21/9/19

«Παραφωνίες» μετά την απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά

Σχόλιο του ιστολογίου μας
Δεν θα κάνουμε προς το παρόν κάποια μακροσκελή ανάλυση των χθεσινών αποφάσεων του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά. Άλλωστε δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο των αποφάσεων.

Παρακολουθούμε ωστόσο στενά τις εξελίξεις. Και αναμένουμε την επίσημη τοποθέτηση του Υπουργείου Παιδείας.
Από χθες πάντως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε γνωστές για την πολεμική εναντίον των Θρησκευτικών ιστοσελίδες αναρτώνται σχόλια και αναλύσεις των αποφάσεων του ΣτΕ που είναι γεμάτα από ανακρίβειες, παραπληροφόρηση, παράλογες προσεγγίσεις και απόψεις που προκαλούν γέλιο και κλάμα μαζί. Και δεν είναι μόνο εκείνος ο «παράφωνος» επίσκοπος της Θράκης που έσπευσε να κάνει δήθεν αυτοκριτική αλλά μάλλον κριτική και μάλιστα σαν να μην διδάχτηκε τίποτε από τις αποφάσεις του ΣτΕ. Είναι και οι «εμπειρογνώμονες» που εκπόνησαν τα ακυρωθέντα Προγράμματα Σπουδών, κι ο επικεφαλής τους και οι συνεργάτες του, οι θεολόγοι του ΚΑΙΡΟΥ και οι φίλοι τους, που από τη μία «πενθούν», δίνουν «συλλυπητήρια» στους θεολόγους, για την «άνοιξη της Πράγας» που χάθηκε ή για τις «ερπύστριες» από τις οποίες πλέον μόνο ο Θεός μας σώζει και από την άλλη με σοβαρό δήθεν ύφος και επιστημοσύνη αναιρούν το σκεπτικό των δικαστών του ΣτΕ! Όλοι τους αυτοί θα λάβουν τις απαντήσεις που τους πρέπουν την κατάλληλη ώρα και στιγμή γιατί αρκετά πλέον μας κούρασαν τόσα χρόνια με τα έργα των χειρών τους που οριστικά και αμετάκλητα αποδείχτηκαν αντισυνταγματικά και ακυρώθηκαν. Όχι, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη αυτές τις πρώτες μέρες να ασχοληθούμε μαζί τους. Προέχουν άλλα αυτή τη στιγμή.
Ένα μόνο σχόλιο για την αποκατάσταση της αλήθειας. Επειδή πολλά από τα γνωστά παπαγαλάκια άρχισαν ήδη να αναφέρονται σε μάθημα προαιρετικό λόγω της μίας από τις χθεσινές αποφάσεις του ΣτΕ που έκανε δεκτή την αίτηση της Ένωσης Αθέων να χορηγείται απαλλαγή χωρίς ούτε αρνητική αναφορά στο θρήσκευμα, ξεκαθαρίζουμε προς το παρόν δύο πράγματα:
1. Η ίδια απόφαση κάνει ξεκάθαρα λόγο για δικαίωμα απαλλαγής αλλοθρήσκων, ετεροδόξων και αθέων για τους οποίους μάλιστα θέτει ευθέως το ζήτημα της απασχόλησής τους μέσω της παρακολούθησης άλλου μαθήματος. Δεν δίνεται δηλαδή γενικώς δυνατότητα απαλλαγής σε όλους. Ασφαλώς σημαντικότατο ρόλο θα παίξει στην καθημερινή εκπαιδευτική πράξη ο τρόπος με τον οποίο θα διατυπωθεί η επόμενη εγκύκλιος του Υπουργείου για τις απαλλαγές.
2. Η Ένωση Αθέων ζήτησε δικαίωμα απαλλαγής χωρίς καμία (ούτε αρνητική) αναφορά στο θρήσκευμα από το μάθημα των «νέων Θρησκευτικών» που ακυρώθηκε και όχι από το παλαιότερο μάθημα που ίσχυε έως το 2016. Η αίτησή της έγινε δεκτή. Τα «νέα Θρησκευτικά» παρόλο το «άνοιγμά» τους στις άλλες θρησκείες, την «αναβάθμισή» τους που ευαγγελίστηκαν οι συντάκτες τους, δεν έπεισαν τους αθέους να παραμείνουν στην τάξη για να τα παρακολουθήσουν. Το αντίθετο μάλιστα. Τους οδήγησαν στην προσφυγή στο ΣτΕ και στην τωρινή απόφαση που δίνει δικαίωμα απαλλαγής από αυτό, το δήθεν «μάθημα για όλους τους μαθητές». Επομένως ας μην επιρρίπτουν οι συντάκτες των «νέων Θρησκευτικών» την ευθύνη για οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς απαλλαγών σε όσους αγωνίστηκαν για ορθόδοξα χριστιανικά Θρησκευτικά. Τα «νέα Θρησκευτικά» που εκείνοι έφτιαξαν αποδείχτηκαν ακατάλληλα για την συντριπτική πλειονότητα των Ορθοδόξων μαθητών και ακυρώθηκαν αλλά και άχρηστα για τους άθεους μαθητές που πέτυχαν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα απαλλαγής τους από αυτά. Πλήρης, διπλή, πανταχόθεν αποτυχία!
Θα επανέλθουμε.

