Στις 05.09.2022 δημοσιεύτηκε στην kathimerini.gr άρθρο σχετικό με το μάθημα των Θρησκευτικών. Μαζί με το κείμενο του άρθρου δημοσιεύεται πίνακας με στατιστικά στοιχεία των μαθητών που πήραν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά κατά τα σχολικά έτη από το 2015-2016 έως το 2019-2020.
Για να φανεί η απόκλιση μεταξύ των πληροφοριών του εγγράφου του Υπουργείου Παιδείας και εκείνων του δημοσιεύματος της Καθημερινής, δημιουργήσαμε τον παρακάτω πίνακα στον οποίο παρατίθενται τα σχετικά στοιχεία:
Στον παραπάνω πίνακα μόνο για το σχολικό έτος 2016-2017 παρατηρείται μικρή απόκλιση στα αριθμητικά στοιχεία των μαθητών που πήραν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά. Αντίθετα για τα σχολικά έτη 2015 - 2016 και 2017 - 2018 οι διαφορές στα στοιχεία είναι πολύ μεγάλες. Δεν γνωρίζουμε από πού άντλησε τα στοιχεία ο αρθρογράφος της Καθημερινής, έχουμε όμως κι εμείς στην κατοχή μας το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας που περιέχει τα άλλα στοιχεία.
Σε κάθε περίπτωση την ακριβή εικόνα για τον αριθμό των μαθητών που έλαβαν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά μπορεί να μας δώσει το Υπουργείο Παιδείας είτε μέσω ενός διαφωτιστικού Δελτίου Τύπου είτε ως απάντηση σε σχετική Ερώτηση βουλευτή που μπορεί να κατατεθεί ώστε να υπάρξει σαφής σχετική ενημέρωση. Πέραν του αριθμού των μαθητών που λαμβάνουν απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, ενδιαφέρον θα είχε να γνωρίζουμε και άλλα σχετικά στατιστικά στοιχεία, όπως είναι για παράδειγμα η εθνικότητα των απαλλασσόμενων μαθητών και οι περιοχές όπου βρίσκονται τα σχολεία τους.
4 σχόλια:
Τα στοιχεία της Καθημερινής είναι από το ΙΕΠ και τα έχετε βάλει κι εσείς: http://thriskeftika.blogspot.com/2020/07/blog-post_30.html
Το άλλο έγγραφο του ΥΠΑΙΘ ποιο είναι;
Στους πίνακες του ΙΕΠ φαίνεται ότι μεγάλος αριθμός μαθητών με απαλλαγή είναι στην περιφ. Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Είναι οι μουσουλμάνοι μαθητές. Αυτοί παίρνουν απαλλαγή και μετά άλλη ώρα, εκτός διδακτικού ωραρίου νομίζω, τους κάνουν Κοράνι οι λεγόμενοι ιεροδιδάσκαλοι.
Αν αφαιρέσεις αυτές τις απαλλαγές οι άλλες που μένουν είναι πολύ λίγες.
δηλαδή αν καταλαβαίνω καλά η σύνοδος είχε λάθος ενημέρωση; Αφού τα στοιχεία της Καθημερινής είναι ίδια με του ΙΕΠ και άρα σωστά τότε το άλλο έγγραφο του υπουργείου έλεγε λάθος. Και άρα οι επίσκοποι δεν είχαν ορθή ενημέρωση. Χάνω κάτι;
Για τους μουσουλμάνους μαθητές της Θράκης, σύμφωνα με το Άρθρ. 53 του Νόμου 4115/13 ισχύει ότι:
Για την αρωγή στο έργο της θρησκευτικής και πνευματικής καλλιέργειας των μουσουλμάνων της Θράκης, συνιστώνται στις Μουφτείες 240 θέσεις ιεροδιδασκάλων ισλαμικής θρησκείας, οι οποίες θα καλυφθούν από μονίμους κατοίκους Θράκης, μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας. Το έργο των ιεροδιδασκάλων είναι η διδασκαλία του Κορανίου στα Τεμένη της Θράκης. Οι ιεροδιδάσκαλοι μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, κατόπιν σχετικής απόφασης του αρμοδίου, κατά περίπτωση, διευθυντή πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να διδάξουν το Κοράνιο και σε δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θράκης, σε μαθητές μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που έχουν απαλλαγεί από το μάθημα των Θρησκευτικών και όπου προκύπτει σχετική ανάγκη, εντός του ωραρίου διδασκαλίας, χωρίς η διδασκαλία αυτή να εντάσσεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών. Όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τον καθορισμό, ανά σχολικό έτος ή ανά μικρότερες χρονικές περιόδους εντός αυτού, των σχολείων υποδοχής ιεροδιδασκάλων και των τάξεων που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους, την επιλογή των ιεροδιδασκάλων που θα διδάξουν στα σχολεία και γενικώς τον τρόπο εκτέλεσης της διδασκαλίας αυτής, θα καθοριστούν με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Δημοσίευση σχολίου