11/12/19

ΔΙΣ: Η Εκκλησία της Ελλάδος ελεύθερα και αβίαστα απεφάσισε την αποδοχή της ανακηρύξεως του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας


Ολοκλήρωσε τις εργασίες της η Ιερά Σύνοδος
(11/12/2019)

Συνήλθε από την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου έως και σήμερα η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ηςΣυνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. 

Κατά τις τρεις Συνεδρίες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε: 

- Τον νέο Κανονισμό της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) με τις γενόμενες τροποποιήσεις, ως και τον Προϋπολογισμό Εσόδων και Εξόδων του οικονομικού έτους 2020 της αυτής Υπηρεσίας.

- Τα προγράμματα των εορτασμών της ιεράς μνήμης του Αγίου Φωτίου (6-2-2020), προστάτου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και της Κυριακής της Ορθοδοξίας (8-3-2020). Κατά τη Συνοδική Θεία Λειτουργία, η οποία θα τελεσθεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, ώρισε ως ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο.

- Το σχέδιο Μηνύματος για την εορτή των αγίων Τριών Ιεραρχών, το οποίο υπέβαλε η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Η Δ.Ι.Σ. διώρισε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Άγγελο Ανθόπουλο, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Επίσης, σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Εισηγήσεις Συνοδικών Επιτροπών, τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα και ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών.

Ακολούθως, η ΔΙΣ λαβούσα υπ’ όψη της τα κατά καιρόν λεγόμενα, γραφόμενα, και διά των ηλεκτρονικών μέσων μεταφερόμενα περί του ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, επειδή απεδέχθη συνοδικώς την υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανακήρυξη του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, θα είναι τυχόν υπεύθυνη για την οποιανδήποτε γεωπολιτική μεταβολή και για τα όποια προβλήματα μπορούν να ανακύψουν στην περιοχή μας,
ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ :


• Η Εκκλησία της Ελλάδος ελεύθερα και αβίαστα και στα πλαίσια της συνοδικότητός Της απεφάσισε την αποδοχή της υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανακηρύξεως του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Η συγκεκριμένη Απόφασή Της βασίζεται απολύτως στην Κανονική και Εκκλησιαστική Παράδοση και δεν έχει οιανδήποτε σχέση με «εθνικισμούς» και άλλες «άνωθεν» παρεμβάσεις, όπως άκριτα και εντελώς αβίαστα διαδίδεται από κάποιους.

• Η αγία μας Εκκλησία σέβεται πλήρως και ουσιαστικώς την ελευθερία και την ευθύνη εκάστου ανθρώπου, τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών κάθε χώρας, και το θρησκευτικό «πιστεύω» των πιστών όλων των Ομοδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών, και εύχεται πάντοτε «υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου».

Τέλος, η ΔΙΣ δηλώνει υπευθύνως ότι οιαδήποτε άλλη αντίθετη άποψη, διατύπωση και αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα είναι άκαιρη, άκριτη, και προέρχεται εντελώς «εκ του πονηρού».

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.-

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΣΥΝΟΔΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΧΩΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ.....

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)