26 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μην τους αποπαίρνετε τόσο. Είναι πικραμένοι. Και ως γνωστόν «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη».

gkapetanakis είπε...

Προσέξτε σας παρακαλώ την διατύπωση της απόφασης του ΣτΕ . Δεν μιλάει απλά για ένα άλλο μάθημα που θα παρακολουθούν οι απαλλαγέντες αλλά για "ισότιμο" (με τα Θρησκευτικά) μάθημα. Δηλαδή άλλο μάθημα θρησκευτικών μονοφωνικό-κατηχητικό για εκείνους που θα το ζητήσουν(το υπουργείο θα αποφασίσει για τον αριθμό των μαθητών που θα συγκροτούν τμήμα). Όσο για τις απαλλαγές αφού δεν θα αναγράφεται στην αίτηση ο λόγος, πως είμαστε τόσο σίγουροι ότι δεν θα φύγουν από τη τάξη και βαπτισμένοι ορθόδοξοι μαθητές; ποιος ή τι θα τους εμποδίσει;

Ανώνυμος είπε...

ΕΤΣΙ ΜΠΡΑΒΟ!! ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΑ!

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ είπε...

Ασφαλώς υπάρχουν σημαντικά θέματα σχετικά με τις απαλλαγές. Η αίτηση με μόνη γενικόλογη επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης μας επαναφέρει στο καθεστώς προ της εγκυκλίου Λοβέρδου. Ωστόσο υπάρχει και η απόφαση του Διοικ. Εφετείου Χανίων και οι νομικοί θα πρέπει να μας πούνε πως θα συμβιβαστούν τα δύο αντίθετα μεταξύ τους: 1. Το δικαίωμα απαλλαγής με προστασία του προσωπικού δεδομένου του θρησκεύματος και 2. Η διασφάλιση της μη κατάχρησης των απαλλαγών από μαθητές που θα ζητούν απαλλαγή όχι για λόγους συνείδησης αλλά για λόγους ξένους προς το ζήτημα (π.χ. ένα μάθημα λιγότερο κλπ).

Το "ισότιμο" μάθημα Θρησκευτικών που αναφέρει η απόφαση είναι πρακτικά δύσκολο να υλοποιηθεί στα ελληνικά σχολεία (ποιοι θα το διδάσκουν; από ποιο βιβλίο; κλπ) μάλιστα δε εάν τα "ισότιμα" μαθήματα πρέπει να είναι πολλά αι διαφορετικά π.χ. απαλλαγέντες μαθητές μουσουλμανικού θρησκεύματος, απαλλαγέντες καθολικής ομολογίας κ.α.

