25/1/10

Καλό Τριώδιο!

Λάβαμε από τη Χριαστιανική Εστία Λαμίας και τους Ορθόδοξους Συνεργαζόμενους Συλλόγους με το άνοιγμα του Τριωδίου το παρακάτω επίκαιρο άρθρο και το δημοσιεύουμε

ΚΑΛΟ ΤΡΙΩΔΙΟ !!!
Νωρίς –νωρίς φτάσαμε με τη νέα χρονιά στο Κατανυκτικό Τριώδιο.
Τριώδιο λέγεται η εκκλησιαστική χρονική περίοδος από την Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, δηλ. στις 3 Απριλίου (για το 2010). [Από την Κυριακή του Πάσχα μπαίνουμε στο Πεντηκοστάριο]. Και το Τριώδιο και το Πεντηκοστάριο βιβλία είναι και από τα βιβλία αυτά, που διαβάζονται στις μέρες αυτές, πήραν την ονομασία τους αντίστοιχα και οι σχετικές περίοδοι.......

Το Τριώδιο περιλαμβάνει την χρονική περίοδο πρίν από τη Μ. Τεσσαρακοστή, τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή και τη Μ. Εβδομάδα. Είναι το πιο πνευματικό κομμάτι του χρόνου. Είναι η ευκαιρία του Θεού δοσμένη σε μας για μετάνοια και προσευχή. Ας την εκμεταλλευτούμε!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο ασφαλώς θα το αναγνωρίζουμε στις ήσυχες στιγμές της περισυλλογής μας, δεν είναι η κλιματική αλλαγή ή η οικονομική κρίση. Όλα τα συμπτώματα της ανθρώπινης ακαταστασίας και κακοδαιμονίας έχουν πνευματική ρίζα και αιτία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο εαυτός μας. Από κεί ξεκινάνε όλα. Με τον εαυτό μας παλεύουμε μέρα νύχτα. Και τον αγαπούμε και τον απεχθανόμαστε. Πολλές φορές μας διαψεύδει και μας προδίδει. Ενώ υπόσχεται στην αρχή να κάνει το σωστό, μετά αρνείται να μας ακολουθήσει. Μας στενοχωρεί και μας απογοητεύει.

Ο απ. Παύλος λέγει ότι αυτή η εσωτερική σύγκρουση μας γεμίζει με ταλαιπωρία. Οι σοφοί ποιητές υπογραμμίζουν ότι «δύο κόσμοι μέσα μας παλεύουν», «αλαφρανέβασμα η ψυχή, βαρύ κατέβα η σάρκα». Ο Ίδιος ο Κύριος όμως τονίζει ξεκάθαρα και το πρόβλημα και τη λύση: «Γρηγορείτε και προσεύχεσθε, ίνα μη εισέλθητε εις πειρασμόν. Το μέν πνεύμα πρόθυμον, η δε σάρξ ασθενής».

Επειδή λοιπόν όλοι μας πάντοτε θέλουμε να αποκτήσουμε με τη χάρη του Αγίου Θεού την πνευματική μας ελευθερία, ας βάλουμε τα δυνατά μας αυτό το Τριώδιο που άρχισε τώρα. Θα θέλουμε πιθανόν το Πάσχα να μεταλάβουμε. Ας ξεκινήσουμε από τώρα τον πνευματικό αγώνα. Προσευχή, μελέτη, εξομολόγηση, ακρόαση του θείου λόγου. Μη διστάσουμε, μη αναβάλουμε. Έγκαιρα να επισκεφθούμε τον πνευματικό μας. Να αρχίσουμε σωστά. Με κάθαρση καρδίας και εγκράτεια.

Σαφέστατα αντιλαμβανόμαστε ότι είναι άκρως αντίθετα και με το πνεύμα της Εκκλησίας μας, αλλά και με την προβληματική συγκυρία που διερχόμαστε, τα όποια καρναβαλικά δρώμενα και αμαρτωλά ξεφαντώματα. Θέλετε σε ένδειξη συμπάθειας στους Αϊτινούς, θέλετε σε ένδειξη συμπαράστασης στους φτωχούς και καταχρεωμένους συνέλληνες, στους αγρότες και τους ανέργους, ειδικά φέτος δε θάπρεπε κανένας δημόσιος φορέας, αλλά κανένας χριστιανός, να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για καρναβαλικές φιέστες. Ούτε ένα ευρώ ούτε ένα λεπτό της ώρας για τη ματαιότητα. Όλα για τον Θεό και τον πλησίον.
Το Τριώδιο λέγεται και Στάδιον των Αρετών!
Ας το διατρέξουμε με όλη μας τη δύναμη.

ΚΑΛΟ ΣΤΑΔΙΟ !!!

1 σχόλιο:

ΔΙ΄ΕΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ είπε...

ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΚΤΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΣ.
Ο ΘΕΟΣ ΑΣ ΜΑΣ ΦΩΤΙΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.

ΚΑΛΟ ΤΡΙΩΔΙΟ,ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)