12/3/19

Την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συγκαλεί ο Τσίπρας ενόψει της ψηφοφορίας για τη συνταγματική αναθεώρηση

Συνεδριάζει το μεσημέρι της Τετάρτης - Ανοιχτό το ζήτημα του Άρθρου 3
Με στόχο την προετοιμασία για τη δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συνταγματική αναθεώρηση συνεδριάζει το μεσημέρι της Τετάρτης (13:00) στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί αναμένεται να τοποθετηθεί εφ’ όλης της ύλης και ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας ουσιαστικά τη διαδικασία, ενώ θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των βουλευτών.
Από τα βασικά ζητήματα της διαδικασίας είναι η οριστικοποίηση των θέσεων του κόμματος ενόψει της δεύτερης και τελευταίας ψηφοφορίας την Πέμπτη για την αναθεώρηση και ειδικά στο άρθρο 32 του Συντάγματος για τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό πως η πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση οδήγησε στην καταψήφιση του άρθρου 30 και κατά συνέπεια της δυνατότητας για απευθείας εκλογή του Προέδρου από τον λαό, προκαλώντας μια έντονη παραφιλολογία για μια ενδεχόμενη μαζική καταψήφιση και του 32 (διάλυση Βουλής).
Μια τέτοια εξέλιξη θα έβαζε βόμβα στα θεμέλια της αναθεώρησης, καθώς θα παρέπεμπε τις όποιες αλλαγές στον τρόπο και τη διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επόμενη αναθεώρηση που δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από το πέρας πέντε χρόνων από την προηγούμενη (τουλάχιστον 9 χρόνια δηλαδή).
Παράλληλα, όμως, θα έθετε σε νέες βάσεις την προεδρική εκλογή του 2020, καθώς θα προκαλούσε την ανάγκη αναζήτησης ευρύτατης πλειοψηφίας (180) για την αποφυγή της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης εκλογών.
Ανοιχτό ακόμα φαίνεται πως παραμένει και το ζήτημα του άρθρου 3 του Συντάγματος αλλά και εκείνων που ρυθμίζουν τις σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία. Και αυτό γιατί στην προηγούμενη ψηφοφορία, η επίμαχη διάταξη πέρασε δια πυρός και σιδήρου (151) προκαλώντας διαρροές και στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια ενδεχόμενη καταψήφιση θα προκαλούσε ξεκάθαρη πολιτική ήττα για την κυβερνητική πλειοψηφία.
Αξίζει να σημειωθεί πως όσες διατάξεις πάρουν την Πέμπτη πάλι «151» ψήφους θα τεθούν ξανά σε ψηφοφορία στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή. Όσες όμως περάσουν κάτω από τον πήχη τότε τίθενται αυτόματα στο…χρονοντούλαπο της συνταγματικής αναθεώρησης. Όσες δε, λάβουν «180» ψήφους θα αρκούν «151» από την επόμενη βουλή προκειμένου να αναθεωρηθούν, ενώ εκείνες που θα περιοριστούν στην απλή πλειοψηφία θα αναζητήσουν την ενισχυμένη των «180» στην επόμενη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)