9/3/09

Είναι εφικτή η απόσυρση των εγκυκλίων του καλοκαιριού για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά;

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μία κινητικότητα γύρω από το ζήτημα των απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών. Όπως πολλές φορές τονίσαμε η οριστική λύση στο ζήτημα αυτό θα δοθεί με την απόσυρση των δύο πρώτων από τις εγκυκλίους που εξέδωσε το ΥΠΕΠΘ το καλοκαίρι.
Είναι όμως δυνατόν το Υπ. Παιδείας να προχωρήσει σε απόσυρση εγκυκλίων; Ποιοι λόγοι μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η λύση αυτή είναι δυνατόν να γίνει πραγματικότητα;
1.Ο προηγούμενος Υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης αμέσως σχεδόν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, είχε προχωρήσει στην απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού επαναφέροντας προσωρινά το παλαιό σύγγραμμα στα σχολεία. Επομένως δεν είναι πρωτόγνωρο να γίνεται επαναφορά μας σε προηγούμενη κατάσταση ή να προχωράει το Υπ. Παιδείας σε ανάκληση αποφάσεών του. Τώρα ζητάμε την επάνοδό μας στην εγκύκλιο του 2002 που προβλέπει απαλλαγή με τη δήλωση «διότι δεν είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος».
2.Το Υπ. Παιδείας που εξέδωσε τις εγκυκλίους του καλοκαιριού για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά ισχυρίζεται (αυτό προφορικά πολλές φορές δήλωνε ο κ. Στυλιανίδης) ότι οι απαλλαγές αφορούν τους μη Ορθόδοξους μαθητές. Όμως η εφαρμογή στην πράξη αυτών των εγκυκλίων οδήγησε σε απαλλαγές και Ορθοδόξων μαθητών. Επομένως το αίτημα για απόσυρση των εγκυκλίων αυτών, που εξαιτίας της ασάφειάς τους επιτρέπουν και σε Ορθόδοξους μαθητές την απαλλαγή από το μάθημα, είναι αίτημα των Θεολόγων αλλά συμφωνεί και με τη βούληση του Υπ. Παιδείας. Εκτός και αν το ΥΠΕΠΘ θεωρητικά μόνο υποστηρίζει το μάθημα των Θρησκευτικών ως υποχρεωτικό, στην πράξη όμως θέλει να δώσει ελευθερία επιλογής (απαλλαγής) και στους Ορθόδοξους μαθητές.
3.Ο κ. Σπηλιωτόπουλος πολλές φορές τόνισε ότι ο Διάλογος για την παιδεία ξεκινάει από μηδενική βάση. Αν το εννοεί, οφείλει προσωρινά να αναστείλει την εφαρμογή των εγκυκλίων του καλοκαιριού και το ζήτημα των απαλλαγών να συζητηθεί στα πλαίσια του διαλόγου και με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων (Παιδ. Ινστιτούτο, ΠΕΘ, Ιερά Σύνοδος, θεολόγοι εκπαιδευτικοί).
Πιστεύουμε λοιπόν ακράδαντα ότι είναι εφικτή η απόσυρση των δύο πρώτων από τις καλοκαιρινές εγκυκλίους για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά. Δεν μένει παρά αυτό να ζητηθεί από τον υπουργό Παιδείας με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο ως μοναδική λύση για το μάθημά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)