18/2/20

Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος, Να επιστρέψουμε στα παλιά βιβλία Θρησκευτικών μέχρι να ετοιμαστούν νέα


Τον έντονο προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο διδάσκονται τα θρησκευτικά εξέφρασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος μιλώντας στην ετήσια εορταστική του εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Πολυτέκνων Χαλκιδικής στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρναίας.
Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι τα θρησκευτικά δεν θα πρέπει να γίνονται μέσα από τα «φυλλάδια Γαβρόγλου-Φίλη» επειδή δεν μπορούμε να ακόμα να φτιάξουμε βιβλία. Πρότεινε μάλιστα, να «επιστρέψουμε στα παλιά βιβλία για να διδάσκονται τα παιδιά θρησκευτικά κι όχι αλλοφροσύνες με κομματικά πολύχρωμες αναδιατάξεις περί την πίστη».

«Δεν δικαιολογείται η κυβέρνηση να αναγνωρίζει την εκκλησία και αυτή τη στιγμή τα θρησκευτικά να μην στέκουν στο σχολείο. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο» επεσήμανε.

Αναφερόμενος στην πρόταση των πρώην Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου και Φίλη να αφαιρεθεί το «Θρησκευμάτων» από τον τίτλο αλλά και τις αρμοδιότητες του υπουργείου, ο Σεβασμιώτατος τονισε: «Φθάνει η αγάπη τους και η αρωγή τους προς την Εκκλησία. Τη γνωρίσαμε. Φθάνει πια. Υπήρξαν αίτια της διάλυσης του μαθήματος. Μέχρι τώρα δεν τα κατάφεραν, αλλά να αφήσουν ήσυχο τον δάσκαλο και τον καθηγητή και την εκκλησία να κάνουν τη δουλειά τους».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Βατοπαιδινοί πατέρες, Ιερομόναχοι Γεώργιος και Τιμόθεος, οι οποίοι εκπροσώπησαν τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ και βράβευσαν εκ μέρους της Μονής τους μαθητές που αρίστευσαν τη χρόνια που πέρασε αλλά και τις μητέρες τους. Πρόκειται για μια πράξη της Ιεράς Μονής με την οποία στηρίζει την πολύτεκνη οικογένεια σε μια δύσκολη εποχή για το θεσμό της οικογένειας και μάλιστα της πολύτεκνης. Μαζί με τα βραβεία δόθηκε κι ένα χρηματικό ποσό στον κάθε μαθητή ως ευλογία από τη Μονή.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστή η πρότασή του μητροπολίτη Ιερισσού.

Κ.

Ανώνυμος είπε...

Η συντριπτική πλειοψηφία των ιεραρχών πάντως, ποιούν την νήσσαν και αδιαφορούν τα τέσσερα τελευταία χρόνια, για το τι θρησκευτικά προτείνουν οι φάκελοι μαθήματος να διδάσκονται οι μαθητές, και κάποιοι εξ αυτών (με πανεπιστημιακή έδρα μάλιστα),επιμένουν στην πολιτική Φίλη Γαβρόγλου,υποστηρίζοντας τον δήθεν εκμοντερνισμό του μαθήματος.Ελάχιστες οι φωτεινές εξαιρέσεις ιεραρχών που αγωνίζονται για ορθόδοξο μτθ!

Ανώνυμος είπε...

Για να επιστρεψουν τα παλια βιβλια, πρεπει πρωτα να επιστρεψει το παλιο αναλυτικο προγραμμα σπουδων. Διαφορετικα, θα εχουμε τον τραγελαφο του 2016-2017, οταν αποσταλει και χορηγηθει τα παλια βιβλια στα σχολεια και στους μαθητες, ενω με την εναρξη των μαθηματων ισχυσε το νεο αναλυτικο προγραμμα σπουδων, εντελως διαφορετικο απο αυτο που υποστασιοποιουσαν τα βιβλια. Θα πει ποτε κανεις δημοσιολογων αυτο το πραγμα με τ' ονομα του η θα παριστανουν ολοι πως ειναι απλως ζητημα εντολης τυπωσης εγχειριδιων;

Ανώνυμος είπε...

