13/1/19

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ: Ευελπιστούμε να εκλείψει το υφιστάμενο φρικτό σχίσμα

«Μείζον πρόβλημα με ανυπολόγιστες συνέπειες» για την αδιατάρακτη ενότητα της εκκλησίας δημιούργησε η αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της σχισματικής ουκρανικής Εκκλησίας, όπως αναφέρει ο Μητροπολίτης Σεραφείμ Κυθήρων.

«Δυστυχώς με βαθιά λύπη το ομολογούμε ότι η πρόσφατη αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας με Προκαθήμενο σχισματικό μέχρι χθες Επίσκοπο μη αναγνωριζόμενο υπό τις λοιπές Αυτοκέφαλες ορθόδοξες εκκλησίες δημιούργησε μείζον πρόβλημα με ανυπολόγιστες συνέπειες για την αδιατάρακτη ενότητα της εκκλησίας», επισημαίνει ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ.
Όπως υπογραμμίζει, μιλώντας στο Sputnik, η θέση του «για την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι σταθερή» και τη διατύπωσε ξανά και στην ποιμαντορική εγκύκλιο των Χριστουγέννων.
«Οι εκκλησίες αυτές», σημειώνει, «αποδέχονται μόνο τον παραγκωνισθέντα Κανονικό Επίσκοπο Ουκρανίας Ονούφριο και την Ιερά Σύνοδο που βρίσκεται γύρω από αυτόν».
«Πιστεύουμε ότι ο επανεντροχιασμός στην ιεροκανονική τάξη και την κανονική οδό θα επιτευχθεί μέσω της σύγκλησης και της λειτουργίας της Πανορθόδοξης Συνόδου στο όνομα του Αγίου Πνεύματος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Σεραφείμ.
Την ίδια στιγμή, επισημαίνει πως η σκέψη του βρίσκεται στον ορθόδοξο λαό της Ουκρανίας. «Ευελπιστούμε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η θεία ειρήνη στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, να εκλείψει το υφιστάμενο φρικτό σχίσμα και να βασιλεύσει η ομόνοια, η θεία αγάπη στον μαρτυρικό ορθόδοξο Ουκρανικό λαό», τονίζει.

Για χρόνια, η Ορθόδοξη εκκλησία στην Ουκρανία ήταν χωρισμένη σε τρεις ομάδες: την εξ αρχής κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας (UOC-MP), την μη κανονική ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κιέβου και την Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης παρέδωσε τον Τόμο της αυτοκεφαλίας στη σχισματική Ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας και τον προκαθημενό της Επιφάνιο.

Νωρίτερα σήμερα ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών Ρωσιών, Κύριλλος έκανε λόγο για πολιτικά κίνητρα πίσω από την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Κύριλλο, ούτε οι ευρωπαϊκές χώρες ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν στην παρέμβαση του Κιέβου σε ζητήματα της εκκλησίας σχετικά με τη νεοϊδρυθείσα αποκαλούμενη Ουκρανική Εκκλησία, παρά το ότι ο διαχωρισμός της εκκλησίας και του κράτους είναι μια από τις βασικές αρχές που εκπροσωπεί η Δύση.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο η αποκαλούμενη ενωτική σύνοδος με πρωτοβουλία του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, κατά τη διάρκεια του οποίου εξελέγη ως επικεφαλής της σχισματικής «νέας εκκλησίας» ο Επιφάνιος Δουμένκο.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας είχε χαρακτηρίσει «νομιμοποίηση του σχίσματος» την ίδρυση της «νέας εκκλησίας», υπογραμμίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια Χριστιανούς τόσο της Ουκρανίας όσο και άλλων χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)