δεσμευθεί δημοσίως ότι η πρώτη υπουργική απόφαση που θα λάβει είναι κατάργηση της Θρησκειολογίας στην εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες".

Το είχατε δημοσιεύσει και εσείς: https://thriskeftika.blogspot.com/2018/06/blog-post_90.html

Ανώνυμος είπε...

Γι’ αυτό το φλέγον θέμα, εδώ και δύο αιώνες περίπου, η Εκκλησία δια πολλών μελετών, ιδιαίτερα αξιόλογων εκπροσώπων της, νομίζω πως με νηφαλιότητα και σοβαρή γνώση της μακραίωνης Ιστορίας της, έχει καταθέσει τον προβληματισμό της. Φληναφήματα, εκατέρωθεν (Κράτους και πολλών θεολογούντων, δυστυχώς και από το χώρο της Εκκλησίας), δεν πρέπει να έχουν θέση σ’ ένα διάλογο, που από κοινού προς τον ελληνικό λαού οφείλουν και το Κράτος και η Εκκλησία να καταθέσουν. Προς επίρρωση της θέσεώς μου συνιστώ ηρεμία αλλά και μελέτη του βιβλίου του πρωτοπρ. Γ. Δ. Μεταλληνού, Εκκλησία και Πολιτεία στην Ορθόδοξη Παράδοση, εκδ. Αρμός, Αθήνα 2000, όπου και η σχετική βιβλιογραφία. Αν και λίγο παλαιό αυτό το βιβλίο – λόγω της αλλαγής κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες του περιρρέοντος πολιτικο-κοινωνικού κλίματος, κι αυτό οφείλουμε να το σεβαστούμε - φρονώ πως καταθέτει γόνιμο προβληματισμό. Εξάλλου ο παπα-Γιώργης είναι ένας πολύ καλός μελετητής της Εκκλησιαστικής Ιστορίας. Μπορεί σε κάποια σημεία να διαφωνεί κανείς μαζί του, επιτρέψτε μου, όμως, προσωπικά να τον θεωρώ ως έναν από τους σημαντικότερους καθηγητές που έχουν περάσει από τα πανεπιστημιακά έδρανα των θεολογικών σχολών μας, με άριστη γνώση του θέματος των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)