26/4/20

H Γερμανία στο «άρμα» των Google και Apple για την ανίχνευση του ιού μέσω smartphone

Η Γερμανία εγκαταλείπει την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία PEPP-PT για χάρη των αποκεντρωμένων πρωτοκόλλων που υποστηρίζουν οι Google και Apple υπό το βάρος των ανησυχιών για ένα κράτος «Μεγάλου Αδερφού».

Αλλαγή πορείας για την Γερμανία που πλέον υποστηρίζει την προσέγγιση των Apple και Google για την τεχνολογία που θα χρησιμοποιούν τα smartphone στον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο υπουργός της Καγκελαρίας Χέλκε Μπράουν και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσαν στην εφημερίδα Welt am Sonntag ότι το Βερολίνο θα υιοθετήσει την αποκεντρωμένη» προσέγγιση για τον εντοπισμό των ψηφιακών επαφών, εγκαταλείποντας την εναλλακτική της εγχώριας λύσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters τα κράτη σπεύδουν να αναπτύξουν εφαρμογές για την αξιολόγηση του κίνδυνου προσβολής και ενώ οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη έχουν επιλέξει τη χρήση της τεχνολογίας των Bluetooth ως την καλύτερη προσέγγιση, διαφοροποιούνται ως προς την καταγραφή τους σε έναν κεντρικό διακομιστή ή σε μεμονωμένες συσκευές.

Η Γερμανία μέχρι την Παρασκευή υποστήριζε την πρωτοβουλία που ονομάζεται Πανευρωπαϊκή Προστασία Προσωπικών Δεδομένων Ανίχνευσης Εγγύτητας (PEPP-PT), της οποίας η κεντρική προσέγγιση επικρίθηκε από εκατοντάδες επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι ανοίγει τον δρόμο για την κρατική επιτήρηση.

«Θα υποστηρίξουμε μια αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική που θα αποθηκεύει τις επαφές μόνο στις συσκευές. Αυτό είναι καλό για εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Μπράουν στη δημόσια τηλεόραση της ARD κατά τη διάρκεια συνέντευξης.

Παρότι η ανίχνευση επαφών μεσω smartphone με τη χρήση Bluetooth είναι μια τεχνολογία που δεν έχει δοκιμαστεί ευρέως και τα πρώτα αποτελέσματά της σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη είναι μέτρια, η ανάπτυξή της ήδη επαναπροσδιορίζει τη σχέση κράτους – ατόμου.

Η λειτουργία της βασίζεται στην αξιολόγηση της εγγύτητας και της διάρκειας της επαφής των ατόμων. Στην περίπτωση που κάποιος διαγνωστεί θετικός στον COVID-19 θα ειδοποιούνται οι πρόσφατες επαφές του ώστε να απευθυνθούν σε γιατρό, να εξεταστούν για τον ιό ή να απομονωθούν.

Ένα από τα μέλη της πρωτοβουλίας PEPP-PT, το ερευνητικό Ινστιτούτο Fraunhofer HHI της Γερμανίας, ενημερώθηκε το Σάββατο ότι του αφαιρούνται οι αρμοδιότητές του στο project σύμφωνα με αλληλογραφία που επικαλείται το Reuters.

«Το έργο θα παραδοθεί σε άλλους οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα για τη δημιουργία μιας αποκεντρωμένης λύσης», αναφέρει ο επικεφαλής του Fraunhofer HHI σε μήνυμά του προς τους συναδέλφους του.

Η αλλαγή της γερμανικής προσέγγισης θα την ευθυγραμμίσει με αυτήν της Apple και της Google (μητρικής της Alphabet), οι οποίες δήλωσαν ότι εντός του μήνα θα αναπτύξουν νέα εργαλεία για να υποστηρίξουν την αποκεντρωμένη ανίχνευση επαφών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το iPhone της Apple θα λειτουργεί σωστά μόνο με αποκεντρωμένα πρωτόκολλα όπως το DP-3T, το οποίο αναπτύχθηκε από μια ομάδα υπό ελβετική ηγεσία και υποστηρίχθηκε από την Ελβετία, την Αυστρία και την Εσθονία.

Οι υποστηρικτές του πρωτοκόλλου DP-3T, λένε ότι παρέχεται ακόμα η δυνατότητα στους χρήστες να επιλέξουν το αν θα χρησιμοποιηθεί ο αριθμός του τηλεφώνου τους για να βοηθήσουν στην ανίχνευση επαφών – αλλά αυτό θα είναι μέρος μιας εφαρμογής, όχι της αρχιτεκτονικής του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)