10/8/18

Κύπρος: Κρίση στην παιδεία και στα κατεχόμενα - Διαμάχες για θρησκευτικά

Κρίση στην παιδεία και στα κατεχόμενα - Διαμάχες για θρησκευτικά
Το 50% του ποσού που έστελνε η Τουρκία στα κατεχόμενα για τα θέματα παιδείας έχει περικοπεί, ενώ το ποσό για την εκτύπωση των βιβλίων καταργείται πλήρως, με την συντεχνία των Τ/κ δασκάλων KTÖS να μιλά για εκπαιδευτικό εμπάργκο της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κύπρο.
Την ίδια ώρα, η μετατροπή των θρησκευτικών σε μάθημα επιλογής στις τελευταίες δύο τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκαλεί αντιπαραθέσεις ακόμα και εντός της «συγκυβέρνησης».


Σε γραπτή του δήλωση, ο Σενέρ Ελτζίλ, γγ της KTÖS ανέφερε ότι λόγω του εκπαιδευτικού εμπάργκο της Τουρκίας η νέα σχολική χρονιά θα αρχίσει χωρίς βιβλία, δασκάλους και σχολεία. «Και αυτό ως αντίδραση επειδή στο θεολογικό κολέγιο Χαλά Σουλτάν έγινε έλεγχος και επειδή το μάθημα των θρησκευτικών έγινε επιλογής». Αυτή η παρωχημένη νοοτροπία που χρησιμοποιεί τα λεφτά ως όπλο έχει θέσει ως στόχο να γονατίσει τους Τουρκοκύπριους, πρόσθεσε τη γραπτή του δήλωση ο κ. Ελτζίλ, σημειώνοντας ότι η Τουρκία κάνει πολιτική σε βάρος των παιδιών.

Η Τουρκία, συνέχισε, δεν σέβεται ούτε τους δικούς της πολίτες, καθώς πολλά παιδιά που φοιτούν σε σχολεία στο «βορρά» είναι υπήκοοι της Τουρκικής Δημοκρατίας. Το να είναι η Τουρκία εγγυήτρια της Κύπρου είναι μια ατυχία, κατέληξε ο κ. Ελτζίλ, καλώντας «κυβέρνηση» και «υπουργείο παιδείας» σε αντίσταση στις επιβολές της Άγκυρας.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Χαβαντίς, η Τουρκία έλαβε την απόφαση για τη νέα σχολική χρονιά να μην προχωρήσει στην παραχώρηση (οικονομικής) βοήθειας προς το ψευδοκράτος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι αυτό γίνεται επειδή το «υπουργείο παιδείας» προχώρησε σε ελέγχους για το τι γίνεται στο θρησκευτικό κολέγιο Χαλά Σουλτάν στην κατεχόμενη Μια Μηλιά. «Αρχικά έκοψαν το 50% της βοήθειας οι Τούρκοι αρμόδιοι, που το τελευταίο διάστημα σταμάτησαν εξ ολοκλήρου τη βοήθεια».

Σύμφωνα με τη Χαβαντίς, η Τουρκία διέθετε κάθε χρόνο 2,3 εκ ΤΛ για την εκτύπωση βιβλίων, για τη συντήρηση και διόρθωση κτιριακών εγκαταστάσεων 20 εκ ΤΛ. Με αυτό το ποσό των 20 εκ θα ξεκινούσε η κατασκευή δύο καινούργιων σχολείων στην Κερύνεια, ενός δημοτικού σε συνοικία του Κιόνελι, ενώ θα επιδιορθώνονταν δύο λύκεια, το επαγγελματικό λύκειο στη Μια Μηλιά και εκείνο στην Κώμα του Γιαλού.

Σε δηλώσεις του στην Χαβαντίς, ο Σενέρ Ελτζίλ εξήγησε ότι οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς φέτος ανέρχονται σε 124 καθηγητές στη μέση εκπαίδευση, σε 56 δασκάλους στα δημοτικά. Οι αριθμοί που δόθηκαν για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές είναι 88 και 36 αντίστοιχα με τον Τ/κ δάσκαλο και συντεχνιακό να δηλώνει ότι με αυτά τα δεδομένα η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει «χωρίς δασκάλους, σχολεία και βιβλία».

Όλα τα κακά στην εκπαίδευση συμβαίνουν τώρα λόγω του θεολογικού σχολείου της Μιας Μηλιάς, το οποίο κάποιοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν ως «φωλιά του τάγματος» έγραψε στο σημερινό του άρθρο ο διευθυντής της εφημερίδας Μπασιαράν Ντουζγκιούν σημειώνοντας ότι το 57% των μαθητών σήμερα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα κατεχόμενα είναι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ορισμένες τ/κ εφημερίδες γράφουν ότι τα θρησκευτικά έγιναν ξαφνικά μάθημα επιλογής «στα μουλωχτά».