Πάντως η απόφαση του ΣτΕ για τις απαλλαγές ήρθε όταν ίσχυαν στα σχολεία τα "νέα προγράμματα", τα οποία παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες δεν οδήγησαν στην πλήρη κατάργηση των απαλλαγών.
Επιπλέον, η μείζων απόφαση είναι η άλλη που αφορά το χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών που θα διδάσκονται οι μαθητές των ελληνικών σχολείων στη συντριπτική τους πλειονότητα. Μην αποπροσανατολίζουμε τη συζήτηση λοιπόν. Εδώ τα πράγματα είναι περισσότερο από σαφή!!!

Ανώνυμος είπε...

Και εδώ κάνετε λάθος. Η πρώτη Απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για απελευθέρωση των απαλλαγών εκδόθηκε το 2002 και προφανώς είναι άσχετη με τα νέα ΠΣ, ακόμη και με τα ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ. Η τελευταία Απόφαση της Αρχής (2019) απλώς επαναλαμβάνει την πρώτη. Μάλιστα λόγω εκείνης της πρώτης Απόφασης (77Α/2002) τέθηκε επιτακτικά το αίτημα να αναβαθμιστεί το μάθημα ώστε να γίνει πιο ελκυστικό στους μαθητές.
Για δε το ζήτημα της 115/2012 των Χανίων: Είναι γενικός κανόνας ότι κάθε νεώτερη Απόφαση υπερισχύει κάθε προηγούμενης, πολύ περισσότερο όταν η νεώτερη προέρχεται από μείζον όργανο. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που υπήρξαν και ανατροπές αυτής της μορφής. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

Για να καταλάβουμε δηλαδή:

Η πρώτη Απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για απελευθέρωση απαλλαγών το 2002 οδήγησε στα νέα ΠΣ.
Όμως παρόλο που ίσχυσαν τα νέα ΠΣ η νέα Απόφαση της Αρχής επέμεινε στο ίδιο αίτημα. Επομένως τα νέα ΠΣ δεν κατόρθωσαν να καταργήσουν τις απαλλαγές.

Για τις δικαστικές αποφάσεις για τις απαλλαγές, μην βιάζεστε. Υπάρχει ανάγκη ανάλυσής του από νομικούς που γνωρίζουν καλύτερα. Ούτε ολόκληρο το κείμενο της απόφασης του ΣτΕ δεν είδαμε ακόμη. Εκτός κι αν κάποιοι εν τέλει επιχαίρουν μαζί με τους άθεους για την απόφαση με τη λογική ότι αφού τα δικά τους ΠΣ ακυρώθηκαν, τώρα πρέπει να ισχύσει το "γαία πυρί μιχθήτω".

Ανώνυμος είπε...

Αυτό ελπίζετε, ότι είναι "πρακτικά δύσκολο να υλοποιηθεί"; Εδώ η θρησκευτική ελευθερία πάει περίπατο;
Πάντως, μην είστε τόσο σίγουροι ότι είναι δύσκολο. Η ουδετερόθρησκη ηθική που ζητάνε οι Άθεοι είναι ήδη λυμένο θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Συναδελφοι ηρθε το τελος του μαθηματος.

Ανώνυμος είπε...

Η Ένωση Αθέων ως γνωστόν εκπροσωπεί πολίτες μετρημένους στα δάχτυλα αν όχι του ενός , το πολύ των δύο χεριών. Αν αυτοί θέλουν απαλλαγή, ας την λάβουν.

Το μόνο ουσιαστικό ζήτημα για τις απαλλαγές είναι με ποιο τρόπο αυτές θα εγκρίνονται ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνεται κατάχρηση από μαθητές που θα ζητούν απαλλαγή όχι για λόγους θρησκευτικής συνείδησης αλλά για άλλους. Απλή σκέψη κάνω, ότι εάν ο απαλλαγείς μαθητής υποχρεώνεται σε παρακολούθηση άλλου μαθήματος είτε θρησκευτικής απόχρωσης (π.χ. ηθική) είτε άλλο, σε άλλη τάξη, οι απαλλαγές θα είναι ελάχιστες.

