25/2/19

Κώστας Γαβρόγλου, Είμαστε στη διαδικασία προκήρυξης συγγραφής βιβλίων Θρησκευτικών


Στα Θρησκευτικά αναφέρθηκε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στο ρ/σ NEWS 247. Διαβάστε απομαγνητοφωνημένες τις αναφορές του Υπουργού στα Θρησκευτικά. 
"Υπ:...χαίρομαι ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα, το Σάββατο το πρωί, η μόνη κριτική που άσκησε για το πρόγραμμα σπουδών, ήταν ότι τα Θρησκευτικά θα διδάσκονται με φάκελο μαθητή και όχι με βιβλίο.

Δημ: Τι σημαίνει αυτό;

Υπ: Ε, τι σημαίνει αυτό, δεν ξέρω ότι η μόνη κριτική που περίμενα… όπως διδάσκονται σήμερα, δηλαδή δεν θα υπάρχει ένα βιβλίο αλλά υπάρχει ο φάκελος του μαθητή ο οποίος έχει προφανώς τη δομή του βιβλίου που θα γραφτεί. Και είπαμε να πάμε σιγά σιγά στην συγγραφή αυτών των βιβλίων έτσι κι αλλιώς.

Δημ: Σιγά-σιγά τι σημαίνει;

Υπ: Κοιτάξτε, η συγγραφή ενός βιβλίου παίρνει περίπου ενάμιση χρόνο, γιατί θέλει μία συνεννόηση με τους ειδικούς επιστήμονες του κλάδου, θέλει προκήρυξη, θέλει προτάσεις από τους εν δυνάμει, συγγραφείς, αφού έρθει μετά το κείμενο του βιβλίου περνάει από αξιολόγηση μιας ειδικής ομάδας, υπάρχουν ενστάσεις, καταλαβαίνετε…

Δημ: Εκεί υπάρχει συνήθως ένα θέμα με την Εκκλησία, η Εκκλησία θέλει να έχει λόγο για το πώς θα διδάσκονται τα Θρησκευτικά.

Υπ: Ε, τώρα αυτό το κλείσαμε, και είναι ένα από τα επιτυχημένα πράγματα που κλείσαμε. Συζητήσαμε, ξανασυζητήσαμε, συζητάμε ακόμα, έχουμε καταλήξει εκεί που έπρεπε να καταλήξουμε και πάμε παρακάτω. Γιατί ο διάλογος δεν είναι κι ένα πράγμα.

Δημ: Έχει ξεκινήσει η συγγραφή του βιβλίου των Θρησκευτικών, αυτό μας λέτε;

Υπ: Όχι, δεν έχει. Για να ξεκινήσει η συγγραφή του βιβλίου πρέπει να προκηρυχθεί και είμαστε στη διαδικασία προκήρυξης, γιατί προκηρύσσεται όπως καταλαβαίνετε μία δομή. Λες ότι θέλω να μου φέρεις ένα βιβλίο που να έχει το Α κεφάλαιο και το Β, το οποίο όμως το αποφασίζει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής μαζί με μία επιστημονική επιτροπή.

Δημ: Όμως, με την Εκκλησία έχετε ολοκληρώσει τη διαβούλευση

Υπ: Ως προς τα Θρησκευτικά εδώ και καιρό. Έχει βγει απόφαση της Ιεράς Συνόδου, της Ιεραρχίας, υπάρχει πάντα μία Επιτροπή που συνεχίζει τη συζήτηση αλλά νομίζω είναι μία συζήτηση από τις ευτυχείς.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επιτυχημένο θεωρεί το κλείσιμο της συζήτησης με την Εκκλησία για τα Θρησκευτικά ο Γαβρόγλου! Ακούσατε; Έχει την ίδια γνώμη και η Εκκλησία; Ότι το θέμα έκλεισε και μάλιστα επιτυχώς;

Ανώνυμος είπε...

Λίγα λέει και πολλά κρύβει ο Υπουργός. Δεν λέει τίποτε για τις δύο καταδικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ ούτε καν για την αναμενόμενη τρίτη απόφαση που ελπίζει ότι μπορεί να είναι ευνοϊκή γι' αυτόν. Εξαιτίας αυτών των αποφάσεων έχουν "παγώσει" τα πάντα. Καμία προκήρυξη δεν προετοιμάζεται. Αυτό δείχνει και το "σιγά-σιγά" που λέει ο Υπουργός. Τόσο "σιγά" που σε λίγο ο ίδιος δεν θα είναι στο Υπουργείο για να πιει το πικρό ποτήρι των "νέων βιβλίων Θρησκευτικών"!
Το ερώτημα είναι κυρίως για όσα λέει σε σχέση με την Εκκλησία. Ακούει η Σύνοδος; Κατανοούν οι Ιεράρχες το μέγεθος της εξαπάτησης; Υποτίθεται διάλογος αλλά εμμένουμε σε ότι έχουμε αποφασίσει και θεωρούμε επιτυχία που σας παραπλανήσαμε...

Ανώνυμος είπε...

Είναι εμφανες ότι τα νέα προγράμματα πανε για απόσυρση
Το φανερώνει εξάλλου και η γενική αδιαφορία
Εξάλλου είναι ότι πιο αποτυχημένο υπήρξε τα τελευταία 40 χρόνια

Ανώνυμος είπε...

Μη γελιέστε. Και τα βιβλία στη βάση των Νέων ΠΣ Θα είναι και όχι στη βάση της χωριστής διδασκαλίας του Χριστιανισμού από τα θρησκεύματα.
Απλώς επειδή οι φάκελοι απέτυχαν ως τρόπος διδασκαλίας, θα προσπαθήσουν να γράψουν βιβλία. Άλλωστε και με τα βιβλία, αυτό που τους νοιάζει είναι να τρέχουν τα ΠΣ για να εκταμιεύουν χρήματα.

Το άλλο σενάριο που ενδέχεται να είναι αληθινό, είναι ότι υπόσχεται βιβλία, για να μειώσει τη δυσαρέσκεια για το χάος που δημιούργησαν οι φάκελοι.
Αλλά και βιβλία να γραφτούν, μη θεωρηθεί ότι δεν θα έχουν δογματικά λάθη, τα οποία δεν θα μαζεύονται, λόγω της συμπαρουσίασης του Χριστιανισμού και των θρησκειών -δόγμα με το οποίο είναι κολλημένοι

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)