1/5/23

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΕΘ

Το νέο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) κυκλοφορεί με ενδιαφέροντα άρθρα. Μπορείτε να τα διαβάσετε στην ιστοσελίδα του περιοδικού koinonia.petheol.gr.

Στο προλογικό σημείωμα του τεύχους αυτού το ΔΣ της ΠΕΘ αναφέρει:

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

Αγαπητoί/ές φίλοι/ες, αναγνώστες και αναγνώστριες του ηλεκτρονικού περιοδικού «ΚΟΙΝΩΝΙΑ»   της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ).  

Ζώντας βιωματικά το πιο σπουδαίο μήνυμα που ακούστηκε ποτέ στον κόσμο, το «Χριστός Ανέστη», δημοσιεύουμε ένα ακόμη Τεύχος του Περιοδικού της Ενώσεώς μας, που κι αυτό, με τη θεματολογία του, έχει, ως βασικό άξονά του, το γεγονός της Αναστάσεως, καθώς  αυτό ακριβώς το γεγονός αποτελεί το κέντρο της χριστιανικής θεολογικής διδασκαλίας.

Το Σύμβολο της πίστεώς μας, που τελειώνει με το «προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών και ζωή του μέλλοντος αιώνος», εκφράζει τη βασική αλήθεια της εκκλησιαστικής ζωής, που προσδίδει νόημα και σκοπό στις ψυχές όλων των πιστών.

Ο θεολογικός λόγος που απευθύνουμε στους νέους μας, ακολουθώντας πάντοτε τη διδασκαλία της ορθόδοξης παραδόσεως της Εκκλησίας μας, με στόχο την ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής τους συνειδήσεως, επικεντρώνεται στην εν Χριστώ νίκη κατά της ισχύος του θανάτου και στην προσδοκία της Αναστάσεως του Χριστού.

 Με τον Χριστό Παθόντα, Σταυρωθέντα και Αναστάντα, υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας, ξεδιπλώνεται το σωτήριο σχέδιο της θείας Αποκαλύψεως, καθώς οι Πρωτόπλαστοι με την πτώση τους, περιφρόνησαν το σχέδιο της εν τω Θεώ θεώσεώς τους, επιλέγοντας έναν ατομικό και παραβατικό τρόπο αυτοθεώσεως, μακράν του Θεού. Η επιλογή αυτή τούς οδήγησε στο θάνατο, χάνοντας έτσι την ευκαιρία της αθανασίας που τους είχε δώσει ο Δημιουργός τους, στο πλαίσιο της «καθ’ομοίωσιν Θεού» πνευματικής τους ολοκληρώσεως.

Ο Θεός από αγάπη και ευσπλαχνία δεν μπορούσε να βλέπει το πλάσμα Του να χάνεται στα δίκτυα του διαβόλου και στα δεσμά του θανάτου. Γι’ αυτό απέστειλε τον Υιό Του, τον Μονογενή, στον κόσμο, «ίνα σώση» και ελευθερώσει τον πλανηθέντα και πεπτωκότα άνθρωπο, δίνοντάς του μια νέα ευκαιρία επιστροφής στην εν τω Θεώ ζωή και, μέσω αυτής, στην εν Χριστώ νίκη κατά του θανάτου, δηλαδή στην αθανασία.  

Συνεπώς, το δώρο που προσφέρει στον άνθρωπο ο Αναστάς Κύριος και Θεός είναι μια νέα χαρισματική δυνατότητα υπέρβασης του θανάτου, με την εκούσια εν Χριστώ συσταύρωση και συνανάστασή του, μια νέα ευκαιρία για να μπορεί ο άνθρωπος να θεραπεύσει, πάντοτε διά της χάριτος του Θεού, τη θνητότητα, μετατρέποντάς την σε αθανασία.

Το «Χριστός Ανέστη», ως παλλαϊκό βίωμα, μεταλαμπαδευόμενο στους ορθόδοξους νέους, μέσω της σχολικής ορθόδοξης χριστιανικής τους διδασκαλίας, τους προσφέρει μια εμπειρική απάντηση στα υπαρξιακά ερωτήματά τους και τους αποκαλύπτει την αλήθεια για τη λύτρωσή τους από το αιώνιο πρόβλημα του θανάτου.

Η απάντηση αυτή έχει ως βασική της αφετηρία την Ανάσταση του Χριστού, το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω, θάνατον πατήσας», συμβάλλοντας στον εκούσιο οντολογικό τους εγκεντρισμό στην αιώνια ζωή.

Οι ορθόδοξοι Θεολόγοι πιστεύουμε και ευαγγελιζόμαστε την Ανάσταση, όσο μεταφέρουμε και ερμηνεύουμε, εμπειρικά και βιωματικά στη νέα γενιά, το πλέον ιστορικό, αληθινό και ελπιδοφόρο μήνυμα που έχει δοθεί ποτέ στον κόσμο, που περιλαμβάνεται στο: «Χριστός Ανέστη».

 Το περιοδικό «Κοινωνία», ως ένα θεολογικό, επιστημονικό και παιδαγωγικό μέσο, δίνει τη δυνατότητα, σε όλους τους Θεολόγους -και όχι μόνον- που θέλουν και μπορούν, να δημοσιεύουν στις σελίδες του τα άρθρα τους, προκειμένου να προβάλλεται το θεολογικό και παιδαγωγικό τους έργο, συμβάλλοντας έτσι, αφενός, στη θεολογική, παιδαγωγική και επιστημονική επιμόρφωση των συναδέλφων και, αφετέρου, στο ευρύτερο έργο του θεολογικού επανευαγγελισμού των πιστών, που επιτελεί η Εκκλησία μας.  

Η ΠΕΘ και η υπεύθυνη Επιστημονική Επιτροπή του Περιοδικού αναμένουν, πάντοτε, να φιλοξενήσουν τα άρθρα των ενδιαφερομένων συναδέλφων, αφού λάβουν υπόψη τους τις καθιερωμένες προϋποθέσεις συγγραφής και δημοσίευσης άρθρων, που αναφέρονται στην Ιστοσελίδα μας.   

Αθήνα 18 Απριλίου 2023

Το ΔΣ της ΠΕΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)