Η υποχρεωτικότητα του ΜτΘ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Ας πάψουν οι κινδυνολογίες περί προαιρετικότητας. Και είμαστε ακόμα ζωντανοί. Θα παλέψουμε για την αποτροπή κάθε εγκυκλίου που θα αφήνει περιθώρια κατάχρησης των απαλλαγών. Με κάθε πρόσφορο τρόπο...

Ανώνυμος είπε...

Προσέχετε τι γράφω! Είπα ότι "τέθηκε επιτακτικά το αίτημα να αναβαθμιστεί το μάθημα ώστε να γίνει πιο ελκυστικό στους μαθητές". Αυτό και μόνον! Και πράγματι, την τελευταία τριετία, οι απαλλαγές όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά μειώθηκαν, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία του Υπουργείου. Μακάρι να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και στη συνέχεια! θα το δούμε.

Ανώνυμος είπε...

Οι απαλλαγές μειώθηκαν λόγω εγκυκλίου Λοβέρδου που διόρθωσε την κατάχρηση του δικαιώματος απαλλαγής και όχι λόγω των νέων ΠΣ. Μην τρελαθούμε κιόλας...

Ανώνυμος είπε...

Για το σχόλιο 9.50: Στα σχολεία δεν θα υποβάλει αίτηση απαλλαγής η Ένωση Αθέων, με τα λίγα μέλη της, αλλά κάθε μαθητής και γονιός που επιθυμεί, επειδή έτσι του αρέσει. Όλοι έχουμε την εμπειρία του 2008 και ξέρουμε πολύ καλά τι θα γίνει, ειδικά τώρα που δεν θα υπάρχει θρήσκευμα στα Απολυτήρια. Όσοι εξακολουθείτε να ελπίζετε στις νομικές λύσεις βρείτε γρήγορα μια, να την πείτε και σε μας!

Ανώνυμος είπε...

Μονόδρομος η επιστροφή στα Αναλυτικά και τα Βιβλία προ του 2016.

Για τις απαλλαγές απαιτείται γνωμοδότηση νομικών. Δεν πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις. Κυρίως προηγείται η συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ που καταργεί τα Θρησκευτικά Γαβρόγλου καθώς αφορά στους περισσότερους μαθητές των σχολείων και ακολουθεί η ρύθμιση του ζητήματος των απαλλαγών που αφορά σε μικρό αριθμό μαθητών. Ελπίζω να μην δούμε βιαστικά νέα εγκύκλιο απαλλαγών και κωλυσιεργία στην απόσυρση των νέων ΠΣ και Φακέλων και στην επαναφορά των Αναλυτικών, την εκτύπωση των παλιών βιβλίων και την αποστολή τους άμεσα στα σχολεία. Και θα θυμάστε: Το ΣτΕ έχει και Τμήμα συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις του...

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας τα σχόλια επί της αποφάσεως του ΣτΕ πολλών θεολόγων που έφτιαξαν τα ακυρωθέντα Π.Σ. καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι από δαύτους πάσχουν από πολλά κόμπλεξ και χαρακτηρίζονται από επιστημονική ανεπάρκεια. Δεν συζητώ καν για το αντιεκκλησιαστικό τους μένος και την πλήρως εκκοσμικευμένη λογική τους, δείγματα της πλήρους άγνοιας που έχουν για την ουσία και το βάθος της Ορθόδοξης ζωής και θεολογίας. Φαίνεται πως γι' αυτούς τους λόγους τελικά με περισσή ευκολία αντικατέστησαν τα ορθόδοξα θρησκευτικά με ένα πολυθρησκειακό, κοινωνιολογικής απόχρωσης, τίποτα.

