19/10/09

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Ένταξη των απόψεων της Εκκλησίας στη διδακτέα ύλη στα σχολεία"

Μεταφέρουμε απόσπασμα του ρεπορτάζ της ΕΛΕΝΗΣ ΧΑΝΟΥ στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Να εκσυγχρονιστεί ο λόγος του Χριστού στην Παιδεία, είναι η σύγχρονη πρόκληση για την Εκκλησία, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, στο περιθώριο της χθεσινής επίσκεψής του στο Βόλο.
Ο κ. Ιερώνυμος, σε συνάντηση που είχε με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιο, αλλά και τον καθηγητή, κ. Γ. Μπαμπινιώτη, λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης για την παρουσίαση του επετειακού τόμου που εκδόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων ποιμαντορίας του κ. Ιγνατίου, εστίασε στις επιθέσεις που δέχονται στη σύγχρονη εποχή η Θρησκεία και η Πίστη και στην ανάγκη, ενίσχυσης του Λόγου του Χριστού στην εκπαίδευση.
Ζητούμενο –σύμφωνα με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο- αποτελεί η ένταξη των απόψεων και θέσεων της Εκκλησίας στη διδακτέα ύλη στα σχολεία............


Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως είναι ο εκσυγχρονισμός του Λόγου της Εκκλησίας, χωρίς όμως να παρεκκλίνει από τις βασικές αρχές της Πίστης μας.
Στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Λόγου του Χριστού και ενσωμάτωσής του στην παιδεία, ρόλο «κλειδί» θα κληθεί να παίξει ο καθηγητής, κ. Γ. Μπαμπινιώτης, ο οποίος ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να του διαθέσει συνεργάτες που θα συμβάλλουν στην ανανέωση του πατερικού λόγου και των θέσεων της Εκκλησίας.
Ο κ. Ιερώνυμος, δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στην ανάγκη επιμόρφωσης του κλήρου.
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ
Η πρόταση του κ. Μπαμπινιώτη προς τον Αρχιεπίσκοπο δεν πρέπει να πάει χαμένη. Εφόσον βρέθηκε εκπρόσωπος της Πολιτείας που ζητάει την βοήθεια εκκλησιαστικών ανδρών (ο κ. Μπαμπινιώτης) η Εκκλησία πρέπει άμεσα να στείλει στον κ. Μπαμπινιώτη πρόσωπα με ξεκάθαρο πατερικό και χριστιανικό πνεύμα για να συμβάλλουν στην προώθηση του πατερικού λόγου στα σχολεία. Τέτοια πρόσωπα δεν μπορούν να είναι ασφαλώς οι σχεδιαστές της απο-ορθοδοξοποίησης του θρησκευτικού μαθήματος. Εμείς τολμούμε να προτείνουμε ως πρόσωπα αξιόπιστα για ένα τόσο σημαντικό έργο τους ομότιμους Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών και Πρωτοπρεσβυτέρους Θεόδωρο Ζήση και Γεώργιο Μεταλληνό.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Bεβαίως να αξιοποιηθούν και μακάρι να πρωτοστατήσουν οι ομότιμοι Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών και Πρωτοπρεσβύτεροι Θεόδωρος Ζήσης και Γεώργιος Μεταλληνός από το Υπουργείο. Στο μάθημα των Θρησκευτικών υποχρεωτικώς να εισαχθεί και ενότητα για τις ηθικοκοινωνικές συνέπειες των αναγωγιστικών αξιώσεων του νεοδαρβινισμού (όχι κριτική στην επιστημονικότητα της θεωρίας, αλλά στις αξιώσεις της και στα γνωρίσματα της που την καθιστούν ''θρησκεία'' της ανάγκης, της τυχαιότητας και του υλισμού). ΆΡΑ: 1) η θρησκεία του νεοδαρβινισμού είναι θέμα των Θρησκευτικών, όπως και 2) τα πολλά κενά και οι ασυνέπειες της εξελικτικής θεωρίας είναι αντικείμενο της Βιολογίας (αφού δόθηκε η εντολή τελικά να διδάσκεται). Νομίζω, ωστόσο, ότι το δεύτερο ζητούμενο πολλοί φανατικοί άθεοι βιολόγοι θα το αγνοήσουν προπαγανδιστικά, οπότε το πρώτο είναι περισσότερο από επιτακτικό.

Ανώνυμος είπε...

Με νέες κινήσεις συνεχίζουν τον αγώνα οι αδιόριστοι θεολόγοι.

Αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής των αδιόριστων θεολόγων από όλη τη Θεσσαλία παρευρέθηκε στο συνεδριακό κέντρο Βόλου ,στο συνέδριο που έγινε προς τιμή του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και παρέδωσε το υπόμνημα με τα αιτήματά της στον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο, στον μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο καθώς και στον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μπαμπινιώτη που ήταν ανάμεσα στους κύριους ομιλητές της εκδήλωσης και τόνισε ότι η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός είναι δύο στοιχεία άρρηκτα δεμένα με την παράδοση του τόπου μας.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)