28/6/19

Η ΔΙΣ ζητά από τον Υπουργό Παιδείας άμεση αναστολή της διαδικασίας αναγραφής ή μη του Θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών

Σχόλιο ιστολογίου: Στη σωστή κατεύθυνση κινήθηκε η ΔΙΣ με μεγάλη όμως χρονική καθυστέρηση αφού πλέον τα Απολυτήρια έχουν τυπωθεί και έχουν δοθεί στους μαθητές. Κατά λέξη το Δελτίο Τύπου της ΔΙΣ μας ενημερώνει ότι αυτή
"Αποφάσισε την αποστολή εγγράφου προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου με θέμα την άμεση αναστολή της διαδικασίας αναγραφής ή μη του Θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών μαθητών και μαθητριών". Που είναι το έγγραφο; Εστάλη; Και αν όχι ακόμη, πότε πρόκειται να σταλεί;

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Ιούνιο
Συνήλθε, από την Τετάρτη 26 έως και σήμερα Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 162ης Συνοδικής Περιόδου για τον μήνα Ιούνιο, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τις Συνεδρίες η Δ.Ι.Σ.:
Κατήρτησε την Ημερησία Διάταξη της Τακτικής Συνελεύσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος μηνός Οκτωβρίου 2019.
Ενέκρινε τον Απολογισμό Εσόδων – Εξόδων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος του διαχειριστικού έτους 2018, στον οποίο ιδιαιτέρως σημειώνεται ότι για την πληρωμή φόρων δαπανήθηκαν 2.095.728,43 €, εκ των οποίων για πληρωμή:

1. Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.): 1.858.087,95 €.
2. Φόρου επί μισθωμάτων: 187.349,97 €.
3. Άλλων φόρων – τελών: 50.290,51 €.
Ενημερώθηκε περί των απασχολουμένων υπό των Νομικών Προσώπων της Εκκλησίας της Ελλάδος και της συνολικής δαπάνης μισθοδοσίας αυτών. Αναλυτικώς, κατά το παρελθόν έτος (2018) απασχολήθηκαν πλέον των 4.500 υπαλλήλων, η μισθοδοσία των οποίων υπερέβη τα 36.000.000 ευρώ, ενώ κατεβλήθησαν για ασφαλιστικές εισφορές περί τα 14,5 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, για το 2018 κατεβλήθησαν από τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος φόροι ύψους 12.000.000 ευρώ.
Ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας περί του απολογισμού των δαπανών για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και Ιερές Μητροπόλεις) κατά το έτος 2018. Το δαπανηθέν ποσό ανέρχεται σε 121.530.510,27 €, οι φιλανθρωπικές δομές που λειτουργούν ανέρχονται σε 4.483, ενώ οι εθελοντές ανέρχονται σε 14.945 πρόσωπα.

Ενέκρινε τον υποβληθέντα Κατάλογο υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου και Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου, 158 οικογενειών, οι οποίες χρήζουν έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς έκδοσιν άδειας οικοδομής της καταστραφείσας οικίας αυτών εκ της πυρκαϊάς της 23ης Ιουλίου 2018, του ποσού ανερχομένου σε 316.000 €.

Ενέκρινε την πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος περί συνέχισης της χορηγήσεως του επιδόματος τρίτου τέκνου για την στήριξη των εν Θράκη Τρίτεκνων Οικογενειών.

Αποφάσισε την αποστολή εγγράφου προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου με θέμα την άμεση αναστολή της διαδικασίας αναγραφής ή μη του Θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών μαθητών και μαθητριών.

Συνεζήτησε περί του Τάματος του Έθνους (ανεγέρσεως Ιερού Ναού προς τιμήν του Σωτήρος Χριστού εις αιωνίαν ευγνωμοσύνην του Ελληνικού Λαού προς τον Κύριο για την απελευθέρωση αυτού από τον τουρκικό ζυγό) και περί του τρόπου πραγματοποιήσεως του ιερού αυτού έργου.

Ενέκρινε την πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου περί ανυψώσεως του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου σε Τιτουλάριο Μητροπολίτη.

Ενέκρινε την πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου περί διορισμού του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Νικοδήμου Φαρμάκη στην θέση του Γενικού Διευθυντού της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ε.Κ.Υ.Ο.).
Ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος περί της διοργανώσεως:

α) Της 6ης Διεθνούς Συναντήσεως Ορθοδόξου Νεότητος στην Κραϊόβα της Ρουμανίας, από 5ης έως 8ης Σεπτεμβρίου ε.έ., με θέμα: «Πάντες εσμέν ποτήριον: πίστις, ελπίς, αγάπη» και
β) Του «2ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου Νέων» στην Ξάνθη, από 26ης έως 28ης Ιουλίου ε.έ., υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου.

Ενημερώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος:

α) Περί της διοργανώσεως του Η’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, για το έτος 2019.
β) Περί της συνάξεως των εκπροσώπων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την οργάνωση των Εορταστικών Εκδηλώσεων επί τη συμπληρώσει 200 ετών από της Εθνικής Παλιγγενεσίας το έτος 2021.
γ) Περί των Βραβεύσεων του Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού υπό το θέμα: «Η Πατρίδα μου το 2021».
δ) Περί της συμμετοχής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και των Ιερών Μονών Μεγάλου Σπηλαίου και Αγίας Λαύρας της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας στις εορταστικές εκδηλώσεις επί τη συμπληρώσει 200 ετών από της Εθνικής Παλιγγενεσίας το έτος 2021.

Ενέκρινε την πρόταση του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού) περί διοργανώσεως του Δ’ Πανελληνίου Συνεδρίου για Κληρικούς και Στελέχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στο πλαίσιο της προσκυνηματικής περιηγήσεώς του στα βήματα του Αποστόλου Παύλου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, επισκέφθηκε προχθές τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου.
Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)