Κ.

Ανώνυμος είπε...

Το δρόμο των Απαλλαγών τον άνοιξαν οι γνωμοδοτήσεις της Αρχής Προστασίας προσωπικών Δεδομένων και οι παλαιότερες υποδείξεις της δήθεν ανεξάρτητης αρχής του Συνήγορου του Πολίτη το 2008, επί πρασινο-φρουρού Γ.Καμίνη και όχι η προχθεσινή Απόφαση του ΣτΕ. Παρά τις αθρόες απαλλαγές επί Γιαννάκου και Στυλιανίδη, κατονομάστε μου έναν Συνάδελφο που να απολύθηκε λόγω ελλείψεως ωρών ή μαθητών. Άς σταματήσουν λοιπόν οι διάφορες ( υποκινούμενες ή ολοφυρόμενες πολιτικά ) Αριστερόφρονες Κασσάνδρες και Πυθίες. Το μάθημα είναι κατοχυρωμένο Συνταγματικά και, από προχθές οριστικά και αμετάκλητα, Ορθόδοξο Χριστιανικό. Από εκεί και πέρα, όσοι επιθυμούν να απαλλαγούν ώρα τους καλή και καλό αντίστοιχο ή παραπλήσιο μάθημα θρησκειολογικό. Τα παιδιά που έχουν θρησκευτική αγωγή και παιδεία από το σπίτι τους, μας είναι αρκετά. Θα το πάρουν όλα αυτά που δεν θα παρεμποδίζουν κιόλας τη μαθησιακή διαδικασία για τα υπόλοιπα κι έχοντας την εντύπωση πως μας κάνουν και χάρη που παρευρίσκονται στην τάξη.
Να θυμίσω ότι ο πολύς Φίλης έλεγε με Σταλινικό ύφος το 2016 πως ή αποδεχόμαστε το παρόν Θρησκειολογικό μάθημα ή γίνεται Ορθόδοξο και επιλεγόμενο και ακολουθούν απολύσεις ; Ήταν καλύτερο αυτό ή η σημερινή Απόφαση του ΣτΕ ;
Το λοιπόν το μάθημά μας είναι πλέον πλήρως νομικά κατοχυρωμένο και Ορθόδοξο, ουδείς απολύεται - μην πω πως μάλλον κλωνοποιούνται και οι ώρες μας - και δεν μας απασχολεί νομικά ούτε παιδαγωγικά πόσοι και ποιοί θα απαλλαγούν διότι δεν είμαστε Καθηγητές επιλεγόμενου μαθήματος, όπως π.χ. Τα Αγγλικά της Γ΄ Λυκείου, για να φοβόμαστε εάν θα συγκεντρωθούν 15 μαθητές για να υπάρξει τμήμα. Τέλεια και Τελεία!

Ανώνυμος είπε...

Θα επανέλθω στο θέμα των αντιδράσεων των συγγραφέων και των Θεολόγων που υποστηρίζουν τα νέα ΠΣ που ακυρώθηκαν οριστικά και αμετάκλητα.
Θυμάστε φίλοι, το 2011 όταν ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για τα αθεολόγητα περιεχόμενα του ΠΣ. Θυμάστε βέβαια τον άγιο Πορφύριο στην ίδια κατηγορία με τον Δαλάι Λάμα και τόσα άλλα που προκάλεσαν σεισμό για το ΠΣ και την αρχή του τέλους του.

Τότε οι συντάκτες του ΠΣ δεν παραδέχονταν ούτε καν συζητούσαν πως το ΠΣ έχει το παραμικρό λάθος. Σιγά σιγά, εξαιτίας της γενικής κατακραυγής άρχισαν να ψιλοδιορθώνουν το ΠΣ, σε όσα σημεία βεβαίως δεν άλλαζαν τον πανθρησκειακό προσανατολισμό του.

