Κουτοπόνηρες μεθοδεύσεις με το Σύνταγμα
Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μετατρέπει την αναθεώρηση σε καθρέφτη της δικής του αναχρονιστικής και αυταρχικής αντίληψης
Κρουστάλλη Δήμητρα
Απόπειρα «συριζοποίησης» του Συντάγματος μέσω της διαδικασίας αναθεώρησης του καταστατικού χάρτη της χώρας βλέπουν στη Νέα Δημοκρατία
πίσω από τις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετώπισαν εξαρχής την εκκίνηση της αναθεωρητικής διαδικασίας από τον Αλέξη Τσίπρα ως «αντιπερισπασμό» από τα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ως «παγίδα» για την αντιπολίτευση. Κατά τις εκτιμήσεις στελεχών της Πειραιώς, στην κυβέρνηση πόνταραν στο ότι η ΝΔ θα απείχε από τη διαδικασία, θα εμφανιζόταν άτολμη και αυτό θα έδινε το περιθώριο να οργανωθεί μια ιδεολογική μάχη και να τεθεί ένα όριο ανάμεσα στις προοδευτικές και στις συντηρητικές δυνάμεις.
Τι φοβούνται στην Πειραιώς
«Οταν είπαμε ότι θα είμαστε παρόντες στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, φάνηκε ότι η κυβέρνηση ήταν απροετοίμαστη για αυτό το ενδεχόμενο, γι’ αυτό και εξέδωσε δύο ανακοινώσεις. Στη δεύτερη μας κατηγορούσε για κωλοτούμπα» σχολιάζει στέλεχος της Πειραιώς. Πέρα από τον επικοινωνιακό χειρισμό, τίθεται ένα ζήτημα ουσίας. Σε αυτή τη Βουλή θα προσδιοριστούν τα προς αναθεώρηση άρθρα, το περιεχόμενό τους όμως θα κριθεί στην επόμενη Βουλή. Οπότε η επόμενη κυβέρνηση θα μπορεί να προσδιορίσει το εύρος των ρυθμίσεων, και αν έχει αυτοδυναμία δεν θα χρειάζεται τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Οπότε, παρατηρούν στην Πειραιώς, η παγίδα που πήγε να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ «γίνεται μπούμερανγκ» και δεν αποκλείουν το προσεχές διάστημα να «στενέψει» ο ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση «ευτελίζοντας τη διαδικασία».
Τα πυρά που ανταλλάσσει ήδη η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση προοιωνίζονται μεγάλη ένταση, ενώ από την Πειραιώς επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση, αντί να επιλέξει τη συναινετική διαδικασία που επικράτησε τα τελευταία χρόνια, «εργαλειοποιεί την αναθεώρηση του Συντάγματος για να αποκρύψει την πολιτική της αποσύνθεση και την παρακμή στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα. Αν πραγματικά ενδιαφερόταν για μια ευρεία, τολμηρή και συναινετική αναθεώρηση, δεν θα την έφερνε στη Βουλή σε προεκλογικό χρόνο, όπου εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος, ούτε οι πολιτικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, και επιπλέον συνεχίζει τις διχαστικές κινήσεις που υπονομεύουν την κορυφαία αυτή διαδικασία» προσθέτουν. Θεωρούν «ανούσια» την πρόταση αναθεώρησης του ΣΥΡΙΖΑ καθώς «αρνείται την πρόταση της ΝΔ να κριθούν αναθεωρητέα όλα τα βασικά άρθρα που εισηγούνται τα κόμματα όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης, και τον λόγο για την κατεύθυνση των αλλαγών να τον έχουν οι πολίτες με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές».
Επιπλέον, κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να μεταφέρει στο Σύνταγμα«τις δικές του ιδεοληψίες και αυταπάτες, μετατρέποντάς το από σημείο αναφοράς όλων των Ελλήνων σε καθρέφτη της δικής του αναχρονιστικής και αυταρχικής αντίληψης». Ως παράδειγμα φέρνουν τις διατάξεις: Για απαγόρευση των ιδιωτικών πανεπιστημίων – τη χαρακτηρίζουν αναχρονισμό. Για την ενσωμάτωση στο Σύνταγμα του εκλογικού νόμου (απλή αναλογική) και των δημοψηφισμάτων – μιλούν για «κουτοπόνηρες κομματικές μεθοδεύσεις». Για την απαγόρευση της πώλησης νερού και ηλεκτρισμού, ενώ έχουν εκχωρήσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Χαρακτηρίζουν «ανερμάτιστες» τις προτάσεις για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με έξι ψηφοφορίες «στο όνομα δήθεν της αποσύνδεσής της από τις εθνικές εκλογές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τις προκάλεσε με αυτό το όχημα το 2015». Τέλος μιλούν για «αχρείαστες αλλαγές που αποβλέπουν μόνο σε επικοινωνιακές εντυπώσεις, καθώς μπορούν να ρυθμιστούν με νόμο, όπως είναι οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.
Η πρόταση της ΝΔ
Η ΝΔ ετοιμάζεται να καταθέσει τη δική της πρόταση, με παρεμβάσεις που θα βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών και οι οποίες, όπως επισημαίνουν στην Πειραιώς, «έχουν τύχει εκτενούς επεξεργασίας ήδη από το 2016». Αυτές θα τις παρουσιάσει αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης την Τρίτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μεταξύ άλλων θα προβλέπονται:
l Εξασφάλιση σταθερού εκλογικού κύκλου και πλήρης αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
l Εκσυγχρονισμός του κράτους με αυξημένες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της κακονομίας.
l Ενίσχυση της αυτονομίας, του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
l Θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ταχύτερης απονομής της.
l Θεσμοθέτηση διατάξεων που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας με την εξασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.
l Ενίσχυση της αυτονομίας των δημόσιων πανεπιστημίων και ίδρυση ιδιωτικών.
l Καθιέρωση ουσιαστικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου