10/2/09

π.Γεώργιος Μεταλληνός, «Ομολογιακό», «γνωσιολογικό» ή «ορθόδοξο» το μάθημα των Θρησκευτικών;

Στην Ημερίδα των Θεολόγων στη Λευκάδα ο π. Γεώργιος Μεταλληνός απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών (ΜτΘ) είπε τα εξής:
"Για το ΜτΘ που θέλουμε χρησιμοποιούμε τον όρο ομολογιακό χωρίς όμως να τον δεχόμαστε. Άλλωστε ο όρος αυτός προέρχεται από τους ετερόδοξους. Το ΜτΘ προσφέρει γνώση. Αλλά κατά το Μ.Βασίλειο «η γνώσις ουχί άνευ διδαγμάτων». Το ΜτΘ πρέπει να εισάγει ερμηνευτικά στο περιεχόμενο της πίστης μας. Ο χαρακτήρας του πρέπει να είναι ορθόδοξος. Προσφέρουμε την πίστη μας που είναι η βάση του πολιτισμού μας. Γνωσιολογικό είναι το μάθημα, αλλά στους Ορθόδοξους μαθητές προσφέρουμε τη δική μας παράδοση.
Και για να πω και κάτι ακόμη. Όπως έλεγε και ο Χρυσόστομος, αν δώσεις καθαρή Ορθοδοξία ποιος θα έμενε ασυγκίνητος; Η προσφορά της Ορθοδοξίας με σωστό τρόπο θα κάνει και τους άλλους να καταλάβουν ότι κάτι τρέχει.
Το μεγάλο κακό το κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Μας λείπει η ενότητα. Όλοι, η Ιερά Σύνοδος, οι θεολόγοι και όλοι όσοι ασχολούνται με το ΜτΘ χρειαζόμαστε μόνιμο αναβαπτισμό στην πατερική παράδοση. Μας λείπει η ενότητα. Ο καθένας λέει τη γνώμη του. Χρειαζόμαστε όμως την ενότητα που θα στηρίζεται στην πατερική μας παράδοση"
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)