30/8/09

Ζητούμε να ασχοληθεί η Ιεραρχία με τα μείζονα θέματα

Η τακτική σύγκληση της Ιεραρχίας αποτελεί πάντοτε μια ευκαιρία πρώτης τάξεως για να τεθούν σε συζήτηση μεταξύ όλων των Ιεραρχών θέματα μείζονος σημασίας.
Δεν θα ασχοληθούμε εδώ με ζητήματα σημαντικά που φαίνεται πως η Ιεραρχία θα μεταθέσει πάλι για το μέλλον όπως η πλήρωση της Μητροπόλεως Αττικής μετά την καθαίρεση Μπεζενίτη.
Με κάθε σεβασμό προς τους επισκόπους μας ζητούμε στην Ιεραρχία ανάμεσα στα άλλα να συζητηθούν και τα εξής δύο θέματα:
1. Το ζήτημα των απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών. Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, όσο είναι σε ισχύ οι εγκύκλιοι Στυλιανίδη. Η Ιεραρχία καλείται να δείξει ενδιαφέρον για τη χριστιανική μόρφωση των μαθητών και να ζητήσει με τρόπο επιτακτικό την απόσυρση των εγκυκλίων Στυλιανίδη. Αν το ζήτημα τεθεί στην παρούσα παρατεινόμενη προεκλογική περίοδο και με απόφαση μάλιστα της Ιεραρχίας είμαστε βέβαιοι πως πολύ εύκολα θα επιτευχθεί ο στόχος της απόσυρσης των εγκυκλίων αυτών και της αποκατάστασης της αδικίας που έγινε σε βάρος του μαθήματος των Θρησκευτικών πέρυσι.
2. Το ζήτημα του Οικουμενισμού και της συμμετοχής στους διαλόγους. Η ανησυχία πολλών πιστών........ γύρω από τα ζητήματα της Πίστεως μεγαλώνει διαρκώς λόγω του οικουμενιστικού βηματισμού πολλών κληρικών (ακόμη και Πατριαρχών και επισκόπων) και λαϊκών. Η Ιεραρχία καλείται να συζητήσει το μείζον ζήτημα της συμμετοχής στους διαλόγους με τους παπικούς (και όχι μόνο) και να λάβει θέση για την παναίρεση του οικουμενισμού. Θα είναι τραγικό λάθος η επίδειξη αδιαφορίας απέναντι στους πιστούς που υπέγραψαν την «Ομολογία Πίστεως», ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν πολλοί λαϊκοί αλλά και πλήθος σεβαστών κληρικών όλων των βαθμίδων, ακόμη και επίσκοποι που μετέχουν στη Σύνοδο της Ιεραρχίας. Η Εκκλησία της Ελλάδος οφείλει να διαφοροποιήσει τη στάση της από εκείνη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα ζητήματα αυτά, ακολουθώντας την Εκκλησία της Βουλγαρίας και ματαιώνοντας, έστω και την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή της στις εργασίες της Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Παπικών στην Κύπρο.

Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την αγωνία μας για τα δύο κρίσιμα ζητήματα που άπτονται τόσο της Πίστεως όσο και της παιδείας των παιδιών μας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙΡΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ. ΜΕ ΑΥΤΑ ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΥΠΙΚΑ.

Ανώνυμος είπε...

Στα παληά τους υποδήματα μας γράφει η Ιεραρχία. Νάστε βέβαιοι.
Ούτε που τους απασχολούμε.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)