23/2/09

Απαλλαγές από τα Θρησκευτικά: Απόσυρση των εγκυκλίων του καλοκαιριού ή μία (4η) νέα εγκύκλιος;

Το ζήτημα των απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών τέθηκε και πάλι τις τελευταίες μέρες μετά από πολλούς μήνες με τις εξής δύο σημαντικές παρεμβάσεις:

1) Στις 5/2/2009 ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΘ και οι Κοσμήτορες των δύο Θεολογικών Σχολών (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) ζήτησαν την απόσυρση των εγκυκλίων του καλοκαιριού κατά τη συνάντησή τους με το Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Παιδείας κ. Κοτταρά.
.
2) Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στις 12/2/2009 και στα πλαίσια Ημερίδας για τα Θρησκευτικά δήλωσε ότι «λείπει μία εγκύκλιος που να ξεκαθαρίζει με σαφήνεια τη θέση της πολιτείας» στο θέμα των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά και πρόσθεσε πως «μία τέτοια θα μπορούσε να είναι η απάντηση που έδωσε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας προς τον Συνήγορο του Πολίτη».
.
Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά από το blog αυτό ότι η οριστική και ξεκάθαρη λύση του ζητήματος για τις απαλλαγές είναι η απόσυρση των εγκυκλίων του καλοκαιριού. Καλούμε δε όσους έχουν πρόσβαση στον Αρχιεπίσκοπο να του ζητήσουν να ακολουθήσει την ίδια γραμμή με την ΠΕΘ και τους κοσμήτορες των Θεολογικών Σχολών ζητώντας απόσυρση των εγκυκλίων και όχι μία τέταρτη εγκύκλιο. Διότι υπάρχει ο κίνδυνος να εκδοθεί μία 4η εγκύκλιος που να λέει απλώς ότι το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό για τους Ορθόδοξους μαθητές, χωρίς όμως να αλλάζει το ισχύον (με τις καλοκαιρινές εγκυκλίους) καθεστώς της αναιτιολόγητης αίτησης για την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα. Και τότε «έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης».
Πριν χτυπήσουμε την πόρτα του Υπουργού καλό είναι να έχουμε ένα κοινό και ορθό αίτημα θεολόγοι και Διοικούσα Εκκλησία: Την απόσυρση των δύο πρώτων από τις καλοκαιρινές εγκυκλίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)