25/2/09

Οι απαλλαγές από τα Θρησκευτικά: Από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα

Η έκδοση τριών εγκυκλίων μέσα στο καλοκαίρι σχετικά με την απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά ήταν πράξη που έγινε με σχέδιο και μεθοδικότητα. Δεν επελέγη τυχαία η περίοδος του καλοκαιριού. Τότε οι πιο πολλοί Έλληνες έλειπαν σε διακοπές και η αντίδραση θα ήταν λιγότερο έντονη από ότι αν οι αλλαγές γίνονταν μέσα στη διάρκεια του σχολικού έτους.

Το επιχείρημα της συμμόρφωσης δήθεν του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας με αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων υπήρξε κατασκεύασμα των πολεμίων των Θρησκευτικών που μεθοδικά προώθησαν την αλλαγή του καθεστώτος των απαλλαγών. Κανένα ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν πίεσε την ελληνική κυβέρνηση για θέματα σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών και τις απαλλαγές από αυτό.

Η γνωμοδότηση εξάλλου του Συνηγόρου του Πολίτη δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί σημαντική πίεση προς το Υπουργείο για άμεση λήψη απόφασης. Αυτό άλλωστε δείχνει και η άρνηση του κ. Στυλιανίδη στο μεταγενέστερο νέο αίτημα του Συνηγόρου για την παραχώρηση ξεκάθαρου δικαιώματος απαλλαγής και στους Ορθόδοξους μαθητές. Οι Ανεξάρτητες Αρχές πολλές φορές γνωμοδοτούν, χωρίς όμως οι Υπουργοί πάντα να υλοποιούν τα αιτήματά τους.

Είναι σαφές ότι κάποιοι κύκλοι μεθοδικά σχεδίασαν και προσωρινά πέτυχαν την υποβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ποιοι είναι αυτοί; Ο καθένας ας απαντήσει μόνος του.

Τώρα απαιτείται απόσυρση των εγκυκλίων του καλοκαιριού από το νέο Υπουργό κ. Σπηλιωτόπουλο. Αυτό ζητούν οι θεολόγοι των σχολείων, αυτό ζητά η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, αυτό επιθυμούν και οι Θεολογικές Σχολές. Περιμένουμε τη συνάντηση του Υπουργού με την ΠΕΘ και τους κοσμήτορες των Θεολογικών Σχολών και ευελπιστούμε ότι θα υλοποιήσει το αίτημά τους για απόσυρση των εγκυκλίων του καλοκαιριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)