Αναλυτικά, τις αλλαγές στα ωρολογιακά προγράμματα εξήγησε στην Γενί Ντουζέν ο «διευθυντής» του «τμήματος εκπαίδευσης» στο «Υπουργείο Παιδείας». Σύμφωνα με τον Σαλίχ Σαρπτέν, υποχρεωτικό γίνεται στην 9η τάξη το μάθημα οικολογίας και περιβάλλοντος, στην 10η και 11η τάξη υποχρεωτικό επίσης το μάθημα της φιλοσοφίας, ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενδυναμώνεται η δεύτερη ξένη γλώσσα, που είναι τα ελληνικά σε γυμνάσιο και λύκειο.

Εξήγησε δε ότι ο λόγος που το μάθημα των θρησκευτικών γίνεται επιλογής είναι επειδή στα δημόσια σχολεία φοιτούν και μαθητές από το εξωτερικό, «έχουμε μεγάλο αριθμό ξένων μαθητών, που δεν θα μείνουν (εάν τα θρησκευτικά είναι υποχρεωτικό μάθημα) όπως έγινε και πέρυσι». Ο κ. Σαρπτέν είπε ότι ετοιμάζουν στρατηγική για την παιδεία που λέγεται στρατηγικό όραμα 2030, το οποίο θα λύσει τα προβλήματα στην παιδεία που έχουν ως κύριο λόγο τον μη σωστό προγραμματισμό.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Κίπρις ποστασί, Γκιοκχάν Αλτινέρ, την περασμένη Πέμπτη πριν από τη συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» η απόφαση να γίνει μάθημα των θρησκευτικών επιλογής αποτέλεσε την αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ του «υπουργού δημοσιονομικών», Σερντάρ Ντενκτάς και του «υπουργού παιδείας», Τζεμάλ Οζγιγίτ.

Ο Αλτινέρ, επικαλούμενος καλά πληροφορημένες πηγές, γράφει ότι πολλές φορές η Άγκυρα προειδοποίησε τον Οζγιγίτ να δείξει την απαραίτητη ευαισθησία στο μάθημα των θρησκευτικών. Ο Τ/κ αρθρογράφος προσθέτει ότι η κρίση προκλήθηκε «πίσω από κλειστές πόρτες» αφού και οι εταίροι του Όζγιγιτ στην «κυβέρνηση» τον είχαν προειδοποιήσει για τα θρησκευτικά.

«Παρ’ όλα αυτά χθες ανακοινώθηκε ότι το μάθημα των θρησκευτικών γίνεται από υποχρεωτικό, επιλογής», σημειώνει ο Αλτινέρ που προβλέπει σύντομα μια «σοβαρή κρίση» στην τετρακομματική «κυβέρνηση». Διερωτάται δε πώς ο «πρωθυπουργός», Τουφάν Ερχιουρμάν θα λύσει το πρόβλημα αυτό όταν θα επισκεφθεί σύντομα την Άγκυρα και θα έχει επαφές με τους Τούρκους αξιωματούχους.

Η Αφρίκα γράφει σήμερα ότι ο κ. Ερχιουρμάν έχει αιτηθεί ραντεβού στην Άγκυρα αλλά είναι ακόμα στην αναμονή και επικαλείται πληροφορίες ότι στις εκεί συναντήσεις και συζητήσεις που θα έχει ο «πρωθυπουργός» δεν θα είναι μόνο οικονομικά ζητήματα, αλλά θα τεθεί και το θέμα της Αφρίκα και το ζήτημα με τις φωτογραφίες μαντιλοφορούσων φοιτητριών στα απολυτήρια του θρησκευτικού κολεγίου στη Μια Μηλιά, καθώς η Άγκυρα έχει θορυβηθεί από τις δηλώσεις που είχε κάνει τότε ο «υπουργός παιδείας», Τζεμάλ Οζγιγίτ για το θέμα.

Διερωτάται αν, ενώ η στάση της Τουρκίας στην κρίση με τις ΗΠΑ είναι «πάρτε τον πάστορά σας φέρτε μας λεφτά», απέναντι στο ψευδοκράτος η στάση αυτή θα διαμορφωθεί ως «πάρτε τα λεφτά, φέρτε μας τους αρθρογράφους της Αφρίκα».

Η Αφρίκα γράφει επίσης ότι λέγεται πως ακόμα και για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στο ψευδοκράτος το αντάλλαγμα θα είναι ο δικαστικός αγώνας ενάντια στα μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν.

ΚΥΠΕ από sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)