Σημαντικό ερώτημα προς τον Σεβ. Ιερισσού: Έχει διαβάσει τα παλαιά βιβλία, αλλά και τους Φακέλους Μαθημάτων των νέων προγραμμάτων; Αμφιβάλλω και λυπάμαι για τον ίδιο, διότι ποιμαίνει μια μητρόπολη που ο προκάτοχός τους, ο μακαριστός Νικόδημος, είχε άλλο ήθος, ζούσε και έπραττε εν Χριστώ, κι όσα έλεγε ήταν μετρημένα λόγια.

Ανώνυμος είπε...

Ψήφισμα Μητροπόλεως Ιερισσού (επί ημερών μακαριστού Νικοδήμου) και Συλλόγων για το νέο μάθημα Θρησκευτικών

http://thriskeftika.blogspot.com/2012/02/blog-post_1806.html

Αποσπάσματα:
Τό νέο Πρόγραμμα Σπουδῶν εἶναι ἀντισυνταγματικό...

Τό μάθημα ὅπως προτείνεται θά εἶναι δυσνόητο γιά τούς μαθητές τοῦ Δημοτικοῦ καί τοῦ Γυμνασίου, χωρίς ἐνδιαφέρον καί ἄσχετο μέ τίς Ὀρθόδοξες ἐμπειρίες. Καλοῦνται οἱ μικροί μαθητές νά μελετήσουν τό Ἰσλάμ, τόν Βουδισμό, τόν Ἐβραϊσμό, τόν Ἰνδουϊσμό καί τίς ἄλλες θρησκεῖες ἐνῶ θά ἀγνοοῦν τῆν Ὀρθόδοξη πίστη.

Δέν εἶναι δυνατόν ἐν ὀνόματι τῆς παγκοσμιοποίησης καί τῆς πολυπολιτισμικότητας τά δικά μας παιδιά νά ὑφίστανται προσηλυτισμό στήν πανθρησκεία.

Ζητοῦμε τήν ἄμεση ἀνάκληση τοῦ νέου Προγράμματος Σπουδῶν γιά τά Θρησκευτικά.
Ζητοῦμε τό Ὑπουργεῖο σέ συνεργασία μέ τήν Ἱερά Σύνοδο, τίς Θεολογικές Σχολές καί τήν Πανελλήνια Ἕνωση Θεολόγων νά συντάξουν ἕνα νέο Πρόγραμμα, πού θά δυναμώνει τήν Ὀρθόδοξη αὐτοσυνειδησία, θά περιφρουρεῖ τούς μαθητές ἀπό τήν προπαγάνδα τῶν παραθρησκευτικῶν ὁμάδων καί μέ βάση τή σύγχρονη Παιδαγωγική θά εἶναι προσιτό γιά τούς μαθητές.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 11:54 π.μ.
Διάβασε το σημερινό σχόλιο 12:53 μμ για να δεις πόσο πλανάσαι.

Ανώνυμος είπε...

Συνάδελφοι ξέρω τι έλεγε ο μακαριστός Νικόδημος για τα θρησκευτικά. Κι επειδή τον εγνώριζα προσωπικά, του έλεγε τη διαφωνία μου. Αλλά, τουλάχιστον, εκείνος είχε ρίξει μια ματιά στα παλιά και καινούργια βιβλία. Και η διαφωνία του με τα νέα προγράμματα βασιζόταν στην προσέγγιση της Ορθόδοξης Παράδοσης γενικότερα μέσα στο σχολείο. Όσο, για τους άλλους ιεράρχες, δυστυχώς, οι περισσότεροι ούτε μια σελίδα δεν έχουν διαβάσει από τα βιβλία. Ακολουθούν πιστά τους παραπληροφορούντες παρατρεχάμενους που τους ακολουθούν και τους κολακεύουν. Αυτά προς αποκατάσταση της αληθείας, αλλά και προς αποκατάσταση της δημιουργίας εντυπώσεων. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 5:22 μμ μην κάνεις την μέρα, νύχτα και μην δημιουργείς ψεύτικες εντυπώσεις.
Οι ιεράρχες που καταδικάζουν τα βλαβερά θρησκειολογικά βρίσκονται μέσα στην αλήθεια, ακόμα και αν ισχύει αυτό που λες ότι δεν τα 'χουν δει.
Δεν το ξέρεις εσύ, ούτε μπορεί να το ξέρεις τί έχουν δει , διότι δεν μένεις μαζί τους.

Α.

Ανώνυμος είπε...

Η μόνη, πρακτικά, λύσις είναι όντως η επιστροφή των παλαιών βιβλίων θρησκευτικών, χωρίς περιστροφές.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)