Γι' αυτούς τότε ήμασταν ακραίοι κ.α. φαιδρά.
Σήμερα μετά από τόσες ακυρωτικές αποφάσεις, αυτοί οι άνθρωποι που ακόμη και στην Ιερά Σύνοδο είπαν ψέματα, μήπως πρέπει να σκεφτούν πως ο γιαλός δεν πάει στραβά, αλλά ότι αυτοί στραβά αρμενίζουν;

Μήπως να αναλογιστούν την ευθύνη τους για την τόση ταλαιπωρία των μαθητών και των οικογενειών τους, για τον διασυρμό του ΜτΘ και των Θεολόγων συναδέλφων τους, για το ξεχαρβάλωμα του μαθήματος, που έχασε τη συνοχή και την σειρά των θεμάτων του κατά τάξη;

Δε λέμε να ζητήσουν δημοσίως συγνώμη από τον ελληνικό λαό και τους συναδέλφους τους για την απίστευτη ταλαιπωρία που τους προκάλεσαν κι από την Εκκλησία που είπαν ψέματα. Όμως ας μην επιχειρηματολογούν πλέον υπέρ του ΠΣ, διότι έτσι δείχνουν πως πρόβλημα έχει επίσης και το μυαλό τους.

Δεν μπορεί όλους μας να μας βγάζουν σκοταδιστές (και τους δικαστές επομένως που αποφάσισαν) ότι το ΜτΘ που αφορά τους Ορθόδοξους μαθητές πρέπει να είναι σύμφωνο με την πίστη της Ορθόδοξης Εκκλησίας) και ότι αυτό συνεπάγεται μάθημα "κατηχητικό" όρος που παραπέμπει αρνητικά στο Κατηχητικό των ενοριών κ.α. φαιδρά.

Αδελφοί το πίπτειν ανθρώπινο. Το εμμένειν σατανικό. Μακριά από σας και από όλους μας.

Ανώνυμος είπε...

Σε λίγα χρόνια που δε θα έχουμε μαθητές στα τμήματά μας θα καταλάβουμε που μας οδήγησαν οι προσφυγές στα δικαστήρια και ο εμφύλιος στον κλάδο.Αυτοί που πολέμησαν τα παλαιά βιβλία (του 2006), πήγαν στα δικαστήρια για να τα επαναφέρουν. Τα νέα Π.Σ ήταν πολύ απαιτητικά, χρειάζονταν πολύ δουλειά από τον εκπαιδευτικό για να μπορέσει να σταθεί μέσα στην τάξη. Πίσω από την πολεμική εναντίον του μαθήματος στοιχήθηκαν άνθρωποι φυγόπονοι και ξεπερασμένων θεολογικών και παιδαγωγικών αντιλήψεων. Για να καλύψουν τη φυγοπονία τους και τα παρωχημένα μυαλά τους, φαντάστηκαν και κατασκεύασαν συνωμοσίες για αλλοίωση του ορθόδοξου φρονήματος των μαθητών.

Ανώνυμος είπε...

Oι περισσότεροι αναπληρωτές θεολόγοι είναι ανήσυχοι για το μέλλον. Έχει να πει κάτι σε αυτούς η ΠΕΘ;

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΕΡΩΤΩΜΕΘΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΟΥΜΕΝ: ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ;;;;

Από το προσωπικό Ιστολόγιο του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου.

http://mkka.blogspot.com/2019/09/blog-post_21.html

Ανώνυμος είπε...

Από πού το συμπεράνες αυτό ανώνυμε 1:34 μ.μ.; Ποιοί σου το είπαν;
Καιρίτες ή Συριζαίοι ή και τα δύο;

Ανώνυμος είπε...

Το συριζαίϊκο οικουμενιστικό σχόλιο 11:45 π.μ. κάνει την ημέρα-νύχτα!
Είναι μόνο για άσχετους εντελώς!

Ανώνυμος είπε...

