Την ευθύνη στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος για το πως θα εξελιχθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, ρίχνει η ΝΔ η οποία φαίνεται να συναρτά τη στάση της από την αποδοχή ή μη δικών της προτάσεων για άρθρα που θεωρεί ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να κριθούν αναθεωρητέα προκειμένου η αναθεώρηση να έχει πραγματικά τολμηρό περιεχόμενο.
«Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο τερέν του κ. Τσίπρα ο οποίος θα πρέπει να αποδείξει ότι θέλει πραγματικά να αλλάξει το Σύνταγμα και δεν χρησιμοποιεί μία κορυφαία θεσμική διαδικασία ως ακόμη ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα», τονίζουν γαλάζιες πηγές. Η Πειραιώς δεν κρύβει την καχυποψία ότι η κυβέρνηση μέσα και από αυτή την πρωτοβουλία «θέλει εναγωνίως να αλλάξει την ατζέντα» που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη για την ίδια μετά τις «αλληλοκατηγορίες» που ακολούθησαν την παραίτηση Κοτζιά.
Κεντρική θέση στις γαλάζιες προτάσεις κατέχει το άρθρο 16 για τη δυνατότητα ίδρυσης και μη κρατικών Πανεπιστημίων, η αλλαγή του οποίου έχει χαρακτηριστεί από τον κ. Μητσοτάκη ως «εμβληματική». Πέραν αυτού όμως επισημαίνονται και άλλες αλλαγές που η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί σημαντικές, αλλά «δεν έχουν ενταχθεί καν στη συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ», όπως αναφέρουν γαλάζιες πηγές.
Μεταξύ αυτών το άρθρο 103 όπου η ΝΔ θέλει να ενισχυθούν η διοικητική και η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων στον απόηχο και της θέσης που έχει διατυπώσει για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους μετά το 2021, για την οποία πάντως τονίζει ότι δεν απαιτείται αναθεώρηση.
Το άρθρο 106 η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί αναγκαίο «να περιλάβει κίνητρα για την οικονομική ανάπτυξη και ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον», ενώ στο άρθρο 101 εισηγείται «να διασφαλιστεί Συνταγματικά η αξιολόγηση αλλά και η αξιοκρατία στο Δημόσιο». Προτείνει επίσης αλλαγές στο άρθρο 110 προκειμένου να απλοποιηθεί η ίδια η διαδικασία των μελλοντικών συνταγματικών αναθεωρήσεων, ενώ σε σχέση με το άρθρο 3 για τις σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως η ΝΔ κρίνει ότι δεν πρέπει να αλλάξει.
Η θέση στην οποία θα επιμείνει η αξιωματική αντιπολίτευση έχει διατυπωθεί από τον πρόεδρο της ΝΔ από τον Φεβρουάριο του 2016, όταν πρότεινε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για να κριθεί αναθεωρητέος ένας μεγάλος αριθμός άρθρων ώστε όποιος κερδίσει τις εκλογές να μπορέσει, με απλή πλειοψηφία, να διαμορφώσει τον καταστατικό χάρτη, αφού όμως θέσει τις προτάσεις του στην κρίση του ελληνικού λαού, καθώς οι επόμενες εθνικές εκλογές θα αφορούν και το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης.
Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να επιμείνει ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που οφείλει να τοποθετηθεί επί της πρότασης της ΝΔ. Οι γαλάζιες επιφυλάξεις για τις προθέσεις του κυβερνώντος κόμματος έγιναν σαφείς και από την αντίδραση της ΝΔ στην επιστολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα προς τους πολιτικούς αρχηγούς.
«Την ώρα που ο κυνικός συνεταιρισμός των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παραπαίει και ο κ. Τσίπρας αναζητεί εναγωνίως ευκαιριακές πλειοψηφίας επιβίωσης για λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία, θυμήθηκε ξαφνικά την -ξεχασμένη και από τον ίδιο- Συνταγματική Αναθεώρηση. Ζητεί μάλιστα τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, την ώρα που καθημερινά την υβρίζει, τη συκοφαντεί και την απειλεί ακόμη και με διώξεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της και πρόσθεσε:
«Η θέση της ΝΔ ήταν και παραμένει ξεκάθαρη. Η χώρα χρειάζεται μια ευρεία και τολμηρή αλλαγή του καταστατικού της χάρτη. Γι αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές. Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει από καιρό για μια γενναία Συνταγματική αλλαγή. Μακάρι να αποδειχθεί, έστω για μια φορά,
πολιτικά ώριμος και ο κ. Τσίπρας».
Απόστολος Χονδρόπουλος - athina984
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου