11/1/20

Παύει η αργία των Τριών Ιεραρχών - Επανέρχεται ο εορτασμός τους την 30η Ιανουαρίου

Με διάταξη (άρθρο 56) που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή καταργείται η αργία των Τριών Ιεραρχών και επανέρχεται ως ημέρα εορτασμού των Αγίων η 30η Ιανουαρίου.
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η διάταξη

Η αιτιολογική έκθεση της διάταξης

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άλλη μία απόδειξη ότι η Ν.Δ. δεν είναι ίδια με τον ΣΥΡΙΖΑ!
Και για όσους δεν μπορούν να καταλάβουν στην διαφορά μεταξύ Ιεραρχίας και Κυβέρνησης λέγομε: Μη ζητάτε από την κυβέρνηση να κάνει αυτά που δεν της ανήκουν. Δεν είναι ο Μητσοτάκης Αρχιεπίσκοπος, ούτε η Κεραμέως Ιγνάτιος ή Εφραίμ.....

Ανώνυμος είπε...

Είναι βέβαιο ότι θα πετάξουν από τη χαρά τους οι εκπαιδευτικοί που γιόρταζαν τους προστάτες της παιδείας και των γραμμάτων από το σπίτι τους κάθε 30 του Γενάρη. Ήταν γελοίο όμως αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, να είναι κλειστά τα σχολεία εκείνη την ημέρα, κανένας από τους καθηγητές ή τους δασκάλους να μην έχει αντίρρηση γι αυτό -διότι απλά τους βόλευε- και να εμφανίζεται εθελοντικά ο θεολόγος, άντε και ελάχιστοι συνάδελφοι ακόμα και μερικοί μαθητές, στον ενοριακό ναό, όταν κανενός άλλου επαγγελματικού κλάδου οι υπηρεσίες, δεν κατεβάζουν ρολά την ημέρα που γιορτάζει ο προστάτης άγιός του. Στις 8 Νοεμβρίου π.χ. -ημέρα εορτής των Ταξιαρχών- γιορτάζει η πολεμική αεροπορία, και τα αεροδρόμιά της, όχι μόνο λειτουργούν αλλά είναι και ανοιχτά στο κοινό.

Ανώνυμος είπε...

Μολονότι είναι όντως θετική η επαναφορά στο αυτονόητο, η καθιέρωση της ημέρας ως εορτασμός και όχι αργία, είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που αποφεύγουν τη λέξη εκκλησιασμός (όπως ο διάολος το λιβάνι). Γράφουν στην αιτιολογική έκθεση ότι "οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θρησκευτικές ...δραστηριότητες". Πορφανώς υπονοείται αλλά δεν λέγεται ρητώς ο εκκλησιασμός, η κύρια "θρησκευτική δραστηριότητα".
Για να μην τους αδικώ, ίσως ρητά το αναφέρουν στην εφαρμοστική εγκύκλιο/οδηγία που πιστεύω πως θα σταλεί στα σχολεία μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου δηλ. παραμονές της εορτής!

Ανώνυμος είπε...

Και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και όλοι οι άλλοι είναι παντελώς αδιάφοροι έως ξεκάθαρα απέναντι στο να μπαίνει η θρησκεία στα πόδια τους. Απλά αγοράζουν θύματα αλλά και τυχοδιώκτες ψηφοπελάτες από διαφορετικούς πάγκους και με τα τσιράκια τους παίζουν με τα εύκολα και τα ανώδυνα όπως το παραπάνω.
Τι νόημα έχει να συνεχίσω ... ;
Μήπως είναι το μόνο σημείο της δημόσιας ζωής στο οποίο το ιδεολογικό όπιο πάει σύννεφο και η κάθε εξουσία (δήθεν δεξιά ή αριστερή) κάνει τη δουλειά της;

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς και η ΝΔ είναι το ίδιο για να μην πω χειρότερη από πολλούς. Κουτόχορτο αλλού.

Unknown είπε...

Πού αναφέρεται ο εκκλησιασμός.
Θα περιμένουμε την εγκύκλιο.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)