22 Σεπτεμβρίου 2019 - 4:52 μ.μ.:
Συνάδελφε, ο 11:45 π.μ. δεν είναι άσχετος εντελώς αλλά είναι ο γνωστός εδώ και τρία χρόνια εμφανής οπαδός κι υμνητής του νπσ του Φίλη, δούρειος ίππος και στίγμα για τον κλάδο που, αντί να εκφράζει τη σφοδρή λύπη του για την απόφαση του ΣτΕ, θα έπρεπε κανονικά να ντρέπεται που καλλιεργεί κλίμα ηττοπάθειας ή μοιρολατρίας και που επιτίθεται στους συναδέλφους του, μηρυκάζοντας χρόνια τα ίδια και τα ίδια λεγόμενα, σαν κίτρινος τύπος. Ήταν επιλογή του να συνταχθεί με το στρατόπεδο των ηττημένων Φίλη - Γαβρόγλου. Τώρα, ας τον παρηγορήσουν αυτοί. Γνώμη μου είναι πως σκόπιμα καθυστέρησε τόσο πολύ η γνωστοποίηση της Δικαστικής Απόφασης, συνδυαζόμενη με την πρόωρη αποχώρηση του Σύριζα από την εξουσία, ώστε να σκάσει η χειροβομβίδα στα χέρια της επόμενης Κυβέρνησης ( Μητσοτάκη ) και όχι στα χέρια τους δηλαδή του οικτρά αποτυχημένου Σύριζα.

Ανώνυμος είπε...

Στη χώρα που καταργεί κάθε αναφορά στη θρησκεία των μαθητών (βλ. απολυτήρια) εσείς θα κάνετε μάθημα σε ορθοδόξους! Απορώ που θα τους βρείτε...

Ανώνυμος είπε...

@8:18 π.μ., από το 2000 μ.Χ. έχει απαλειφθεί το θρήσκευμα από τις ταυτότητες των Ελλήνων πολιτών όμως δεν παύσαμε να είμαστε Ορθόδοξο Χριστιανικό Κράτος. Αλλά μάλλον εσύ είσαι υπέρ της ουδετεροθρησκείας κτλ κτλ.
Ώς αναφορά το πικρόχολο σχόλιο σου ''που θα βρούμε ορθόδοξους μαθητές'', με αυτή τη λογική δεν θα έπρεπε να είχε μπει στον κόπο και ο Ιησούς Χριστός να κατέλθει εξ ουρανού διότι επί της γης δεν υπήρχε τότε κανένας Χριστιανός ούτε για δείγμα.
Άν και διαβάζοντας τώρα κι Εκείνος το σχόλιο ενός - Θεολόγου μάλιστα - να ρίπτει την ασπίδα του αγώνα κατά γης και να λυπάται που νίκησε ο κλάδος του δικαστικά, πολύ φοβάμαι μήπως άρχισε να μετανιώνει που κατήλθε, έπαθε, σταυρώθηκε και ανεστήθη για να ακούει κι από πάνω τέτοια σχόλια.

Γκουρβελος Παναγιωτης είπε...

Συνάδελφοι του "Καιρού", αφού τα Νεα εκσυγχρονιστικά Θρησκευτικά είναι για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές μας, γιατί αλήθεια δεν τα διδάσκονται και οι Ρωμαιοκαθολικοί, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι μαθητές μας, αλλά αντίθετα διδάσκονται τα δικά τους Θρησκευτικά με δικούς τους ομόδοξους ή ομοθρήσκους καθηγητές; Γιατί αυτοί δεν επιθυμούν -και μπράβο τους!- να γίνουν πνευματικοί γενίτσαροι, αυριανοί υπηρέτες της πανθρησκειακης και φασιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Ανώνυμος είπε...

Σωστός ο κ. Γκούρβελος Παναγιώτης. Η Νέα Τάξη Πραγμάτων είναι πανθρησκειακή και ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ!

Ακριβώς όπως το είπε!


ΡΩΜΗΟΣ ΕΛΛΗΝ

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)