8/6/23

Ο Πατριάρχης Σερβίας για το μάθημα των Θρησκευτικών – Συνάντηση με υπουργό Τζόρτζε Μιλίσεβιτς

 

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος υποδέχθηκε τον Τζόρτζε Μιλίσεβιτς, υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τις σχέσεις της Δημοκρατίας της Σερβίας με τη διασπορά. Μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στον υποβιβασμό του μαθήματος των Θρησκευτικών, και στο πόσο σημαντικό είναι η διατήρηση της ταυτότητας και της ενότητας με τους Σέρβους της διασποράς.
Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Στην αρχή της συνομιλίας τους, που έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι το ζήτημα της διατήρησης της ταυτότητας είναι κοινό μέλημα της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας και των τομέων που έχει αναλάβει ο Τζόρτζε Μιλίσεβιτς δηλαδή του τομέα της Παιδείας και των σχέσεων της Δημοκρατίας της Σερβίας με τη διασπορά. Ακόμη υπογράμμισε ότι η εποικοδομητική συνεργασία της Εκκλησίας και της πολιτείας είναι η μόνη εγγύηση για τη διατήρηση και ανάπτυξη της ταυτότητας, τόσο εντός της χώρας όσο και στις χώρες υποδοχής/φιλοξενείας Σερβων.

Ωστόσο, ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ανησυχία της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας σχετικά με το γεγονός ότι ο τομέας της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας, που είναι ο αποκλειστικός αρμόδιος για τη θρησκευτική παιδεία- δηλαδή η Επιτροπή για τη Θρησκευτική παιδεία στα Σχολεία – δεν έχει ακόμη συσταθεί μετά από τις πολυάριθμες δημόσιες εκκλήσεις από παραδοσιακές εκκλησίες και θρησκευτικές κοινότητες.

Επιπλέον, ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το ίδιο το μάθημα Θρησκευτικών υποβιβάστηκε καθλως δεν είναι στα υποχρεωτικά μαθήματα. Ακόμη επεσήμανε ότι δεν έχει επιλυθεί το εργασιακό-νομικό καθεστώς των Θεολόγων, μετά από δύο και πλέον δεκαετίες από την επιστροφή της Θρησκευτικής Παιδείας στο εκπαιδευτικό σύστημα της Δημοκρατίας της Σερβίας, και ότι με αυτόν τον τρόπο οι Θεολόγοι δέχονται διακρίσεις.

Οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας

Ο Τζόρτζε Μιλίσεβιτς συμφώνησε πλήρως ότι η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία συνέβαλε στην ενότητα των Σέρβων της διασποράς, κάτι που αποτέλεσε τη βάση για τη διατήρηση της ταυτότητας και ότι η συνεργασία μεταξύ των αρχών της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας και της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας πρέπει να έχει αυτό ως στόχο.

Ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε τον Μακαριώτατο για το έργο της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας στον τομέα των σχέσεων με τους Σέρβους της διασποράς, και τον κάλεσε να δώσει την ευλογία του για την πραγματοποίση της Συνέλευσης της Σερβικής Διασποράς Βιντόβνταν (Βιντόβνταν: Ημέρα εορτασμού του Αγίου Βίτους), η οποία θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 1η και 2α Ιουλίου στο Βελιγράδι, με εκπροσώπους από 250 σερβικές οργανώσεις και ενώσεις από τη διασπορά. Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης οι Σέρβοι της διαποσράς θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους, για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες.

Στο τέλος, ο Μακαριώτατος κάλεσε για άλλη μια φορά τον υπουργό να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να διαφυλαχθεί και να αναπτυχθεί η παραδοσιακή ταυτότητα στην κοινωνία και κυρίως η θρησκευτική και οικογενειακή ταυτότητα, η διατήρηση της οποίας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συνεισφορές της Θρησκευτικής Παιδείας.

Στη συζήτηση παρευρέθηκαν ο Επίσκοπος Marča, κ.κ. Σάββα, και ο π. Stevan Jovanović.

Τι αναφέρει το Σύνταγμα για το μάθημα των Θρησκευτικών

Το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Σερβίας εγγυάται σε κάθε πολίτη της Σερβίας το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία και το δικαίωμα του κάθε πολίτη να μεγαλώνει τα παιδιά του σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του. Ακόμη ο νόμος επιτρέπει στα παιδιά των μελών όλων των παραδοσιακών εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων να παρακολουθούν το μάθημα των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όπως αναφέρει περσινή ανακοίνωση των δασκάλων των Θρησκευτικών, οποιαδήποτε αποθάρρυνση και αποτροπή των παιδιών και των γονέων τους από το να επιλέξουν τα Θρησκευτικά, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και το Νόμο.

spc από orthodoxianewsagency

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δε κάνει καμιά εντύπωση που τα Θρησκευτικά στη Σερβία έχουν το μαύρο τους το χάλι ... κάνει εντύπωση που αυτό το χάλι το ζήλεψαν κάποιοι στη Ελλάδα και έκαναν θεσμό και εδώ ...

Ανώνυμος είπε...

Στη Σερβία η Εκκλησία παρακαλεί το κράτος να κρατήσει την ευθύνη του μαθήματος ώστε να είναι υποχρεωτικό και ισότιμο με τα λοιπά μαθήματα. Στην Ελλάδα ορισμένοι ονειρεύονται το αντίθετο, να αναλάβουν το μάθημα οι θρησκευτικές κοινότητες, και νομίζουν ότι το μάθημα θα παραμείνει υποχρεωτικό.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)